Kvinna sitter i sängen och jobbar med en ipad.

Journalisten Amanda Mull menar att du bör fortsätta jobba hemifrån 2 dagar i veckan, om du har möjlighet.

Foto: TT

Här är det perfekta antalet dagar att jobba hemifrån

Vi har klagat på bristen av socialt umgänge, obekväma arbetsstolar och (inte minst) hackiga zoom-möten med kollegorna. Men, det finns också flera fördelar med att jobba hemifrån. Därför bör vi satsa på en mix!
5 Ergonomiska övningar under hemmajobbet
0:46

Efter reklamen: 5 Ergonomiska övningar under hemmajobbet

(0:46)

Slå på ljud

Nu när kontoren börjar öppnas (om än långsamt) igen, är det nog flera av oss som önskar att kunna variera kontorsarbete med distansarbete hemma. Allt fler arbetsgivare inser att de kan behöva tänka om, och erbjuda hemarbete i den mån det går. Därför bör du, enligt journalisten Amanda Mull, välja att jobba två av fem dagar hemifrån, om möjligheten finns. Det är nämligen det perfekta antalet dagar att jobba på distans, skriver hon i The Atlantic.

Trots att många hem-arbetare jobbar fler timmar på kvällar och helger än innan pandemin, och känner sig mer ensamma och oroliga än de som arbetar på plats, finns det inte bara negativa aspekter med att jobba hemifrån, menar Amanda Mull. I en enkät som undersökningsföretaget Gallup har gjort, visade det sig redan i april att två tredjedelar av de tillfrågade ville återgå till kontoret så snart som möjligt. Men, i samma enkät uppgav 84 procent att de gillade distansarbetet, och det visade sig också att de upplevde sig själva mer effektiva och engagerade, än när de jobbade på kontor.

Här är några goda anledningar att behålla några dagars distansarbete, enligt Amanda Mull:

1. Du kan sova längre på morgonen


Istället för att stressa upp för att hinna med pendeltåget, kan du slå på Nyhetsmorgon från sängen, koka kaffet långsamt och duscha lite längre än vanligt. Fantastiskt!

2. Du kan jobba från soffan


Ja, det kanske ger lite dålig hållning, och ja, du kanske jobbar i din pyjamas lite för länge. Men om alternativet är att sitta i trånga jeans på en kontorsstol mitt emot kollegor som käkar illaluktande luncher och pratar för högt i telefon – ja, då är valet enkelt!

3. Du får fler timmar till godo


Jo, åtminstone om du är en pendlare! Istället för att slösa tiden på att åka till och från jobbet, kan du läsa en bra bok, ta med barnen ut till lekparken, gå en kvällskurs, fika med vänner... Möjligheterna är oändliga!

4. Du kan få fler boende-möjligheter


Om du bara pendlar till jobbet två till tre dagar i veckan, kanske det inte gör så mycket om du bor längre från stan. Nu har du plötsligt möjlighet att bo på landet, utan att behöva ställa om livet fullständigt! Vilken grej! (Vi ignorerar faktumet att vi kanske också behöver bo större för att kunna akut-flytta in ett hemmakontor).

Med andra ord, det som skulle vara bäst för många kontorsanställda (och förmodligen kommer hända en del av dem), är att varva kontorsarbete med distansarbete. Vad som passar dig är självklart beroende på hur självständigt eller effektivt ditt eget jobb är, men enligt Amanda Mull finns det alltså en modell som borde passa de allra flesta: Tre dagar på jobbet, två dagar hemifrån.

Relaterade artiklar
8 skadliga saker du inte ska säga till eller tolerera från en kollega
17 saker introverta personer önskar att deras chef visste
Sofia Börjesson: ”Efter föräldraledighet kommer utbrändhet”