Det orange kuvertet – allt du behöver veta innan du kastar det

Har du också dålig koll på ditt orange kuvert? Vi på Baaam har tagit tag i saken och samlat det absolut viktigaste du behöver veta om kuvertet.

Läs mer: Vad är det här? Läs mer om Baaam

Ett av årets mest mystiska postutskick är här – det orange kuvertet! Ta ett litet steg mot vuxenlivet genom att öppna ditt kuvert. På första sidan får du en närmare blick på din allmänna pension. Kom ihåg att inkomstpension + premiepension = allmän pension.

Inkomstpension

Varje år avsätts 16 % av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till din inkomstpension. I kuvertet kan du se hur din inkomstpension förändrats i värde det senaste året.

Premiepension

Ytterligare 2,5 % av din lön och de skatter du betalar sätts varje år in på din premiepension. Den här delen av pensionen är placerad i fonder och du kan påverka värdet genom att själv välja fonder. Gör du inga aktiva val hamnar den här delen i förbestämda fonder.

På den sista sidan i ditt orange kuvert ser du hur mycket de olika delarna i din allmänna pension har stigit det senaste året.

Sådär! Nu är det fritt fram att kasta kuvertet – eller börja läsa på om vilka fonder du ska placera din premiepension i.