Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, bra saker och som vi vill hylla. I september 2021 är månadens Baaambrud entreprenören, kommunikatören och inspirationsföreläsaren Negin Azimi, 23.
Tidigare i år debuterade Negin Azimi som författare i och med boken Kämpa smart och dröm stort: mina 9 tips som tar dig dit du vill. Där ger hon sina bästa tips för att lyckas i karriären – trots att man inte har de förutsättningar som enligt många krävs.
– Jag ville från tidig ålder tjäna pengar, men visste att jag inte hade rätt namn, utseende eller kontakter. Så jag startade eget istället för att behöva någon som anställde mig. Jag löste det själv, berättar hon.
Negin Azimi föddes i Iran, men efter revolutionen där fick kvinnor inte längre utrymme att tycka och tänka fritt. De var männens egendom. Så när Negin Azimi var tre år gammal flydde hon med sin mamma, Mina Oskuizadeh, till Sverige.
– Det var svårt att vara självständig som kvinna i Iran, och det ville inte mamma att jag och min syster skulle behöva växa upp i. Det var därför hon valde att fly, trots att det innebar att hon fick ge upp sin egen trygghet och karriär som utbildad arkitekt och konstnär.
Men väl i Sverige blev Negins mamma, trots en gedigen utbildning, bara erbjuden praktikplatser och inga jobb.
– Det var jättejobbigt. Vi hade ju inga kontakter här, och det var då jag insåg att om jag vill göra något i livet så måste jag lösa det själv. För allt handlar om kontakter.
Uppväxten i förorten lämnade mer att önska
Mina Oskuizadeh är en konstnär som är ”fri i själen”, som Negin beskriver henne, och inte så mycket för rutiner. Hon kunde väcka sina döttrar mitt i natten och ha bakat en kaka eller för att ge dem glass.
– Mamma såg liksom ingen vits med att saker och ting skulle vara på ett visst sätt. Jag tror att jag har fått den där kreativa ådran från henne, fast jag har kopplat den till mitt entreprenörskap.
Uppväxten i förorten i västra Stockholm, där den socioekonomiska utsattheten var och är utbredd, lämnade dock mer att önska. Och Negin drömde om något annat. Något större.
– Jag kände ganska tidigt att det inte fanns något framtidshopp där. Folk levde för dagen för att kunna försörja sig, men jag ville inte leva så. Jag insåg att jag inte hade så bra förutsättningar; jag bodde i en ganska utsatt förort, hade inga pengar och jag är inte överdrivet smart. Och jag ville verkligen göra något med mitt liv men visste inte riktigt vad. Jag letade efter förebilder men kunde inte alls relatera till alla bloggare med svensk bakgrund, säger hon och fortsätter:
– Det ledde till att jag sjukanmälde mig från skolan, tog praktikplatser och pluggade på kvällarna. Allt för att nätverka och komma närmare mitt mål.
Skolkade från skolan och tog praktikplatser
Negin gjorde bland annat praktik på Sveriges radios modeprogram Stil, Beckmans designhögskola och hos artisten Robyns stylist. Hon fick lära sig att intervjua, klippa ljud, sy, nätverka – och så fick hon en mentor. På Dramaten träffade hon en kvinna som bad henne sitta modell på hennes kvällskurser som kostade 36 000 kronor för deltagarna. Negin satt still som modell och sög åt sig av varje ord lärarna sa.
Hennes egna lärare hemma på högstadiet var frustrerade över att hon var borta mycket, men Negin såg ändå till att betygen var bra.
– Skolan har inte varit min grej. Jag har aldrig känt att jag har kunnat följa de traditionella riktlinjerna för hur man ska vara, förklarar hon.
Så småningom blev hon ungdomsambassadör på Fryshuset. Där fick hon träffa makthavare, högt uppsatta chefer inom näringslivet, politiker och artister – och hon började nätverka.
– Jag knöt väldigt bra band till dem och det var också dem jag hörde av mig till när jag skulle boka mina första föreläsningar.
För det var föreläsningarna som blev hennes guldbiljett in i det liv som hon så länge drömt om. Och när hon var 16 år gammal påbörjade hon sin karriär på riktigt.
– Jag visste egentligen inte vad jag skulle föreläsa om, utan bara att jag kanske kunde visa att det går att ta sig fram även om man inte har rätt förutsättningar.
Högt tempo och höga krav ledde till utbrändhet
Och sedan gick det undan. Under gymnasiet arrangerade hon TEDx – som yngsta arrangör någonsin – föreläste för näringslivshöjdare, stora banker och kommuner och blev invald i styrelsen för SOS barnbyar.
– Redan tidigt var jag en av tre föreläsare som var bokade där den ena var Fredrik Reinfeldt. Det fanns ingen annan profil som jag. En ung tjej som var politiskt oberoende och inspirerande. Så det gick bra!
Negin reste runt och föreläste runtom i Sverige samtidigt som hon pluggade hårt för att uppfylla ett annat mål: att komma in på Handelshögskolan. Men till slut mötte hon den berömda väggen.
– Jag fick magpoblem, koncentrationssvårigheter och förkylningar – det var som att jag inte längre hade ett immunförsvar. En dag vaknade jag och kunde inte ta mig upp. Och sedan var det så i tre år.
Det har varit en lång resa tillbaka efter att ha blivit utbränd redan som 18-åring. Det senaste året har Negin börjat bli sig själv igen, men hon är fortfarande inte där hon var innan väggen. Planerna på Handelshögskolan lades på hyllan, och Negin började inse att det ändå inte var det hon ville.
– När jag blev utbränd insåg jag att jag nog hade jagat saker som såg bra ut på ytan men att det inte var det jag innerst inne ville ha. Och då kom istället idén om att skriva en bok.
Hur man gör karriär utan att gå in i väggen
Boken Kämpa smart – och dröm stort handlar om hur man ska kunna åstadkomma det man vill oavsett förutsättningar, men på ett hållbart sätt. Och trots att Negin Azimi bara var 22 år när hon släppte boken kände hon att hon hade åstadkommit det hon ville.
– Ja, jag hade åstadkommit allt som jag ville – när jag var yngre. Att jag skulle tjäna mycket pengar och få fina utmärkelser och driva företag. Allt gick ju som jag ville – men jag blev utbränd. Så det var inte alls optimalt.
Vilket är det absolut viktigaste tipset i boken? Vad är kärnan?
– Gör saker med så bra kvalitet som möjligt men på det lataste sättet. Om man ska göra allt hundra procent perfekt hela tiden så kommer man inte långt.
Förutom de ”lata” genvägarna återkommer Negin ofta till vikten av kontakter – och att tjäna pengar. För utan pengar kan hon aldrig bli oberoende.
– Det kanske kan låta ytligt, särskilt i Sverige där man inte får prata om pengar, men för mig har det handlat om att få känna mig oberoende. Jag har inte haft kontrollen över mitt liv eftersom vi inte har haft pengar eller kontakter. Jag vill inte hamna där jag var när jag var liten, att vi inte hade en enda krona på banken. Även om jag fick allt jag behövde som barn så var det ändå tufft. När man skulle in till stan så hade man inte råd med busskort, för varje krona räknades. Därför heter ett kapitel i boken ”lär dig att bli oberoende” och det är att vara självständig och att ha tryggheten i det. Målet är att inte behöva jobba.
Så ett av dina mål är att bli ekonomiskt oberoende?
– Ja, det är ett av mina främsta mål. Men jag vet att så länge jag gör det jag tycker är kul så löser sig den biten också till slut.
Hur ska du lyckas med det?
– Det gäller att skaffa så många passiva inkomster som möjligt. Fastigheter, aktier – den här boken... Jag har jobbat så hårt sedan jag var liten, och ofta gratis. Man ska låta pengarna jobba också.
Nu är siktet inställt på nästa delmål, och det är att någon gång få skriva en bok om sin mamma. Men framtiden handlar inte bara om att behöva prestera och att bocka av saker på en lista.
– En stark drivkraft i mig har varit att ge mamma den uppmärksamhet hon förtjänar för hon har inte haft möjligheten att få den konstnärskarriär som hon ville. Därför är hennes målningar en central del av Kämpa smart och dröm stort, säger hon och fortsätter:
– Men jag vill inte bara behöva prestera i framtiden, och det är där de passiva inkomsterna kommer in. Jag vill inte jobba ihjäl mig, jag vill leva också.
Foto: August Dellert
Illustrationer: Mina Oskuizadeh
FAKTA: Negin Azimi
Ålder: 23
Familj: Mamma, storasyster och katten Persia
Yrke: Inspirationsföreläsare, moderator och konsult på kommunikationsbyrån BCW (Burson Cohn & Wolfe)
Aktuell: Med boken Dröm stort & kämpa smart: mina 9 tips som tar dig dit du vill.
Utmärkelser i urval:
- En av Näringslivets superkommunikatörer (Resumé)
- Sveriges supertalang (Veckans affärer)
- En av Sveriges mest lovande unga företagare (Företagarna)
- En av 20 unga stjärnskott i världen att hålla ögonen på (Veckans affärer)
- Sveriges ungdomsentreprenör (tilldelades priset av prins Carl Philip och Sofia Hellqvist)