Amanda vill lyfta kvinnors njutning – med ett klittsmycke

Amanda vill lyfta kvinnors njutning – med ett klittsmycke

Vet du hur en klitoris ser ut? Inte? Du är inte ensam – men det vill Amanda Netscher ändra på med ett klittsmycke.

Visste du att den (hittills) enda kända anledningen till att klitoris existerar är för att ge njutning? Eller att upp till 90 procent av alla kvinnor som onanerar får orgasm genom att stimulera klittan? Eller ens hur en klitoris ser ut?

Detta är frågor som Amanda Netscher vill lyfta genom sitt nystartade företag Clit Co. och ett subtilt smycke format som, just det, en klitoris.

– Flickor och kvinnor har i dag inte samma möjlighet och tillgång till sin kropp och sin sexualitet som män och det är en väldigt viktig fråga att lyfta. Samtidigt ville jag göra något som är vackert och som man kan bära för att visa stolthet, säger Amanda till Baaam.


Det är svårt att tro men klitorisen upptäcktes 1998. Japp, samtidigt som Spice Girls gjorde revolution med sin Girl Power lyckades forskare bevisa att klitoris fanns. Vi upprepar: 1998.

Men än i dag är det på många håll tabu att prata om kvinnlig sexualitet och det kvinnliga könsorganet. Amanda har själv en bakgrund som sexualupplysare och har arbetat med sexuellt våld undre många år. Och när Amanda varit ute och visat 3D-modeller på en klitoris har många trott att det är en krok. Ett av målen med smycket är därför att visa hur klitoris ser ut och ha det som en pratstartare – oavsett om du är man eller kvinna. Smyckena finns som halsband, örhängen och en pin, så alla ska känna sig bekväma med att bära dem.

– Vi pratar ofta om mänskliga rättigheter men vi måste också prata om hur man får tillgång till de rättigheterna. Om man känner sig stark och trygg i sin sexualitet vågar man också ta för sig och hitta njutning. Och för att vi ska nå dit behöver vi vara en hel armé som pratar om det, kanske med hjälp av de här smyckena.


Men vi lever i en global värld och det är även viktigt med miljömässig och social hållbarhet. Därför produceras smyckena i linje med FN:s globala mål Agenda 2030 av 100 procent återvunnet material. För varje sålt smycket går därtill 50 kronor direkt till FN:s kvinnokommité UN Women.

– Det ska inte bara vara vi i Norden som har tillgång till de här rättigheterna utan vi vill verka för en internationell solidaritet. Vi lever i en global tid och därför är detta ett ypperligt tillfälle att lyfta de här frågorna även i andra länder, säger Amanda.

Foto: Clit Co