Isa tecknar kända kvinnor i Paint – ”Det är verkligen skitsvårt”

Isa tecknar kända kvinnor i Paint – ”Det är verkligen skitsvårt”

Isa Engström har en speciell talang – hon ritar porträtt i Paint. För Baaam berättar hon om hur allt började och hur hon egentligen gör.

28-åriga Konstfacksstudenten Isa Engström tecknar porträtt. Men det är inga vanliga porträtt det rör sig om utan Isa har gjort alla bilder i ritprogrammet Paint.

– Ja, det är sant, säger hon och skrattar för nästan alla frågar exakt samma sak – ”Är det verkligen sant?”.

Hennes intresse för Paint väcktes för många år sedan när det var vanligt att man laddade upp vardagsbilder på sajten Bilddagboken. Isa hade då ingen digitalkamera och när hon ville berätta om en rolig händelse tog hon till det medium hon hade och så kom paint-tecknandet att växa fram. I dag studerar hon till bildlärare på Konstfack i Stockholm och när den årliga julmarkanden anordnades hennes andra år på skolan var hon osäker på vad hon skulle kunna sälja.

– Jag funderade över vad det är som jag kan producera och som så många andra inte kan, för jag ville att det skulle vara något unikt. Då kom jag på att jag ju kan rita i paint och då jag ville förena nytta med nöje blev det en paint-kalender med coola kvinnor värda att uppmärksamma.

thelma lousie

Thelma & Louise, 2017 års kalender

Läs också: Hon tecknar vulvor – för att uppmuntra kvinnor att tycka om sin snippa

När hon väl kom i gång och hittade stilen hon sökte blev det teckningar av coola kvinnor i ett rasande tempo. Varje gång Isa ska börja rita av en kvinna börjar hon med att leta upp en detaljrik bild och sedan studera mängder av bilder av samma person för att få en uppfattning om hur personen ser ut.

– På vissa bilder kan en person vara väldigt olik sig och då blir det svårt att känna igen personen. Sedan försöker jag hitta en bild som lyfter fram personens karaktär – Sarah Sjöström har en positiv utstrålning och ett jävlar anamma – det vill jag ska synas. Dessutom undviker jag bilder där kvinnor sexualiseras och försöker hitta bilder där de tittar mot betraktaren.

isa-tecknar-skiss

Skisser av Maxida Märak och Simone Giertz

Läs också: Hon tecknar situationer ALLA tjejer känner igen – och vi älskar det!

Därefter börjar själva tecknandet där hon inleder med att rita konturer med en svart penna.

– Eftersom så skarpa linjer inte finns i verkligheten så måste vissa delar av ansiktet överdrivas eftersom drag annars kan förminskas av linjerna – nästan allas ögon är därför lite förstorade. Efter det färglägger jag bilden och försöker hitta rätt nyanser, vilket är så svårt. Det svåraste av allt är hudnyanser. Ett verkligt ansikte har så många nyanser och jag tecknar kanske max fem – därför har många ungefär samma hudfärg fastän de i riktiga livet har ganska olika ton.

Många av de problem Isa stöter på har även med Paints rätt så begränsade funktioner att göra.

– Jag brukar tänka på Paint som mer av ett digitalt hantverk än Photoshop. Det blir en slags problemlösning där man får jobbar runt saker vilket också gör att man tvingas lära sig en massa om bild- och färgkomposition. Man får tänka i vissa banor för att det ska fungera eftersom det exempelvis inte finns en lagerfunktion. Det är verkligen skitsvårt. Jag kan lite Photoshop också men jag använder det så sällan att jag glömmer funktionerna. Paint är pang på, ”här är en penna och så ritar du med den”. Man kommer igång snabbare fast man får också ha mer tålamod – men jag tycker om att det inte blir så polerat.

När kvinnoprojektet nu är klart ska Isa ta sig lite välförtjänt ledigt innan hennes sista termin drar igång. Och överlag är hon nöjd med vad hon åstadkommit.

– Ofta när man arbetar med ett kreativt yrke går man igenom olika faser där man är supermissnöjd, sedan nöjd, sedan är allt skit igen. Så det är mycket upp och ned – men jag är nöjd! Det har varit väldigt kul att få göra detta och få upp ögonen för så många coola kvinnor. Bland annat lyssnade jag för första gången på Maxida Märak och det var grymt bra! Sånt är alltid roligt, säger hon.

Se några av Isas konstverk i bildspelet nedan:

Klicka dig vidare i bildspelet för att se alla Isas porträtt.

Kakan Hermansson

Zara Larsson

Terese Allert

Bianca Ingrosso

Michaela Forni

Tove Lo

Sarah Sjöström

Alicia Vikander

Veronica Maggio

Brita Zackari

Maxida Märak

Therese Lindgren

Lina Taha

Hedvig Lindahl

Sabina Ddumba

Dona Hariri

Kenza Zouiten

Bianca Kronlöf

Flora Wiström

Silvana Imam

Linda Hallberg

Cassandra Klatzkow

Lovette Jallow

Israa Abdali

Simone Giertz

Instagram: MsPaintology
Hemsida: Paintology

Läs mer:
19 citat som bevisar att Zsa Zsa Gabor kommer leva för evigt
19 gånger som Zara Larsson har bevisat vilken BOSS hon är
10 tillfällen då kvinnor ägde 2016

Bildkälla: Nathalie Mark/Isa Engström