Beskedet: 90-talister kommer få lägre pension än andra – så säkrar du din framtid

Beskedet: 90-talister kommer få lägre pension än andra – så säkrar du din framtid

Är du drygt 25 år gammal? Då är risken stor att din pension kommer landa på bara 40 procent av slutlönen. Men det finns saker du kan göra för att ta makten över din ekonomiska framtid.

Läs mer: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

För de flesta 90-talister är frågan om pension långt bort i framtiden. Men det kanske är dags att börja kolla lite mer noggrant på din ekonomiska framtid. I en ny rapport från Swedbank varnar man för att 90-talister kommer att få en pension på endast 40 procent av slutlönen.

Banken har jämfört de olika generationernas pensioner och sett stora skillnader. De som går i pension 2017 får drygt 50 procent av sin lön i allmän pension, för de som har tjänstepension blir nivån över 60 procent. Enligt Swedbank beror skillnaderna på att olika system ligger till grund för pensionen. Tidigare grundades pensionen på de 15 bästa inkomståren och var mer förlåtande mot till exempel arbetslöshet och föräldraledighet. Med det nya systemet baseras pensionen på varje år som du jobbar. Dessutom ökar livslängden och pensionen ska delas ut över fler år, vilket också bidrar till en lägre pension.

Det må låta som en deppig framtid, men det finns faktiskt saker du kan göra för att påverka din pension.

Läs vidare för tre pensionstips!


Börja jobba tidigt

Att börja jobba så snart du kan efter studierna ger en högre pension. Dessutom ger heltidsarbete och att skjuta på pensionsåldern något år flera tusenlappar extra.

Tjänstepension

Välj en arbetsgivare som betalar in tjänstepension. Om du själv är företagare behöver du sätta av pengar till din tjänstepension.

Spara själv

Komplettera med ett eget sparande för en bättre pension. Även små belopp har möjlighet att växa genom att börja tidigt, spara regelbundet och hålla koll på olika avgifter.

Foto: IBL/Shutterstock