Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, bra saker och som vi vill hylla. I oktober 2021 är månadens Baaambrud modedesignern och designchefen Carin Wester, som just nu är aktuell som designer för årets kollektion av ”Scarfs for Scars” som görs för att uppmärksamma bröstcancer.
Carin Wester är en av få som verkligen lyckats inom sitt skrå i svenskt mode. Hon har bland annat beskrivits som att hon ”tänjer på traditionella gränser med sin design” och att hon ”är en god representant för det svenska uttrycket.”
Som 30-åring startade hon klädmärket Carin Wester och det dröjde inte länge innan hennes kläder blev en succé. Hon utsågs till Årets nykomling 2004 av ELLE och tilldelades också det prestigefyllda modepriset Guldknappen 2009.
2016 förvärvade Åhléns hennes eget vaumärke och två år senare blev hon designchef för företaget. När Baaam får en pratstund med henne är hon i full gång med att utveckla kollektioner för Åhléns inhouse-varumärken tillsammans med sina fyra designteam. Något hon trivs väldigt bra med.
– När jag drev märket helt själv var det jobb 24 timmar om dygnet, i dag är det mer en kvalitetsbusiness för mig för jag har både tid för jobb och privatliv. Det var väldigt svårt förut, berättar hon.
”Kvinnorna i min familj inspirerade mig väldigt mycket”
Men först backar vi bandet en aning. Att det var just mode hon ville jobba med insåg hon nämligen tidigt. Som barn vistades hon mycket hos sin farmor, detta eftersom hon inte gick på förskola och var ett så kallat ”hemmabarn”.
Hos sin farmor, som jobbade som frisör i hemstaden Uppsala, fick hon utlopp för sin kreativitet och tillbringade dagarna med att måla, sy och klä ut sig.
Även mormor i Stockholm hade stor betydelse, hon som i sin ungdom gick på Konstfack och gärna tog med sig Carin till museer eller utställningar.
– Jag skulle nog säga att kvinnorna i min familj har inspirerat mig väldigt mycket till att bli den jag är i dag, säger hon och fortsätter:
– Men mitt stora intresse för kläder kommer nog främst från min mamma, som alltid tyckt om att matcha. Jag var alltid väldigt välstylad som barn, säger hon och skrattar till.
Skapade egna kreationer i tonåren
Under tonåren började Carin skapa sina egna kreationer. Hon och kompisarna hemma i Uppsala började sy klänningar till studentfester. Därefter väntade Beckmans designhögskola i Stockholm.
Ganska snart efter att hon hade gått ut fick hon jobb på Paul & Friends där hon ritade damkollektionen samtidigt som hon höll koll på internationella märken som Prada, Miu Miu och Gucci. Efter det blev det en kortare period hos H&M innan hon bestämde sig för att det var dags att starta eget år 2004.
– Jag hade både fått testa på det här med att jobba på ett mindre modeföretag som Paul & Friends och testat stora H&M och kände att jag rycktes åt den här lusten åt att göra något eget, säger hon.
Den sortens uttryck hon var ute efter, det vill säga androgynt och skräddat med en twist, tyckte hon också saknades i svenskt mode.
– Det var väldigt mycket skinnjacka, vintage t-shirt och tajta jeans och Converse som gällde när jag startade. Jag bestämde mig för att göra om herrplagg till damplagg, det vill säga kavajen, herrbyxan, stora skjortan, och göra dem lite lagom kvinnliga och manliga i ett och samma paket, säger hon.
”Jag gjorde det för mitt eget välmående”
Efter att ha gått förbi ett skyltfönster på Rörstrandsgatan i Stockholm som hon tyckte var inspirerande bestämde hon sig för att hyra det som kontor, och började sedan att dra i de kontakter hon hade skaffat sig under åren i branschen. Det dröjde inte länge förrän hon hade ett eget varumärke.
– Jag plockade in en mönsterkonstruktör och tillsammans började vi sätta formen för kollektionen. Jag hade en första fotografering och skickade ut en liten lookbook till butiker jag kände och fick napp från fina butiker som Nitty Gritty och Weekday, berättar hon.
När hon startade hade hon ingen färdig affärsplan, något hon i efterhand rekommenderar eftersom det kan vara tufft att inte ha någon att bolla med.
– Att starta varumärket handlade mer om att ta hand om mitt eget välmående. Jag ville skapa plagg och en unik produkt, och tänkte inte på att att tjäna pengar. För mig var det mer att ”jag ville göra det här och jag testar!”. Men nu, i efterhand när jag har suttit mycket i bankmöten och ledningsmöten så vet jag att det är väldigt bra att ha en partner eller person man samarbetar med som har koll på hela businessidan och ser över så att man inte drar iväg, säger hon.
Flyttar vartannat år
Förutom mode och att pyssla med sin sjuåriga dotter Charlie, som hon har ständiga kreativa projekt med hemma, har hon även ett annat stort intresse – inredning och renovering. Eller livsstil, skulle man nog kunna kalla det. Carin och sambon Thomas Pouverel, AD/journalist och fransman, gillar att flytta och inreda nya boenden. Ungefär vartannat år säljer de och skaffar en ny lägenhet.
– Jag och min sambo har någonstans gått loss på det här med att köpa, renovera och sälja och har under ett par års tid letat efter det där drömhuset men inte hittat riktigt rätt. Vi flyttade för ett år sedan, mitt i pandemin, och tyckte som så många andra att det var dags för en trädgård men flyttade till en ny lägenhet istället. Vi får se när det blir av till nästa projekt. En dröm vore att hitta ett hus i trakterna runt Bordeaux i Frankrike, avslutar hon.
Fakta: Carin Wester
Ålder: 47
Familj: Sambon Thomas Pouverel, dottern Charlie, 7 år.
Yrke: Designchef på Åhléns.
Aktuell: Designar årets kollektion av ”Scarfs for Scars” för att uppmärksamma bröstcancer.