Pluggtips-infor-tenta-

8 smarta pluggtips som hjälper dig att klara tentan

Snart dags för tenta? Det kan kännas omöjligt att lära sig allt till en tenta, men det finns vissa knep du kan ta till för att lära dig så mycket som möjligt!

Läs mer: 11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad

1. Byt plats ofta.

Enligt forskning så minns vi mer av det vi pluggat om vi byter plats ofta. Alltså om du sitter en stund i bibloteket, en stund på ett fik och en stund hemma, finns det en mycket större chans att du kommer komma ihåg det du lärt dig. Anledningen? Varje gång vi byter plats så tvingar vi hjärnan att bilda nya associationer med samma material vilket gör att ditt minne blir bättre.

2. Testa dig själv!

Skriv ned frågor som du tror kan komma på tentan. Testa sedan dig själv. Antingen ber du en kompis/partner att ställa frågorna till dig eller så skriver du ner dina svar själv. Öva, öva och öva ännu mer, det är bästa sättet att lära sig!

3. Använd penna och papper.

I dag använder vi våra datorer till allt. Men forskning har visat att vi minns mer av det vi övar på, om vi istället skriver ned det för hand.

4. Ta en paus.

För att din hjärna ska orka ta in allt du försöker lära dig så är det jätteviktigt att du tar pauser. Gå ut och ta en promenad, eller ta en powernap. Gör något annat en stund så kommer du orka mer!

5. Säg det högt!

Det kan låta konstigt, men du kommer att minnas det du lärt dig ännu bättre om du läser det högt. Genom att läsa högt så tar du in informationen på två sätt, du ser det och hör det!

6. Plugga tillsammans med andra!

Det är alltid bra att plugga tillsammans med någon. Då kan ni tillsammans reda ut vad saker betyder, eller något fungerar.

7. Lär dig vad som passar dig bäst.

Det är ingen nyhet att vissa människor är morgonmänniskor medan andra är kvällsmänniskor. Samma sak gäller när du pluggar. Vissa pluggar bättre på kvällen medan andra pluggar bättre på morgonen. Lär dig vad som funkar bäst för dig och utgå ifrån det!

8. Gör en plan!

Gör en plan redan från början hur du ska lägga upp ditt pluggande. Bestäm hur många timmar per dag du ska sitta, och vad du ska lära dig per dag. Du kommer du att känna dig mycket lugnare och det kommer vara lättare att ta in allt du behöver lära dig.

You can do it! Lycka till!

Läs mer:
13 saker du aldrig ska göra på en arbetsintervju
Därför blev nollningen början på resten av mitt liv

Foto: Jazmin Quaynor/unsplash.com

Gifar: Giphy.com