3 sätt att skryta om dig själv – utan att låta som Kanye West

Säljsnack kan vara läskigt – särskilt när det är det egna jaget som ska framhävas. Men du behöver kunna promota dig själv. Så här gör du det snyggt.

Av: Jenny Toresson

Gör det med ett leende

Vi lever i en kultur där vi behöver klara att berätta övertygande om våra styrkor, vid till exempel en anställningsintervju eller för att få viljan igenom på jobbet. Det finns många situationer där du vinner på att kunna sälja in dig själv. Det betyder dock inte att du behöver låta som en irriterande telefonförsäljare. Tricket är att sköta snacket på ett sätt som känns bekvämt, gärna med en dos humor eller med ett leende på läpparna.

– Personer som ler är oftast mer övertygande och enklare att gilla. Höjer du dig själv till skyarna med en sammanbiten min är risken istället stor att du uppfattas som osäker eller dryg, förklarar Jacqueline Jo, KBT-terapeut och författare till boken “Din dolda sociala förmåga”.


Ta kommandot över samtalet

Vill du berätta om något som du är bra på. typ att du precis slagit personbästa i din träningsform, men saknar en riktig anledning att säga det? Ta det steg för steg. Till exempel: Du vill säga att du klarar att springa milen på en viss tid, led då in samtalet på träning eller varför inte dina nya löparskor och ta det därifrån. Övning ger färdighet.

– Du kan också ställa en öppen fråga om vilka mål den andra personen har i något avseende. I samma veva berätta du om hur du äntligen lyckats nå ditt 55-minutersmål, trots att du aldrig trodde att det skulle gå. På så sätt ger du tillbaka eftersom du nu får möjlighet att inspirera och peppa den du pratar med att nå sina egna mål, tipsar Jacqueline Joo.


Låtsas att du är säker

Förutom att en rakare kroppshållning får dig att uppfattas som starkare och coolare så blir du faktiskt också mer självsäker bara genom att sträcka på dig. Vi kan lura oss själva – och andra – genom en så enkel åtgärd som att räta på ryggen. Testa!

– Flacka inte heller med blicken, det är ett klassiskt osäkerhetstecken. Håll blicken stadig riktad framåt mot den du pratar med så vinner du personens förtroende, säger Jacqueline.

Det bästa är att du, genom att agera mer självsäkert, snart också kommer att känna dig säkrare.

Foto: Thinkstock