Annons
 

Hemma hos Joanna Fingal: ”Jag gillar när man ser att någon bor här”

I modeprofilen Joanna Fingals välplanerade lägenhet ryms mjuka textilier i linne, möbler i sammet och smarta funktioner som skapar karaktär och sociala ytor för att hänga med familj och vänner.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Modeprofilen Joanna Fingals välplanerade och ljusa lägenhet i Vasastan i Stockholm rymmer bekväma möbler i linne, designklassiker från Gubi, Thonet och Flos och en rejäl dos personlighet. Men möbler och pryttlar har inte bara hamnat här av en slump – det är hjärtat som har fått styra vägen till resultatet, där varje pinal i lägenhet är placerad just där av en anledning.

Annons

– Jag har nog ingen direkt stil och lyssnar inte på andra. Jag köper mest det jag tycker om och faller för. Visst, jag köper mycket inredningstidningar som jag inspireras av, men i grund och botten går jag alltid på känslan över vad jag själv gillar och vill ha här hemma. Jag brukar ofta flytta runt mina saker så ena veckan ser det ut på ett sätt, och andra veckan på ett annat.

Som moderedaktör på en av Sveriges största portaler
, Nouw, och med sin blogg som ett ytterligare heltidsjobb lever hon ett hektiskt liv där möten varvas med långa kontorsdagar. Hon har en kalender full av events och där emellan ska hon hinna med att skriva artiklar och blogginlägg. Därför är det viktigt för Joanna att lägenheten är hennes stilla oas.

”Jag har ingen direkt stil och lyssnar inte på andra. Jag köper det jag tycker om och faller för”

– Hemmet för mig är en plats där man ska kunna andas ut och slappna av. Det ska vara bekvämt. Jag gillar när man ser att någon bor här på riktigt. Det får aldrig kännas som ett stelt showroom. Fine att det finns snygga möbler som man vill ha, men för mig är det viktigare att soffan är skön, till exempel.

Mysig och varm är två ord som beskriver precis vad Joannas lägenhet är. Och trots sina 36 kvadratmeter får hon plats med allt man kan önska sig.

Ljusinsläppet nästan bländar en när man tar klivet in i hallen och mycket är tack vare de stora fönstren. Väggarna och taket i vitt som fortfarande känns nymålade och de vitbetsade golven som tidigare var mörka hjälper självklart till, men grunden till ljuset är den nyinsatta glasväggen i rummet.

Glasväggen är nyinsatt.

– Jag älskar fönstret, eller glasväggen, som jag valde att ersätta den gamla väggen som satt där innan med. Det gör att lägenheten känns så mycket större. Sen släpper det igenom extremt mycket ljus samtidigt som det hjälper till att avskärma köket mot sovalkoven. Det gör att rummet inte känns instängt utan snarare mer öppet. Sen tycker jag det är en fin detalj som ger mer karaktär.

Relaterat: Hemma Hos Elaine Eksvärd – retorikens superstjärna

Joannas lägenhet är planerad till max och man märker att hon har lagt fokus vid många sociala ytor – utan att kännas övermöblerad. Vid matbordet från Kasenberg står det fyra matbordsstolar i rotting från Thonet som bjuder in till goda middagar med sena nätter som avslut. Den stora linnesoffan från Decotique, som är extra djup och fylld med textilier från bland annat Dirty Linen, flörtar med mysiga filmkvällar. Men rummets centrum är ändå en platsbyggd köksö i vid Carreramarmor som Joanna har specialbeställt.

Köksön i marmor är specialbeställd.

– Jag älskar verkligen min köksö och jag är så glad över att vi faktiskt alltid står här och hänger när jag har gäster. Platsen blir liksom som hjärtat i lägenheten. Sen avskärmar den rummet och köket på ett så bra sätt samt döljer kylskåpet lite vilket bara är en bonus. En bättre avlastningsyta får man dessutom leta efter och jag älskar hur den kompletterar köket så att det känns större.

”Det får inte kännas som ett showroom – det är viktigare att soffan är bekväm”

Personligheten löper som en röd tråd genom Joannas hem, och trots att hon själv säger att hon inte har någon stil speglar den ett självklart sinne för smak och färg som ger lägenheten en balanserad och genomtänkt känsla. I varje hörn hittar man något nytt att landa ögonen vid som i sin tur skapar en behaglig och inbjudande atmosfär. Men Joannas dröm, trots att hon älskar sin pärla i Vasastan, är att någon dag flytta och då köpa det hon verkligen vill ha.

– Drömlägenheten har öppna ytor. Det får inte vara trångt. Sen vill jag ha stora fönster som släpper in mycket ljus, det är viktigt. Det ska kännas luftigt och stort. Sen vill jag gärna ha en sekelskiftslägenhet. Jag vill ha historia. Sen älskar jag stuckaturer, högt i tak och breda fönsterbleck som man kan sitta och babbla med en kompis i över några glas vin på småtimmarna.

Se bilderna från Joanna Fingals drömmiga lägenhet i bildspelet här nedanför!

9
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Foto: Carl Klingspor