bo i studentkorridor allt du behöver veta

Bo i studentkorridor – allt du behöver veta

Är du student och nyfiken på hur det är att bo i studentkorridor och vad du behöver tänka på? Här är allt du behöver veta!
5 ovärderliga karriärtips från våra favoritkaraktärer
1:17

Efter reklamen: 5 ovärderliga karriärtips från våra favoritkaraktärer

(1:17)

Slå på ljud

Om du har varit student ett tag, eller precis ska börja plugga, är du säkert mån om att hyra ett studentboende. På det sättet får du ofta nära till skolan och dina klasskompisar samtidigt som du får betala en helt okej hyra.

Om du ansöker om att hyra just en studentbostad finns det också en större chans att få en studentbostad än om du ställer dig i en vanlig bostadskö. Detta för att de ofta har långt kortare kötider än vanliga hyresrätter.

Vad är en studentkorridor?

Om du letar efter studentboende har du säkert funderat både en och två gånger på att bo i en studentkorridor. En studentkorridor består givetvis av en lång korridor med massa rum där det bor studenter. Rummen är ofta mellan 10-20 kvadratmeter och man får plats för det man behöver – säng, skrivbord och kanske en liten soffa. Det är inte ovanligt att det finns inbyggda garderober och hyllor i rummet för förvaring.

Köket är oftast gemensamt, och det är vanligt att man har sitt eget köksskåp där man förvarar sina egna produkter och varor och att man har en hylla i kylen och frysen som man delar med hela korridoren. Vissa studentkorridorer har även ett rum där man har sitt eget kylskåp.

När det gäller badrum finns det olika varianter. Ibland har du ett eget litet badrum i ditt rum, med toalett och dusch. Ibland har du bara toalett och vissa delar badrum med sina grannar. Om man inte har en egen toalett brukar man ha ett litet tvättställ i sitt rum, som en garderob där det finns handfat och rinnande vatten.

Varför ska jag bo i en studentkorridor?

Det finns flera fördelar med att bo i en studentkorridor. Dels är den ofta placerad nära skolan men också centralt vilket gör att du har nära till mataffärer, gym och apotek. Du har också nära till kompisar även utanför skoltid vilket kan göra att du enkelt skaffar nya vänner även om du flyttar till en helt ny stad. Det kan helt enkelt kännas mindre ensamt att bo i en korridor med andra!

En studentkorridor är ofta bra planerad och du får plats med det mest väsentliga. Hyran är dessutom ofta lägre än om du hittar en vanlig studentlägenhet.

En annan fördel är att du inte själv behöver stå för kostnader när det gäller allt som rör reparationer och underhåll av lägenheten, precis som en vanlig hyreslägenhet.

Vad kostar det att bo i studentkorridor?

En fördel med att hyra ett rum i en studentkorridor är att priset ofta är lägre.

Bostäderna är anpassade för att studenter som lever på studiebidrag och -lån ska ha råd att betala hyran, vilket skiljer sig från om du skulle hyra i andra hand eller fixa lägenhet på egen hand. Men vad kostar det då egentligen att bo i studentkorridor? Svaret är det varierar, men du kan räkna på en hyra mellan 3 000-5 000 kronor.

Vilka nackdelar finns det med att bo i studentkorridor?

Även om det finns en hel del fördelar med att bo i studentkorridor finns det en del nackdelar. Dels kan hyran vara relativt sett hög även om standarden på lägenheten är låg och att lägenheten är liten. Bristen på privatliv och att dela badrum och kök kan också vara påfrestande för en del. Du får även inte heller göra några ändringar i bostaden precis som i en vanlig hyresrätt.

Foto: TT

Källor: Modernalivet.se, Studentjob.se

Relaterade artiklar
8 ovärderliga karriärtips från våra favoritserier!
5 tecken på att du bör säga upp dig
Carin Wester om att starta eget klädmärke: ”Jag gjorde det för mitt eget välmående”