Femtech, det vill säga teknik för kvinnors hälsa, har ökat lavinartat de senaste åren. Appar som bevakar menscykeln, graviditeter och levererar preventivmedel har lanserats i en rasande fart vilket har gjort att techbranschen, som nästan alltid varit mansdominerad, blivit något mer balanserad.
En av de kvinnor som verkligen lyckats inom sektorn är Bonnie Roupé, som nyligen blev börsens första femtech-VD då hennes bolag Bonzun listades på Nasdaq First North genom ett så kallat omvänt förvärv.
Att just hon är först ut är något som hon känner blandade känslor för, som hon berättar när Baaam ringer upp henne.
– Det känns ju bra, för det är väldigt roligt, men jag tycker också att vi borde vara fler. Vad jag förstår är det inte så många kvinnliga grundare heller som har noterat sig. Det är roligt att vara först men jag vill gärna se fler.
Startade gravidapp efter att ha varit nära att dö
Bonnie Roupé, som dessutom har korsat Nordatlanten, Ishavet och Polarhavet med segelbåt och startat en golftidning, startade gravidappen Bonzun år 2012. Det efter att själv ha varit nära att dö när hon var gravid med sitt andra barn och då hade svårt att hitta information online.
– Jag förstod inte att jag var sjuk, men det var havandeskapsförgiftning som jag fick, säger hon.
Hon fick då idén att skapa en app där man inte skulle blanda åsikter och viktig information, utan att ha något som var helt evidensbaserat.
– Jag ville ge kvinnor medicinsk information direkt utan att det skulle filtreras genom sjukhus och barnmorskor. Jag tyckte att det var omodernt att man var tvungen att åka till sjukhus för att få reda på om man skulle vara där eller inte.
Gjorde succé i Kina
Eftersom digital hälsa var väldigt outvecklat under den här tiden var det få som förstod vad det var hon ville utveckla, och ett par år efter starten valde hon att satsa på den kinesiska marknaden. Under några år bodde Bonnie Roupé, tillsammans med sina två barn, i Shanghai och Bonzun vann flera priser.
– Jag ville satsa på den största marknaden och då blev det Kina. Jag hade inga erfarenheter eller kopplingar till Kina överhuvudtaget, men började prata med folk, testa min idé och fick kontakter på det sättet.
Appen, som lanserades 2015, heter Kexuema och fungerar som en virtuell barnmorska. Appen är framtagen i samarbete med Karolinska institutet och Svenska barnmorskeförbundet och följer den gravida från första veckorna fram till tiden efter förlossningen och ger information om vilka förändringar man som gravid kan förvänta sig vecka för vecka.
Appen fick över 300 000 nedladdningar de första två månaderna och 2017 var siffran uppe i 2 miljoner. Kexuema lanserades även i bland annat Somalia 2017 och i Sverige 2018.
– Jag vet att vi med vår virtuella barnmorska faktiskt har räddat liv. Ibland är det ganska tufft att driva bolag så det är skönt när man kan göra skillnad.
"Jättemånga kämpar med infertilitet"
2019 släppte Bonzun också en IVF-app som i dag laddats ned i 95 länder. Den riktar sig både direkt till konsumenter och till IVF-kliniker som erbjuder den till sina patienter. Idén fick hon efter lanseringen av den första gravidappen, och upptäckte att många kämpade med att bli gravida.
– Det är ett väldigt stort problem, och väldigt mycket stigma kring det. De som är med om det pratar ofta inte med andra om det, och många upplever sig väldigt ensamma även om de inte är det, säger hon och fortsätter:
– Att vi kan hjälpa de här kvinnorna att bli gravida och lyckas med sina fertilitetsbehandlingar, det är ju också en jätteskön känsla. Att hjälpa till att få fler barn till världen, avslutar hon.
Foto: Pressbild