”Jag startade eget med min bästa vän – det här är vad som hände”

Ida och Anna gör allt tillsammans. Men när de tog beslutet att starta eget över sms kunde de inte ana hur det skulle gå.

Läs även: Jippi! Nu kan du springa The Color Run med Baaam

Anna Eriksson Öhlin och Ida Gabre Brånby har varit oskiljaktiga sedan de blev vänner på juristlinjen i Uppsala för elva år sedan. Idag arbetar båda heltid i Stockholms fastighetsbransch, och så driver de ett företag ihop.

Det började med att Ida planerade sitt bröllop – och stötte på ett problem.

– Jag är i stort sett lika lång som min man och ville ha skor med låg eller ingen klack. Men jag hittade inga finskor, bara ballerinor med gummisula. Jag tänkte att någon borde börja sälja det, berättar Ida.

Några år senare förlovade sig Anna, och ville också ha sköna skor när hon promenerade nerför altargången.

– Jag kom ihåg vad Ida pratat om, och skickade ett sms till henne: ”Den där affärsidén, ska vi inte ta tag i den?” Vi hade skojat i flera år om att vi borde ha ett företag ihop, säger Anna.

Ida nappade, och redan tre dagar senare var bolaget registrerat. Det fick namnet Heelow och säljer skor med låg klack via sin hemsida och i affärer.

Och det går bra för dem. I vår kommer Åhléns att sälla sig till raden av butiker som tar in deras skor. De har figurerat i tidningar och bloggar och de sålde för en miljon kronor förra året. Trots att båda alltså också har varsitt heltidsjobb.


Men var de aldrig rädda att förlora vänskapen?

– Nej! svarar de i kör

– Nu har vi kommit jättelångt och det har gått jättebra, men skulle vi bli omsams hade vi lagt ner på en gång, säger Anna.

Det gäller att starta eget ihop med någon som man litar på till hundra procent och som man fungerar ihop med, menar de.

– Vad man kan och har för erfarenhet är mindre viktigt, säger Anna.

Läs även: Pauline, 30: Sju saker jag lärde mig när jag startade eget


Det är också bra att ha ungefär samma arbetsmoral, så man vet att den andra anstränger sig lika mycket som en själv.

– Vi visste att vi skulle fungera bra ihop. När vi pluggade var vi aktiva i olika organisationer och märkte att vi jobbade bra tillsammans. Vi är två flitiga tjejer som jobbar tills det är klart, säger Ida.

Dessutom är de samspelta när det gäller att fatta beslut – snabbt ska det gå (även om inte alla livsviktiga frågor avhandlas över sms). Men, de har också tagit sig tid att skriva avtal och prata igenom vad de gör om allt inte skulle gå bra.

– Vi har bestämt att vi inte får investera mer pengar än att om vi förlorar allt kan vi se det som en rolig historia eller bra lärdom. Det kostar ju att plugga också och det här är en ännu bättre utbildning, säger Anna.


Och att vara två om företaget är skönt.

– Det är tufft att starta eget, och de perioder när man får kämpa lite är det bättre att vara två. Det är bra att kunna växeldra lite, säger Ida.

Dessutom blir det dubbelt så kul.

– Vid riktiga genombrott, som när någon stor återförsäljare vill ta in oss eller när stora bloggare som Ebba von Sydow tipsat om oss, då blir man ju så glad så man bara vill skratta. Och det är fördubblad glädje att dela det med någon annan, säger Anna.

Vill du starta eget med din bästis? Här är fyra saker att tänka över innan ni drar igång:

1. Passar ni ihop jobbmässigt?


Det räcker inte att funka ihop socialt. Vad har ni för arbetsmoral? Hur mycket tid vill ni lägga på företaget? Hur vill ni ta beslut – älta eller bestämma blixtsnabbt?
2. Skriv avtal

Satsa på ett aktieägaravtal och reglera vad ni förväntar er av varandra direkt när ni startar. Det är inte värt att offra ett vänskapsförhållande om det inte går som ni tänkt.
3. Dela upp ansvaret


Ni är säkert bäst på olika saker så dela upp arbetsuppgifterna mellan er. Släpp sedan den andras bitar och lita på varandra – ifrågasätt inte hela tiden.
4. Hur ser ni på pengar?

Se till att ni är överens om vad ni är villiga att investera – och förlora.

Foto: Pressbild