15 tips till dig som börjar universitet i vår

Ska du börja plugga till våren? Baaam ger dig femton tips för att för att plugget ska bli den bästa tiden någonsin.

Oavsett om du precis har tagit studenten eller har jobbat några år, de här tipsen kommer inte bara effektivisera plugget, de kommer också göra skoltiden så mycket roligare!

1. Köp kurslitteratur begagnat

Det kan bli en dyr utgift om du måste köpa ett dussin böcker samtidigt, och kan kännas lite ironiskt när ekonomin är mer knaper än ever. Om du dessutom bara behöver en bok för ett kapitel till en tenta är det onödigt dyrt att köpa nytt. Spana in sajter som Kurslitteratur.se och Campusbokhandeln för att komma undan billigare.

2. Och sälj böckerna sedan

Det bästa sättet att få in pengar under studenttiden är att successivt sälja av dina böcker, istället för att bara låta dem ligga. Det kan bli ett bra klirr i kassan!

Läs också: 14 smarta plugghacks som hjälper dig att klara tentan

3. Undvik att ta ett extrajobb i början

Ett nödvändigt ont för många, men har du möjligheten så kan det vara smart att skippa att jobba i början. Skolan är en stor omställning, särskilt om det var ett tag sedan du pluggade. Heltidsstudier ska ju inte ersättas av jobb, och du behöver tid för återhämtning mellan pluggvarven. Tillåt dig själv att komma in i plugget först innan du eventuellt tar dig ett helgjobb. CSN finns ju av en anledning, eller hur?

4. Lägg upp en ekonomisk plan

Har du jobbat innan kan detta vara extra värdefullt. Att bli student är en ekonomisk omställning, så se över ekonomin och kolla vad du kan spara in på. Vill du ha möjligheten att festa på helgerna kan småutgifter lätt dras in genom att exempelvis göra matlådor och ta med egna mellanmål, istället för att köpa varje dag.

Kolla över om du kan spara in på småutgifter och få mer pengar till annat kul!

Kolla över om du kan spara in på småutgifter och få mer pengar till annat!

5. Läs på inför föreläsningarna

Många tycker det är galet att behöva läsa på innan föreläsningen, men det är verkligen ett hett tips om du vill ta till dig informationen bättre. Om du läser på före, istället för efter föreläsningen har du chansen att ställa frågor på saker du kanske inte förstått. Det kommer också göra dig mer vaken och engagerad under föreläsningen, eftersom du redan känner till vad ni ska gå igenom. Dessutom slipper du ta igen information och läsa på lika mycket efteråt.

6. Anteckna!

Du kanske har hört det förut, men det bästa sättet att ta till sig och memorera information är faktiskt att anteckna samtidigt som du lyssnar. Vissa tycker att det är enklast i datorn, medan andra föredrar att skriva för hand och markera viktiga saker med markeringspennor. Hitta den studieteknik som funkar bäst för dig!

7. Ta pauser

Oavsett om du sitter på föreläsningar eller är hemma och pluggar hela dagarna – ta ordentliga pauser som inkluderar mellanmål och en nypa luft. Tar du gärna upp telefonen när du ska pausa? Många menar att slöscrolla på sociala medier ger en passiv vila och kan stressa mer än ge energi. Så försök att byta rum, eller gå ut en stund för att hjärnan ska orka fortsätta.

Glöm inte pauserna!

Glöm inte pauserna!

8. Socialisera!

Känner du någon som börjar samma utbildning som du kan det vara lätt att dra sig till den personen. Men oavsett om du känner någon eller inte i klassen, ta kontakt med andra! De som går där är där av samma anledning som du, och vill jobba med samma saker, så ni har garanterat mycket gemensamt. Vem vet, du kanske hittar vänner för livet? Om inte annat så kan ni ge varandra ovärderliga kontaktnät för karriären, så det finns alltid flera anledningar till att socialisera.

9. Fira milstoplarna

Håll motivationen hela utbildningen igenom. Har du precis tagit dig igenom en tung bok, fått godkänt på en tenta eller avslutat en termin? Fira! Det behöver inte krävas så mycket. Det kan räcka med ett glas vin eller köpa en fin blombukett hem för att du ska känna dig peppad att fortsätta plugget.

10. Musik kan hjälpa koncentrationen

Har du svårt att hålla dig fokuserad när du pluggar hemma? Sätt på en grym spellista. Spotify har exempelvis flera färdiga som är anpassade för pluggfokus. Många tycker att lugn musik, som klassisk eller soundtrack från filmer funkar.

Sätt på pluggmusik som hjälper koncentrationen!

Sätt på pluggmusik som ger fokus!

11. Starta en klassgrupp på Facebook

En klassgrupp är ett supereffektivt sätt att snabbt få reda på information och bolla saker med andra. Starta upp en på Facebook så fort ni börjar – där ni kan diskutera uppgifter, tentor eller informera varandra om någon skulle missat något.

12. Arrangera tillfällen för After School

På många universitet arrangeras diverse insparksfester, events och kick-offer. På YH-utbildningar kan det vara sämre. Se i så fall till att dra ihop klassen på ölhäng och annat kul med jämna mellanrum. Ni kommer närmare varandra och får dessutom lite andrum i plugget.

13. Ha en serie att titta på vid sidan om

Vet du med dig att du har sjukt dålig karaktär och inte kan låta bli att bränna av avsnitt efter avsnitt, sätt gränser för hur långa pauserna får bli. Är du däremot personen som känner mycket stress inför tentor, och tenderar att sitta för länge med plugget kan en serie vara en lifesaver. Det ger dig en stunds avkoppling från studierna.

Läs också: Superwoman-syndromet – perfekta, duktiga och utbrända

14. Samla ett gäng och plugga några dagar innan tentan

När du är inne i plugget är det lätt att stirra sig blind på saker, eller blockera information du inte förstår. Många tycker att det är effektivt att ses över en kaffe och diskutera tentan några dagar innan för att knyta ihop säcken. Vissa har pluggat på helt olika saker, och kan ge infallsvinklar som den andre har glömt. Glöm bara inte att gå på magkänslan när ni pluggar ihop, så att du inte blir stressad och tror att du missuppfattat hela grejen. Alla lär sig på olika sätt och det behöver inte betyda att den ena har rätt eller fel.

15. Ha kul!

Det kanske viktigaste tipset av alla – glöm inte att skoltiden är en rolig tid. Det är lätt att stirra sig blind på kraven, eller klaga på lärare och studieupplägg. Självklart är det okej ibland, men tillåt dig inte att låta negativa bitar ta över. Skoltiden är kanske den enda tiden då du själv kan strukturera upp dina dagar som du vill, och den enda som bär ansvaret för dina studier är du. Glöm inte att njuta av det!

Läs också:
19 saker jag önskar att jag hade vetat innan jag tog studenten
40 yrken som ger dig störst chans till jobb under 2016
20 saker som avslöjar att du är student

Foto: IBL