Camilla Åström, 47 år, var mitt i livet och i karriären som modedesigner när hon av olika anledningar kände att hon behövde förändring. För henne låg en karriär inom byggbranschen inte långt bort då hon växt upp med en pappa som jobbat inom bygg och kände att det kunde passa henne.
För en annan som står inför ett karriärbyte kanske bilden av byggbranschen är alldeles för snäv. Men bilden av att det framförallt är ett manligt arbete är långt ifrån sann. Det finns så otroligt många vägar att gå för den som är intresserad av att börja en ny bana i livet och det var exakt det Camilla visste och lockades av.
Och kanske är det många i dag 2021 som gärna vill ha ett arbete som känns rätt i magen. Det ska inte bara vara roligt och inspirerande utan det får också gärna ge något tillbaka till samhället och på så sätt även tillbaka till en själv.
Du får vara med och påverka
Camilla som i dag jobbar som projekteringsledare på Skanska Sverige AB tycker det finns många anledningar till att fundera på byggbranschen som ett karriärsteg.
– En anledning är att man får vara med att påverka hur våra byggnader som till exempel sjukhus, skolor och äldreboenden utformas vilket jag tycker är fantastiskt och viktigt. Att jobba inom byggbranschen är ständigt utvecklande och man lär sig nya saker varje dag.
Läs också:
Elisabeth Metsalos karriärsbyte går som en dans – tempot är högt och sällan tråkigt!
Büsras spännande jobb gör skillnad i samhället och sker ibland under jord
Ett tidigare yrke kan också ge många fördelar i ett nytt och man vet aldrig vad man kan ha nytta av senare i livet.
– Största likheten mellan mitt gamla yrke och det nya är kreativiteten och att jag ständigt behöver komma på nya lösningar. Nyttan är att jag sen tidigare yrke har lärt mig att ha respekt för varje yrkesroll i teamet och hur viktigt det är att alla har samma målbild, säger Camilla.
En tjej i en mansdominerad bransch
Vad gör en projekteringsledare?
– Projekteringsledaren styr projekteringsarbetet så att ställda krav och mål uppfylls i projektet. Du medverkar vid upphandling av underentreprenörer och konsulter, upprättar risk- och möjlighetsanalyser samt ser till att lagstiftning följs vid projekteringen. Du är även med i produktionsfasen där man agerar stöd och är behjälplig vid eventuell komplettering av handlingar. Min arbetsvecka består av många möten där man samordnar och diskuterar olika lösningar. När produktionen sen är igång är det mycket arbete ute på plats där man går igenom vissa detaljer, ändringar och medverkar vid arbetsberedningar, berättar Camilla.
Innan produktionen kommit igång är det 100% kontorsjobb och när produktionen är igång är det istället ungefär 70% kontorsjobb och 30% ute på bygget.
Vad är det som gör arbetet roligt?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av byggnader, miljön vi vistas i dagligen och hur det påverkar oss. Att jag nu få vara med aktivt själv och bygga och påverka detta känns fantastiskt. Jag tycker om att jobba i stora team där man tillsammans hittar lösningar och är kreativa. Nu står vi även inför en utmaning gällande klimatet. Det känns som en viktig utmaning och intressant att vara med i den processen för ett mer miljövänligt byggande.
För att passa för ett jobb inom bygg lyfter Camilla att det är viktigt att vara en teamplayer då man träffar många människor i arbetet, att vara nyfiken och lösningsorienterad.
– Att vara kommunikativ är ett måste då ett bra projekt bygger på bra kommunikation.
Hon får ofta frågan om hur det är att jobba som tjej i en mansdominerad bransch.
– Jag trodde det skulle vara svårt att få respekt som ny i branschen, men jag har tvärtom känt otrolig respekt och känt mig uppskattad och väl mottagen.
Vill du också förändra ditt liv och testa något nytt?
Att yrkesväxla in i bygg- och anläggningsbranschen kanske är just din framtid. Att få vara med och påverka samhällets utveckling och bygga något bestående kan ge arbetslivet den där extra kryddan som du kanske saknar. I dag kan man enkelt yrkesväxla genom att gå en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (YH) precis som Camilla gjorde när hon pluggade till Byggnadsingenjör.
– Jag hade inte läst matte på så hög nivå tidigare så jag fick läsa in den. Man ska vara förberedd på att det är intensivt och mycket pluggande i perioder. Jag skulle nog säga att jag klarade mig på ren vilja och sen hjälpte vi varandra mycket inom klassen. Men utbildningen har mycket LIA (lärande i arbete) vilket gjorde att man var väl förberedd när man sen började arbeta, säger Camilla.