Ta kontroll över dina pengar – apparna som gör jobbet åt dig

Tomt konto igen? Vi listar apparna som gör det lätt att hitta onödiga utgifter – så du får mer pengar kvar.

Läs mer: Det här är Baaam

Låt inte dina hårt förvärvade slantar rinna mellan fingrarna. Testa i stället de här apparna för att hitta var du har dina största utgifter och upptäck hur du kan spara mer pengar i vardagen.

1. Tink

Koppla enkelt dina konton till appen så hämtar och analyserar den automatiskt dina utgifter och inkomster. Den kategoriserar dem under till exempel ”nöje -> restauranger” eller ”resor -> bil” (du kan ändra om det blir fel). Det här gör det lätt att se vad du lägger dina pengar på, både just nu och över tid. Du kan också skapa budgetar och få hjälp att hålla dem, samt betala räkningar och göra överföringar.
Fakta: För både Android och iOS. Gratis.

2. Mina tjänster

Kanske har du abonnemang som ligger och rullar utan att du tänker på det? Som Spotify, gymkort, mobiltelefon, Storytel eller Netflix? Ge appen tillgång till dina konton så hittar och listar den automatiskt dina återkommande betalningar. Sen kan du, om du vill, välja att avsluta dem eller hitta billigare alternativ direkt i appen.
Fakta: För både Android och iOS. Gratis

.

3. Kaching

Här lägger du in dina utgifter och inkomster manuellt. Antingen själv, eller så kan du ha en gemensam grupp ihop med till exempel din sambo, rumskompis eller resesällskap. Du kan lägga upp en budget – och se vem som spenderar hur mycket och på vad.
Fakta: För iOS. Gratis, men premiumfunktioner kostar.

4. Fast budget

Lägg in dina utgifter, så kan du med hjälp av diagram hitta var du kan spara pengar. Dessutom kan du i en kalender se vilka dagar pengarna ryker – och på vad. Även den här appen har ett budgetverktyg för att hjälpa dig ta kontroll.
Fakta:

För Android och iOS. Gratis.

5. Smartbudget

Inte en regelrätt app, utan ett webbaserat verktyg som går att använda från telefonen. Även här kan du importera uppgifter från ditt bankkonto till en kassabok och få koll på inkomster och utgifter med grafer och listor. Dessutom kan du samla dina avtal, och få grepp om kostnader och avtalstider. Du kan lägga upp sparmål och skapa en budget samt se hur du håller den. Och så kan du jämföra dig med snittanvändare för att se hur du ligger till ekonomiskt.
Fakta:

Gratis webbaserat verktyg.

6. Spara kvittot

För att veta vad du ska lägga in för utgifter i de andra apparna kan det vara bra att samla kvitton på dina köp. Dessutom kan det vara bra att ha kvar kvitton på dyrare varor för att kunna reklamera dem, eller använda garantier. I den här appen kan du få kvitton elektroniskt direkt från anslutna butiker, lagra kvitton du får via e-post eller arkivera papperskvitton genom att skanna dem eller fota av dem. Du får också notifieringar när garanti-perioder är på väg att ta slut.
Fakta: För Android och iOS. Gratis.

Foto: Thinkstock