Island blir först i världen med att lagstifta mot ojämställda löner

Island blir först i världen med att lagstifta mot ojämställda löner

På Island kan ojämställd lönesättning snart vara ett minne blott. De kommer nämligen att lagstifta så att företag måste kunna bevisa att de inte diskriminerar efter kön när de sätter löner.

På internationella kvinnodagen är det många som gör utspel för jämställdhet – men få gick nog så långt som Island. Där presenterade nämligen regeringen ett lagförslag som tvingar alla företag med fler än 25 anställda att kunna bevisa att de ger lika lön för lika arbete, det skriver Chicago Tribune.

– Vi måste kunna säkerställa att män och kvinnor får samma möjligheter på sina arbetsplatser. Och det är vårt ansvar att ta till alla medel vi kan för att kunna uppnå det, säger Islands jämställdhetsminister Thorsteinn Viglundsson.

Läs mer: Så många kvinnor låter lönen påverka om de ska bli gravida

Island blir därmed första landet i världen att lagstifta mot att faktorer så som kön, etnicitet eller sexuell läggning kan påverka ens lön. Och till och med 2022 planerar de att helt ha utjämnat lönegapet.

– Man måste våga ta djärva kliv framåt för att kunna kämpa mot orättvisor, menar Thorsteinn.

Se svenska stjärnorna #nailalönen – det är dags för en förändring

Island har dessutom sedan tidigare utsetts till världens mest jämställda land av World Economic Forum – men kvinnor tjänar där fortfarande mellan 14-18 procent mindre än män. Att jämföra med Sverige där kvinnor i snitt tjänar 12,5 procent mindre.

Islands nya lagförslag får stöd av både regeringen och oppositionen och förväntas träda i kraft till år 2020.

Foto: IBL