Jobbintervju? Lugn, här är knepen som får dig att glänsa

Jobbintervju? Lugn, här är knepen som får dig att glänsa

Har du blivit kallad till anställningsintervju? Grattis! Här är åtta råd som hjälper dig landa jobbet.

Läs också: Så sparar du 10 000 till semestern – utan att märka det

Hitta konkreta exempel

När du svarar på frågorna så försök konkretisera utifrån situationer du har varit med om. Det ger större tyngd än att bara prata svepande om olika egenskaper och kompetenser – och visar mycket mer vem just du är.

Säg till exempel inte bara att du är stresstålig utan beskriv en stressig situation du varit med om, vad din roll eller uppgift var, hur du konkret hanterade situationen – och viktigt: vad det ledde till för positiva resultat. På så sätt visar du vad din egenskap konkret kan skapa för nytta för din nya potentiella arbetsgivare.

Lusläs jobbannonsen

För att lyckas med punkten ovan så läs noga igenom annonsen innan intervjuoch se vilka egenskaper och kompetenser som efterfrågas. Tänk sedan ut konkreta exempel på när du visat prov på dessa. Helst på tidigare jobb, men även i din utbildning eller ditt privatliv.

Förbered svar

Andra vanliga frågor är: ”Berätta mer om dig själv!”, ”Vilka är dina styrkor och svagheter?” ”Vad gjorde du på dina senaste jobb?”. Tänk igenom vad du vill lyfta fram som är relevant för just den här tjänsten och hur du ska svara på bästa sätt.

Läs på om företaget

Genom att visa att du vet saker om det företag du söker jobb på framstår du som verkligt engagerad och ivrig på att börja där. Det gillar rekryterare. Ju mer specifikt du kan svara på varför du sökt den här tjänsten och hur just du kan hjälpa företaget (vilket är deras högsta mål med rekryteringen) desto bättre. Så läs på innan!

Ställ egna frågor

En vanlig fråga att få är om du själv undrar något – har du då tänkt ut ett par bra frågor om företaget visar det på ytterligare intresse för jobbet. Dessutom bör du se intervjun som ett tillfälle att skaffa en bild av hur det skulle vara att arbeta på företaget, och om jobbet verkligen är rätt för dig.

Välj rätt outfit

Knepet är att klä dig lika snyggt som din – förhoppningsvis – blivande chef. Så försök luska ut hur denne klär sig. Tänk också på att välja kläder som får dig att känna dig trygg och bekväm. Det är mycket bättre att känna sig lugn med sina kläder än att oroa sig för att den spexiga nya toppen ska åka ned eller att jeansen sitter obekvämt.

Tacka gärna ja till kaffe

Då får du och den som intervjuar tid att småprata lite innan intervjun, vilket gör stämningen mer avslappnad och förhoppningsvis blir du också lite mindre nervös.

Andas djupt

Nervositet gör det lätt att börja andas väldigt ytligt, det kan leda till att du låter ansträngd får svårt att koncentrera dig och kan även få rekryteraren att känna sig stressad. Försök le, prata i lugnt tempo och andas hela vägen ner i magen.

Läs också: 9 serieteckningar som visar hur det är att vara kvinna på jobbet

Foto: IBL