”9 saker jag önskar jag vetat – som först i familjen att studera på universitet”

”9 saker jag önskar jag vetat – som först i familjen att studera på universitet”

Nu börjar snart universitet och högskolor för terminen – och för många är det första gången de ska studera. Vissa av dem kommer från familjer där ingen läst på universitet. Jag var en av dem och här är nio saker jag önskar att någon berättat för mig innan jag började plugga.
Så lyckas du med den digitala jobbintervjun
1:16

Efter reklamen: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

(1:16)

Slå på ljud
6 smarta tips för att maximera dina chanser på den digitala jobbintervjun!

Snart är det många som kommer att börja på universitet och högskolor – och för många är det allra första gången någon i hela släkten tar klivet in i akademien. Jag var själv en sådan person, ingen i min släkt har ens varit nära högre studier och när jag själv bestämde mig för att plugga vidare mötte jag många saker jag önskar att jag vetat om på förhand.

För det är inte helt lätt att komma till ett universitet och där inse att majoriteten av studenterna inte har samma bakgrund som du. I ny rapport har Universitetskanslerämbetet sammanställt hur den sociala bakgrunden ser ut hos de studenter som börjar studera på högskolor och universitet.

Resultatet talar sitt tydliga språk. Under läsåret 2015/2016 hade totalt 38 procent högutbildade föräldrar, alltså föräldrar med minst en treårig utbildning efter gymnasiet. 23 procent hade lågutbildade föräldrar, med högst en tvåårig gymnasieutbildning. De program som har störst andel högutbildade föräldrar är även de program som är svåra att komma in på – läkare och arkitekt med 69 respektive 62 procent studenter till högutbildade föräldrar.

Man är, helt enkelt, ganska ensam. Men det finns saker som kan göra det lite lättare när det känns som att ingen förstår en. Här är nio saker jag själv önskar att jag hade fått veta innan jag började plugga.


1. Våga ställ frågor

När det verkar som att alla har stenkoll på hur högskolestudier går till, vad en tenta är, varför man ska ha kårleg och hur ett seminarium fungerar är det verkligen inte säkert att det är så. Många av de andra studenterna är också förvirrade och har man aldrig pluggat förut så är det inte helt lätt att ha koll på allting. Så våga ställ frågor! Fråga föreläsarna om det är något du inte förstår, gå till expeditionen och be om hjälp när du inte hittar och om dina vänner förstår precis hur man ska plugga för att inte hamna efter – be dem om råd! Ingen kommer att tycka att du är korkad för att du ber om hjälp med dina studier och antagligen blir de bara smickrade över att du valt att lita på just dem.


2. Stå upp för den du är

Om dina vänner med högt kulturellt kapital kan diskutera operor på lunchrasten och hur man bäst spenderar fondpengarna under middagsbjudningarna så prata om det du kan och känner till. Säg rakt ut att ”jag har minsann aldrig sett en enda opera men fasiken vad [film du gillar] var bra” och ”Nu har det skralt i kassan – har ni några bra linsgryterecept?”. Om de är dina vänner kommer de att tycka om dig minst lika mycket ändå – och ärligt talat, de allra flesta i Sverige skulle nog tänka precis som du även om du i din universitetsbubbla inte förstår det. Skäms inte för vem du är och vad du kommer ifrån.

Läs också: Kom du inte in på drömutbildningen? Så gör du nu!


3. Ingen kan någonting

Anledningen till att du och dina klasskamrater läser en A-kurs är för att ni faktiskt aldrig läst det ämnet förut. Ingen av er. Så även om det ibland känns svårt att hänga med så kan du räkna med att alla andra känner likadant – för ni kan precis lika litet. Även om vissa är väldigt bra på att få det att låta som att de kan och förstår precis allting så är det säkert inte sant. Var inte rädd för att ifrågasätta när du hör någon orera helt felaktigt om något du själv faktiskt läst dig till.


4. Ta fullt studielån och slappna av

Okej, lån är inget roligt att dra på sig men om det är något lån du faktiskt ska ha så är det studielån. Det är en superinvestering i dig själv som dessutom i stort sett är helt utan ränta. Visst kan du extrajobba under studierna och bara ta ut bidraget för att spara pengar men det kan komma att bli oerhört mycket stressigare än du tror och kanske är det värt att ha en rolig, om än lite dyrare, studietid.


5. Våga tro på dig själv

Om din familj undrar varför i hela fridens namn du ska läsa kulturgeografi och hur du ska lyckas få ett jobb efteråt är det lätt att känna hur det snörper sig i magen. Vägen framför dig kanske inte är helt klockren men om det är vad du brinner för så kör på det och våga tro att du kommer klara det. Vad är det värsta som kan hända? Att du inte får jobb och får ta dig ett på en restaurang i stället? Okej, men då kommer du vara en jäkel på att konversera när du tar beställningarna och inte kommer du väl ha förlorat så mycket på det? Dessutom kommer det antagligen gå helt fint.


6. Du är inte en bedragare

När man som första generationens högskolestudent sitter på fina middagar och undrar vad sjutton alla bestick är till för är det lätt att känna sig malplacerad. Som en katt bland hermelinerna. Men så är det inte. Du har, precis som alla andra, exakt lika stor rätt att vara där – du har kommit in på utbildningen och blivit bjuden på middagen. Du är välkommen. Och antagligen sitter det en par till i lokalen som känner likadant som du – du är inte ensam.


7. Sök stipendium

De flesta universitet har en hel mängd stipendium som man kan söka för att dryga ut sin skrala studentkassa – och det är alldeles för få som söker. Ta bara chansen, fyll i ansökan och be för det bästa! Och ta för vana att göra det varje termin, det är verkligen inte omöjligt att du en dag får en redig summa pengar på ditt konto.


8. Åk på ett utbytesår

Passa även på att utnyttja de olika utbytesprogrammen högskolorna har för att få en gratistermin – eller år – på ett universitet utomlands. Att exempelvis läsa ett år på college i USA är svindyrt – men gör du det via ett svenskt universitet är det i stort sett helt gratis och du får dessutom bonuspengar från CSN. Detta gäller såklart även studier i Europa och andra delar av världen – här är din chans att resa långt och länge!


9. Ha kul

Bland all tentaångest och kamp för att passa in glöm inte bort att studietiden mycket väl kan vara den bästa tiden i ditt liv. Så släpp lite på prestationskraven och bara njut av allt som finns att erbjuda: gå på pubquiz, dekadenta middagar, dansa i gamla bibliotek, fira Valborg och sitt en hel dag på campus med en kopp kaffe och en godispåse och skit i att skriva klart hemtentan just där och då. Det ordnar sig så passa på att ha roligt nu!

Läs mer:
Nu kan du plugga ”Beyoncé” på universitetet
11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad

Bildkälla: Thinkstock/IBL