Emelie, 24: Därför jobbar jag gratis för andras skull

Emelie, 24: Därför jobbar jag gratis för andras skull

När Emelie Telander lämnar sitt heltidsjobb viker hon fritiden åt att arbeta obetalt. Genom att bli volontär har hon fått nya vänner, lärdomar – och förändrar världen till det bättre.

En vilja att hjälpa till, det fick Emelie och hennes kompis att engagera sig ideellt. När de såg en annons för kvinnojouren Somaya på sajten Volontärbyrån.se nappade de direkt.

– Jag ville bidra med min tid – och förändra samhället. Jag utgick från vad som engagerar mig och då kändes kvinnojouren självklar, eftersom de jobbar med kvinnor som delvis blivit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, säger Emelie.


Här finns det tips för dig som vill testa: Volontärguide: Så lätt kommer du igång med att rädda världen


Snart var de igång med att samla in julklappar till barnen som bodde på kvinnojouren och ordna aktiviteter inför en julfest. Visst fanns det en viss nervositet innan första tillfället, men väl på plats släppte den snabbt.

– Det var en fantastiskt positiv energi och bemötande, otroligt inspirerande. Det är häftigt med det ideella engagemanget och att man träffar så många fantastiska människor som delar med sig av sina livserfarenheter och livsöden. Det ger nya perspektiv.

Emelie bestämde sig för att fortsätta som volontär, vid sidan av sitt heltidsjobb. I april blev hon vice ordförande i ungdomsorganisationen Tamam i Stockholm. De är en ideell organisation som arbetar med barn och unga för mångfald och anti-rasism. De håller aktiviteter som läxhjälp, tjejgrupp, promenad- och fikagrupp.


Läs mer: Den mest spelade jullåten har streamats 216 miljoner gånger – och vi förstår varför

Att vara volontär innebär ett visst ansvar, säger hon.

– Det gäller att hitta något som man verkligen brinner för, och utgå från hur mycket tid man har över. Det är lätt att känna att man inte hinner med allt man skulle vilja. Men man ska ha med sig att alla tillfällen räknas!

Samtidigt ger det väldigt mycket tillbaka, intygar Emelie.

– Man mår väldigt bra av att kunna hjälpa till och känna att man bidrar. Varje tillfälle är otroligt lärorikt och man tar med sig nya erfarenheter, utvecklas som person och känner sig behövd på ett positivt sätt.


– Man upptäcker nya förmågor hos sig själv, och jag har fått gå utbildningar och samlat på mig kunskap. Det är en härlig sammanhållning, jag har fått många vänner. Och så känslan av att man faktiskt kan förändra och påverka genom sitt engagemang!

Att göra som Emelie och börja som volontär vid jul, är något hon rekommenderar.

– Det är en period på året när många organisationer behöver hjälp. Börja med att engagera dig då och förhoppningsvis känner du kanske att du vill fortsätta även i framtiden.