Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön

En opinionsundersökning Baaam låtit genomföra visar att 4 av 10 kvinnor är missnöjda med sin lön. Det måste bli en förändring – här är expertens bästa tips som gör att du nailar drömlönen.

Det finns många saker som gör att man trivs på sitt jobb – och en bra lön är en av dem. Så när YouGov på uppdrag av Baaam gjorde en stor opinionsundersökning på temat lön och karriär blev resultatet inte särskilt rolig läsning.

Orkar du inte läsa alla siffrorna? Se vår video om varför det här ämnet är asviktigt.

I studien intervjuades 500 kvinnor i åldrarna 20-35 år och av dem svarade 4 av 10 deltagare att de inte anser sig kunna påverka sin löneutveckling. Och lika många tyckte att deras lön var orättvis.


Källa: YouGovs undersökning utförd på uppdrag av Baaam

Charlotte Hågård är karriärexpert och hon menar att vi måste ta reda på fakta för att kunna kräva en högre lön.

– Sätt krav på chefen, redan när du anställs, att få veta vad som krävs för en viss typ av lön. Vilka mål du måste uppnå och hur lönen sätts just på din arbetsplats är inte tabu att fråga, säger Charlotte.

Karriärcoachen Charlotte Hågård.

Lägg inte fokus enbart på det där enda lönesamtalet en gång om året, prata istället om lön då och då med kollegor och chefer.

– Lönen sätts inte den dag ni har samtalet, utan de övriga 364 dagarna. Det handlar om vad du gör på arbetet.


Baaam och YouGovs undersökning visar även att många oroar sig för att lönesamtalet ska bli otrevligt och göra en besviken. Enligt Charlotte är knepet att träna på att förhandla, att stänga ute sina känslor och inte ta någonting av det som sägs personligt.

– Skriv ner vad du presterat under året och vad du gör för företaget. Förbered dig väl. En förhandling är mellan två personer, en som säljer och en som köper och den som är bäst förberedd vinner.

Nu har du läst. Dags att naila lönen du också!

5 konkreta tips för att vinna löneförhandlingen

1. Ta reda på fakta

Hur sätts lönen hos din arbetsgivare? Om du inte förstår vad som krävs för högre lön går det inte att påverka resultatet.

2. Löneförhandling eller lönebesked?

Viktigt att kolla upp förutsättningarna innan mötet. Är det enbart ett besked du ska få eller har du möjlighet att påverka? Ta reda på för att slippa bli besviken.

3. Ring facket

Ring ett samtal och kolla upp lönestatistiken om du känner att du ligger fel, det kan bli ett bra argument.

4. Få proffs-tips

Känner du en man eller kvinna som fått ett bra lönebesked? Fråga hur de gjorde! Ta reda på taktiken och lyckats med din egen förhandling.

5. Skriv en skryt-lista

Gör en ordentlig research och kolla vad du tjänat in till företaget, helst i siffror. Det är bra med svartvita argument som stärker anledningarna till högre

Foto: Anna-Lena Ahlström, IBL