Cecilia Blankens driver eget i USA: Jag har inställningen att jag kan fixa allt

Cecilia Blankens driver eget i USA: Jag har inställningen att jag kan fixa allt

Hon är journalisten och författaren som flyttade till Los Angeles och bestämde sig för att starta eget. I dag är Cecilia Blankens en framgångsrik entreprenör och har lärt sig att det är helt ofarligt att misslyckas.

Läs mer: Här är klubben som backar brudar – med broderier

För fyra år sedan lämnade hon en framgångsrik karriär i Sverige och flyttade till Los Angeles. Väl där följde hon sin dröm. Med inställningen att hon klarar allt och ur kärleken hon känner för skor tog Cecilia Blankens beslutet att starta eget.

I dag driver Cecilia varumärket Blankens. Men kändes det inte läskigt att kasta sig ut i ovissheten och bli egenföretagare? Inte speciellt.

– Jag kan vara oerhört naiv ibland, och det är jag faktiskt glad för. Jag har någon slags grundinställning att jag kan fixa allt. Eller i alla fall mycket, sen är det inte förrän i efterhand jag ibland tänker ”Men guuuud! Hur vågade jag?”. Vad jag försöker säga är att det ibland är bra att inte kalkylera för mycket, utan att bara köra på sin känsla, säger Cecilia till Baaam.

Det fanns för lite prisvärda, bra och roliga skor på den svenska skomarknaden. Jag ville – och lyckades – ändra på det

Du gör succé med Blankens. Vad är nyckeln?

– Tack snälla! Jag vet inte? Att kanske tro på sin egen idé, även när ingen annan gör det. Att vårda den, sköta den, älska den och leva med den som en partner? Jag vet inte om det är svaret, men kanske. Jag tror åtminstone att det förhållningssättet skapar mycket soul i det man gör!

The Midnight Embrodded Palm Tree, från Blankens.

Vad var det som fick dig att starta?

– Jag flyttade till Los Angeles för snart fyra år sedan, och jag tror att det var lite det där att bryta sig loss från en gammal invand roll i Sverige och Stockholm och kanske växa, mogna och bli modigare i en ny miljö. Det hade nog ganska mycket att göra med att jag till slut vågade.

Läs mer: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Hur har den amerikanska livssynen påverkat dig när det kommer till karriär?

– Det har blivit mycket mindre viktigt för mig att jobba mycket. Tidigare satte jag en stor ära i att alltid vara upptagen. Nu försöker jag minimera och effektivisera dagarna. Los Angeles-borna är ganska chillade om man jämför med folk i Stockholm eller New York. LA har också påverkat mig på det viset att det släppt ut mig från mina egna förväntningar på mig själv. Här har alla en positiv grundinställning som säger att allt är möjligt och att misslyckanden kommer och går och inte är något att vara rädd för. Den känslan inspirerar mig!

Jag är inte den enda som har en svaghet för skor, jag tror att många känner igen sig i den där hjärtklappningen som nästan uppstår när man springer på en modell som liksom klaffar med ens smak.

Blankens skor är tillverkade i hållbara material och med en hållbar produktion.

– Det är så otroligt viktigt att vara så schysst man kan både mot andra och mot planeten i allt man gör, både i små och i större beslut. Sedan går det förstås inte hela vägen och jag lever inte ett miljövänligt liv på alla plan, men det kravet har jag inte på varken mig själv eller någon annan.

Vad är det absolut bästa med att driva eget företag?

– Friheten! Belöningen i att ha total kontroll över det jag gör. Känslan att inte behöva be någon om ledigt om jag är sugen på en latardag.

Vad har du lärt dig av att starta och driva Blankens?

– Jag har typ lärt mig allt jag kan, och lär mig fortfarande otroligt mycket varje dag. Att starta eget har varit mitt livs bästa skola.

Till dig som vill starta eget tipsar Cecilia om att ha en glasklar idé.

– Detaljerna kan du alltid reda ut efter hand, men känslan för vad det är du vill göra måste vara en ganska så exakt magkänsla. Var inte rädd för att misslyckas! Det kommer du göra, det gör man alltid. Ibland mer, ibland mindre. Vilket är helt ofarligt och absolut inget att skämmas över. Var en maratonlöpare. Spurterna håller ändå inte hela vägen. Små myrsteg framåt hela tiden är också framsteg.

Foto: Cecilia Blankens