Annons
 

Homeless chic, hur chict är det egentligen?

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Brother-Sharp-China

Den hemlöse mannen "Brother Sharp" hyllas för sin stil.

En hemlös man i Ningbo, Kina, vid namn Xilige hyllas av tusentals fans på internet för sin speciella stil. Mannen kallas för ”Beggar Prince”, ”Handsome Vagabond” eller oftast – ”Brother Sharp”.

Den folkskygge mannen, som är ca 35 år gammal och 180 cm lång, är förvillande lik en fotomodell när han går längs Ningbos gator. Han uppges dock ha psykiska problem och kan inte förstå varför folk vill ta bilder av honom. Han har erbjudits hjälp, men vägrat att ta emot den.

Annons
"Fashion made homeless" från Vivienne Westwood, A/W 2010.

"Fashion made homeless" från Vivienne Westwood, A/W 2010.

En designer som hakat på den omdebatterade trenden är Vivienne Westwood. Hennes senaste höst-/vinterkollektion för män bär namnet ”Fashion made homeless”. Catwalken i Milano var dekorerad med kartonger och modellerna bar på allt från kundvagnar till sovsäckar. Deras hår var delvis färgade i silver, för att ge sken av att de hade sovit ute och hade frost i håret.

Vivienne själv har dock ingen erfarenhet av att vara hemlös:

– Det närmaste jag har kommit att vara hemlös är att inte hitta mina hemnycklar. Det är en katastrof att inte komma in i sitt eget hem! Tänk då att inte ha något hem?

Erin Wasson (mitten) RVCA, S/S 2010.

Erin Wasson RVCA, S/S 2010.

Modellen och designern Erin Wasson (mitten bilden ovan) förutspådde trenden redan 2008 när hon i en intervju med Nylon sa:

– The people with the best style for me are the people that are the poorest. Like, when I go down to Venice beach and I see the homeless, like, I’m like, ‘Oh my God, they’re pulling out, like, crazy looks and they, like, pulled shit out of like garbage cans’.

Uttalandet blev dock hårt kritiserat.

Vad tycker du om trenden? Är det okej att inspireras av hemlösa? Vart går gränsen? Kan detta gynna de hemlösa på något sätt? Kommentera!

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Antoni Ruiz Aragó Källa: The Independent