Jenny och Robert är kära och driver företag ihop – här är deras bästa tips

Att driva eget med sin partner – underbart eller misär? Underbart menar Jenny Westman och Robert Carlsson som sedan fyra år tillbaka både jobbar och lever ihop.

Läs mer: Cecilia Blankens driver eget i USA: Jag har inställningen att jag kan fixa allt

Bråk, fejder och en relation som tar stryk. Så kan det se ut när man jobbar ihop med sin partner, men inte för Robert Carlsson och Jenny Westman. 2013 startade de smyckesmärket Coal tillsammans.

Robert hade efter jobbet som företagsrådgivare på SEB längtat efter att sitta på andra sidan skrivbordet och själv driva företag. Jenny hade precis lämnat 20 år som egenföretagare bakom sig och börjat vänja sig vid att ha ett ”vanligt jobb”.

– Först sa jag nej för det är jättemycket jobb. Men sen började Robert trycka på rätt knappar och jag började drömma lite, säger hon.

Och trots farhågor har parets taktik att jobba tillsammans gått bättre än förväntat. Ett gemensamt mål, ömsesidig respekt och tydliga roller med olika huvudansvar menar de som nyckeln till samarbetet.

– Vi har gemensamma mål och kan bolla idéerna på ett annat sätt. Du behöver inte vänta till måndag morgon klockan åtta utan du kan ta upp det på en gång, säger Jenny.


Ett nyfött företag kräver ofta mycket tid och energi för att lyckas, en tid som Jenny och Robert har större möjlighet att lägga då de delar både arbete och privatliv med varandra.

– Vi behöver aldrig ha dåligt samvete för att vi inte har tid för familjen.

De är trots ändå noga med att skilja på jobb och det privata och motsättningar på jobbet innebär inte att de är sura på varandra på kvällen.

– Vi kan ha livliga diskussioner på jobbet och tycker inte alltid samma. Men sen kan vi sitta och skratta åt något annat, säger Robert.

Läs också: ”Jag startade eget med min bästa vän – det här är vad som hände”

Men fördelarna att alltid kunna prata om jobbet kan lätt bli en nackdel. Därför ser Jenny och Robert till att regelbundet boka in arbetsfria kvällar.


Går du också i tankarna på att starta eget med din partner? Deras råd är att vara riktigt säker på vad ni vill.

– Det går bra för oss eftersom vi är samspelta men är man inte det finns risken att även det privata livet far illa. Var klara med era roller och låt jobb vara jobb och privat vara privat, säger Jenny.

Att ni båda har lika mycket passion och driv för projektet ser Jenny och Robert också som avgörande.

– Gå igenom eventuella scenarier som kan dyka upp. Annars finns risken att den privata delen går åt skogen.


Just nu är de mitt uppe i en lansering av varumärket i England. Efter många förfrågningar från privatpersoner och butiker om när produkterna finns att köpa i landet började planerna ta form. Samtidigt fick de erbjudande om att ställa ut på Birmingham Fair och planerna på en expansion sattes i rullning.

Missa inte! Pauline, 30: Sju saker jag lärde mig när jag startade eget

Det finns dagar då tilltron till företaget vacklar något. Att driva eget tar tid och en del middagar och fotbollsmatcher med vänner och familj måste offras under en period. Men trots uppoffringar och tuffa perioder tror de på att helt enkelt fortsätta kämpa.

– Man får försöka se bortom det kortsiktiga och tro på det man gör hela tiden, säger Robert.

Foto: Privat, Shutterstock/IBL