Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Annika Creutzer kan det mesta om privatekonomi. Och hon vill berätta för dig hur lätt du når friheten att kunna be chefen, svinet eller vädret att dra dit pepparn växer.

Läs mer: Föräldraledig eller gravid? Det finns ett okänt knep som ger dig mer pengar

Framgångsrika kvinnor som Isabella Löwengrip och Amelia Adamo har gett rådet. Och Annika Creutzer, privatekonomisk expert håller med:

– Jag är en varm förespråkare för att ha ett ”fuck off”-konto. Det ger dig frihet! Har du pengar på banken och mår skit på ett jobb kan du resa dig och gå. Du kan lämna ett dåligt förhållande. Du kan visa att du inte tar skit. Pengarna ger dig frihet.

Alltså, istället för att ta den där latten i farten, sätt in pengarna på ett konto som ger dig möjlighet att säga ”fuck off” till situationer du inte vill vara i. Oavsett om det är marsvädret du vill slippa för en vecka eller om du vill gå ner i tid så att du kan starta företag.

Annika Creutzer

Tänk på att varje krona som du sparar kan du använda i framtiden.

– Ju mer pengar du har på ditt ”fuck off”-konto desto friare är du.

Börja spara smått och höj allt eftersom. En tumregel kan vara att försöka sätta av en dagslön i månaden.

– Starta inte för stort för då börjar du nalla. Använd dig gärna av en stående överföring från lönekontot till ett sparkonto. Låt pengarna gå över direkt när du får lön eller andra inkomster så ”lurar” du av dig dem.

Ett ”fuck off”-konto ska täcka plötsliga oförutsedda händelser så att du inte behöver låna till dem, för det blir dyrare. Försök få ihop till två månaders utgifter.

– Då klarar du dig till exempel ifall du behöver vänta på a-kassa om du säger upp dig. Ha pengarna på ett sparkonto, gärna med ränta men utan risker och konstiga uttagsregler – du ska kunna nå dem när du vill.

När du fått ihop en första buffert kan du fortsätta att spara i två olika potter. En för sådant du vill göra inom ett par år. En mer långsiktig, och de pengarna kan du delvis spara i aktiefonder.

– Se inte sparande som något tråkigt, präktigt, nyttigt, se det som din möjlighet att förverkliga dina drömmar – eller kunna välja att säga nej.

Foto: Kate Gabor/Thinkstock