10 tips! Så får du drömjobbet utan utbildning

Det kan vara svårt att kamma hem ditt drömjobb utan utbildning, men det är inte omöjligt! Baaam ger bästa tipsen till dig som vill göra en framgångsrik karriär men inte är sugen på att plugga.

Läs mer Filippa är 19 år och VD – här är hennes bästa karriärtips

Det finns yrken som kräver utbildning och om din dröm är att bli lärare, pilot eller ambulansförare måste du plugga för att lyckas. Men det finns mängder av yrken du faktiskt kan nå utan utbildning. Det gäller bara att vara lite smartare än andra och sitta inne på de rätta knepen. Baaam vet hur du lyckas!

Bläddra i bildspelet för tio grymma tips!

Missa inte! Gör som Tove – boosta karriären som au pair i USA

Bläddra vidare i bildspelet för att läsa tipsen!

Det kan vara en tuff resa mot ditt drömyrke och du kommer behöva ge allt för att lyckas. Var beredd på att ibland offra roligare saker för att du måste jobba och att du i början kan behöva kompromissa med exempelvis arbetstider och lön.

Du kommer få många nej. Och förmodligen några nej till – innan någon säger ja! Låt inte ett nej stoppa dig. Försök igen, och igen, och igen.

Vänta inte på att det ska komma ut en jobbannons från företaget du vill arbeta på. Skicka iväg en spontanansökan och visa att du finns! Det behöver inte ge resultat direkt, men arbetsgivaren kommer förmodligen att spara ditt mail och när det sedan är dags för företaget att anställa ligger du väldigt bra till!

Ta reda på vilka kunskaper som krävs för det jobb du önskar ha och försök lära dig dem på egen hand. Söker du ett jobb där Photoshop används, lär dig det! Vill du jobba med mode, lär dig allt om kläder och design!

Praktik är ett superbra sätt att få in en fot på det företag eller i den bransch som du vill jobba i. Sök om praktik och utnyttja sedan tiden på din praktikplats. Visa vad du går för, nätverka och passa på att ställa många frågor om karriär.

Ta kontakt med någon som har ditt drömyrke i dag och be att få bjuda hen på en lunch. Var öppen med att du drömmer om att göra samma sak och vill ha karriärtips! Det känns ofta smickrande för personen ifråga och chanserna är stora att hen säger ja!

Var helt öppen på en eventuell intervju med att du inte har utbildningen som krävs, men att du har lätt att lära dig, vet var du ska införskaffa dig kunskap och älskar att testa nya saker. Visa att du är värd att satsa på!

Vi vet, det tar så lång tid att skriva ett nytt personligt brev för varje jobb. Men så fort det ser ut som att du har skickat samma ansökan till olika företag så blir det ofta oattraktivt för arbetsgivaren. Hen vill veta varför du brinner för just deras företag.

Se till att utnyttja möjligheterna på det jobb du har nu. Vad kan du lära dig där som tar dig till nästa jobb? Finns det något ansvarsområde som ger kunskap inför framtida yrken? Drömmer du om att arbeta med reklam men i dag arbetar i butik, be att få lära dig om hur företaget arbetar med marknadsföring och föreslå en reklamkampanj som du vill ansvara för.

Se till att berätta din dröm för alla! Ju fler du pratar om din passion med, desto större är chansen att du kommer i kontakt med människor som på något sätt kan hjälpa dig vidare. Den där tråkiga dejten, kan vara ett första steg på din nya karriär. Glöm inte det!

Läs mer
15 tips till dig som ska börja på universitet
10 saker du bara får uppleva som au pair i USA
Forskning: Därför borde du ta fler selfies

Bildkälla Kaboompics, Picjumbo