Jobb som ger hög lön utan utbildning

10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver högskoleutbildning

Rörmokare, försäljare eller gruvarbetare – jobbmöjligheterna är många för dig som vill ha en bra lön utan att plugga på universitetet.

Läs mer: Spetsa till ditt CV – lär dig vad en rekryterare letar efter

Ibland har man varken tid, lust, pengar eller möjlighet att plugga på vidare på högskolan. En gymnasieexamen kan räcka långt, Baaam har listat 10 välavlönade yrken du kan skaffa efter gymnasiet.

Det ska dock tilläggas att vi listar minimikraven som gäller för yrkena och att alla arbetsgivare gör olika bedömningar. I vissa fall kan det innebära önskemål om tidigare arbetserfarenhet eller ytterligare utbildning, trots att det inte alltid är ett krav.

10 jobb som inte kräver högskoleutbildning – men ger bra lön

1. Lagerchef

Många lagerchefsjobb finns inom partihandeln på större centrallager eller industriföretag. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du jobbar men överlag behöver du goda kunskaper i ekonomi, logistik och datakunskaper. Kraven på utbildning varierar beroende på lagrets storlek, arbetsuppgifter och annat, men för många är en gymnasieutbildning tillräcklig. Genomsnittslönen för en lagerchef är 49 900 kronor i månaden.


2. Flygmekaniker/flygtekniker

Du kan utbilda dig till flygmekaniker genom att söka flygteknikerprogrammet på gymnasienivå. Efter utbildningen kan du antingen få anställning som flygmekaniker eller vidareutbilda dig på högskolan till flygtekniker. Efter några års praktik kan du sedan ansöka om certifikat hos Transportstyrelsen för att kontrollera en flygplanstyp. Medellönen för en flygmekaniker eller flygtekniker ligger på drygt 39 900 kronor.

3. Försäljare

Som försäljare kan du tjäna mycket pengar beroende på vad du säljer. Medellönen för försäkringssäljare är 42 600 kronor medan snittlönen för bilförsäljare ligger på 38 000. Du kan utbilda dig till säljare på Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet och det viktigaste är ofta en förmåga att få kontakt med människor.

4. Gruvarbetare

Ta ditt pick och pack och flytta till Kiruna för ett välbetalt jobb som gruvarbetare. Medellönen ligger på 37 600 kronor och det räcker gott med en gymnasieutbildning. El- och enerigprogrammet, fordons- och transportprogrammet eller bygg- och anläggningsprogrammet är några av programmen som ger en bra grund för arbetet.

5. Bantekniker/banarbetare

Om du tycker om att arbeta utomhus kan bantekniker vara något för dig. Du jobbar med underhåll av järnvägsspår, tunnelbana och spårväg och gör till exempel växel- och spårbyten och snöröjning. På vissa håll i landet finns riksrekryterande gymnasieutbildningar inom bygg- och anläggningsprogrammet för att sedan anställas som lärling hos en järnvägsentreprenör. Genomsnittslönen ligger på drygt 36 300 kronor. Du kan även komplettera en gymnasial utbildning på Yrkeshögskolan. Tänk på att B-körkort alltid är ett krav, att du ska ha god syn och inte ha några allvarliga sjukdomar.

6. Tunneltågförare

Tjäna drygt 34 000 kronor i månaden genom att ratta tunnelbanetåg. MTR är företaget som kör tunnelbanan i Stockholm och erbjuder en betald utbildning på 14 veckor som sedan leder till en anställning.

7. Arborist

Vill du klättra i träd på arbetstid? Som arborist arbetar du med att vårda och beskära träd i städer, tätorter, trädgårdar och andra bebodda miljöer. Du skaffar grundläggande utbildning på Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård och skogsbruk på gymnasiet. Du kan även utbilda dig till arborist genom kurser på Komvux och Yrkeshögskolan. Genomsnittslönen för en arborist ligger på 33 400 kronor.


8. Transportledare

Koordinera och planera transporter av olika slag och tjäna drygt 31 300 kronor i månaden. En bra grund är fordonsprogrammet på gymnasiet. Det är vanligt att personer som tidigare jobbar som chaufförer eller lagerarbetare rekryteras internt till att bli transportledare.

9. Rörmokare

Som rörmokare kan du tjäna 30 700 i månaden efter en gymnasieutbildning på VVS- och fastighetsprogrammet. Efter examen behöver du ofta komplettera med några år som lärling på ett företag.

10. Betongarbetare

Du kan tjäna i genomsnitt 30 000 kronor i månaden genom att lägga betong på bygg- och anläggningsarbetsplatser. Efter bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning husbyggnad söker du lärlingsutbildning på ett företag. Efter drygt 2,5 år gör du ett yrkesteoretiskt prov och om du blir godkänd får du ett yrkesbevis.

Källa: SCB, Allastudier.se, Arbetsförmedlingen
Foto: IBL

Läs mer: Ikano vill stoppa den skeva könsfördelningen – ger gratis utbildning till tjejer

6 enkla spartips – och misstagen du till varje pris bör undvika

10 frågor DU kan ställa på en arbetsintervju

Studie: Bra kollegor är viktigare än hög lön – enligt svenskarna