studenten 2016

19 saker jag önskar att jag hade vetat innan jag tog studenten

Snart är det dags för studenten 2016. Baaams Cassandra Lindblom delar med sig av 19 saker hon önskar att någon hade berättat för henne innan hon tog studenten.

Den 5 juni 2009 tog jag studenten. Jag hade sett fram emot dagen i flera månader, kanske år till och med, och när jag väl stod där på skolgården utanför min gymnasieskola med nallar och små bubbelflaskor hängandes runt halsen greps jag av panik. Vad skulle jag göra nu? Skulle allt förändras? Friheten som jag längtat så mycket efter kändes med ens ganska läskig och skrämmande. Tårarna som rann längs mina kinder var inte bara av lycka utan var nog ganska utblandade med både rädsla och nervositet inför vad jag skulle göra härnäst.

I efterhand finns det flera saker jag önskar att någon hade berättat för mig innan jag sprang ut på skolgården den där svinkalla junidagen för snart sju år sedan, och därför skriver jag det här till dig som tar studenten 2016.

Och du, lycka till!

1. ”Vi kommer alltid att vara vänner” är inte helt sant

Jag har inte kontakt med särskilt många från gymnasiet längre. Sanningen är helt enkelt att vi har vuxit ifrån varandra genom åren, och vissa stod jag nog egentligen inte så nära som jag trodde där och då. Att ses varje dag i skolan är ett lätt sätt att hålla liv i en relation, men när livet knackar på och en rad måsten börjar radas upp är det ett faktum att tiden inte räcker till och ni glider ifrån varandra. Men vad jag önskar att någon hade berättat är att det faktiskt inte är hela världen. Du kommer att träffa många spännande personer senare i livet som du faktiskt har mycket mer gemensamt med än att ni bara råkar gå i samma klass.

2. Det är ingen katastrof om du inte får högsta betyg i allt

När jag öppnade mitt kuvert med mina slutbetyg på studentdagen fick jag en klump i magen. Inte för att jag hade förväntat mig att få MVG (som det hette back in the days) i allt utan för att jag kände att de inte var bra nog. Och vet du vad? Jag har faktiskt aldrig riktigt använt mig av de där betygen. De räckte till en utbildning som jag gick i ett år och på anställningsintervjuer har jag aldrig behövt skylta med vad jag gjorde som tonåring i skolan. Gör så gott du kan och bli inte besviken om du inte får A i alla ämnen – högskoleprovet finns dessutom av en anledning.

3. Bli inte för full på studentdagen

… du vill faktiskt komma ihåg allt som händer. Och det är lite trist att vara rödmosig på studentfotot (talar av egen erfarenhet, big time. Heh).

4. Du behöver inte ha en plan för framtiden

Ibland funderar jag fortfarande på vad jag ska bli ”när jag blir stor”. Och jag vet flera som är tio år äldre som känner samma sak. Så om du inte kommer in på ”rätt” utbildning direkt eller om du känner att du slavar på ett tråkigt jobb för att få ihop lite pengar till sommaren är det lugnt. Du har har faktiskt all tid i världen på dig att komma på vad du egentligen vill göra.

5. Prata med någon om du känner dig stressad

Känner du dig stressad inför studenten och alla prov innan? Det. Är. Helt. Normalt. Självklart är det normalt – jag skulle vilja påstå att de flesta i din omgivning känner precis samma sak, även om inte alla medger det öppet. Prata med någon om du tycker att det känns ångestladdat och jobbigt, oavsett om det är med en förälder, en kompis eller skolans kurator. Det är skönt att lätta på hjärtat ibland och jag hade nog själv nog mått bättre om jag erkänt för någon hur vilsen jag kände mig.

6. Fota mycket

Och spara bilderna. I dag har jag typ åtta studentbilder som jag är taggad i på Facebook, that’s it. Hur tråkigt som helst.

7. Låt så många som möjligt skriva i din studentmössa

Min studentmössa är helt nerklottrad med roliga hälsningar från folk i gymnasiet och jag hade nästan hoppats att ännu fler hade skrivit i den. När jag plockar fram den kan jag inte låta bli att le eftersom det är som att tiden har stått helt stilla när jag läser allt. Någon blev känd senare i livet, en annan har jag inte alls kontakt med och vet knappt vem hen är längre och en tredje är jag faktiskt sambo med. Den där mössan är lite som en tidskapsel – se till att få den fylld med minnen.

studentmossa

Låt så många som möjligt skriva hälsningar i din studentmössa.

9. Vädret spelar absolut ingen roll

Redan i mitten av maj började jag tvångsmässigt kolla upp väderprognoserna inför studenten och jag hoppades in i sekund på solsken (trodde nästan att jag kunde påverka det med viljestyrka). På själva studentdagen regnade det och var typ 15 grader ute, men ändå stod jag där lite halvlullig iklädd en vit kortklänning och sjöng ”fyfan vad vi är bra”. Jag minns vädret för att alla mina släktingar ständigt påminner mig om hur kallt det var den dagen – det som faktiskt består är alla härliga stunder.

10. Du kommer vakna med panik (och ont i huvudet) dagen efter studenten

Dagen efter studenten minns jag att jag låg i min säng och käkade resterna av min studenttårta och funderade på vad jag skulle hitta på härnäst. Det kändes så tomt. Jag hade inte skaffat något sommarjobb och jag visste ännu inte vad jag skulle göra till hösten. Jag hade faktiskt i efterhand önskat att någon hade informerat mig om att dagen efter studenten är lite (mycket) ångestfylld och en extrem urladdning, men det löser sig.

11. Du kommer gråta hejvilt under studentdagen (och det är helt okej)

Jag vet inte hur många gånger jag spontansnyftade under min studentdag. Kanske var det en blandning av skräckblandad förtjusning, lättnad och lite alkohol i kroppen som gjorde det – men jag förvånades över hur mycket känslor som bubblade upp i kroppen den där dagen.

12. Du kommer att ändra dig flera gånger

När jag tog studenten kände jag att det var min slutgiltiga port till vuxenlivet. Att jag var tvungen att bestämma mig för allt. Så var det inte. Sedan studenten har jag hunnit byta drömjobb ungefär 23 gånger, kommit på 18 olika destinationer som jag bara ”måste” åka till (har fortfarande inte åkt) och kommit på att ekonomi faktiskt är det enda vettiga att plugga på universitetet (kom aldrig in). Du kommer att ändra dig om din framtid hur många gånger som helst och jag skulle vilja säga att halva charmen är att inte hitta rätt direkt.

13. Skaffa ett sommarjobb redan nu

Att ha en hel sommar oplanerad efter studenten var faktiskt inte så skönt som jag hade tänkt mig. Om du kan är det lika bra att hitta ett sommarjobb eller en kurs att gå under sommaren för att inte ligga sysslolös och bara vänta på framtiden.

studenten 2016

Arbetslös dagen efter studenten? Det löser sig!

14. Om du tycker att du har mycket att göra inför studenten…

… vänta tills du börjar på universitet. Då är det standard att plugga i den här takten, om än lite enklare eftersom det är fokuserat på ett ämne istället för typ åtta olika åt gången.

15. Bry dig inte om småsaker

Det spelar faktiskt ingen roll i slutändan om din vita studentklänning blir fläckig redan under frukosten eller om dina lockar är platta lagom till utspringet. Njut istället och lägg fokus på att ha så roligt som det bara går – det blir vad du gör det till! Och ja, alla missöden kommer du faktiskt kunna skratta åt i efterhand.

16. Ät och drick ordentligt

Jordgubbar till frukost och en lätt lunch räcker inte om du ska orka hålla igång hela dagen (och natten…). Tro mig, jag menar det verkligen.

17. Fyfan vad du är bra

Det är du faktiskt. Du har klarat gymnasiet och du ska ta studenten. Tänk på det – du är grym!

18. Du, bara du, bestämmer över din framtid

Att börja gymnasiet är det första stapplande steget mot att bli vuxen. Att ta studenten är nästa. Men allt som händer därefter är faktiskt helt upp till dig att bestämma – ingen annan har med det att göra. Vill du inte läsa juridik? Gör inte det! Tycker du det lockar att plugga i USA? Kör! Dina föräldrar, släktingar eller vänner har faktiskt inte mandat att styra över din framtid. De kan få tycka vad de vill, men det är du som har sista ordet.

19. Gör studentdagen till en dag att minnas

Du kommer att prata om din studentdag i flera år framöver så gör det till en minnesvärd dag som du kan se tillbaka på med ett leende. Morgondagen kan du oroa dig för i morgon – det behöver du inte göra nu.

Läs även:
31 snygga studentklänningar för under 500 kronor
32 saker du och din bästa vän borde göra innan studenten
20 saker som avslöjar att du är student

Foto: All Over Press