Åsa bestämde sig för att ha köpstopp 2017 – så går det

När 2017 inleddes bestämde sig Åsa Cronqvist och hennes man Björn för att ha ett köpfritt år. De startade en Facebook-grupp där medlemmarna nu inspirerar varandra att minska köphetsen.

Läs mer: Det här är Baaam

Idén om att 2017 skulle bli ett köpfritt år kom av att Åsa och Björn Cronqvist kände att det blev ett stressmoment att handla. Miljöaspekten var ytterligare en anledning att minska shoppandet och dessutom ansåg de att de faktiskt redan har i princip allt de behöver.

– Överkonsumtionen är helt brutal stundvis. När du börjar tänka på det äger du så mycket du inte behöver. Titta bara i badrumsskåpet, hur många schampoflaskor har du bunkrat upp med egentligen? Eller i skafferiet, hur många pastapaket ligger där? De flesta av oss överhandlar väldigt mycket, säger Åsa till Baaam.

Åsa beskriver att hon lever i en familj med medelinkomst, bosatt i en förort till Stockholm. Hon har en hemmavarande son som är 16 år och en äldre dotter som har flyttat hemifrån. Så, vad innebär då ett köpfritt år för Åsa?

– Vi har inte dragit i handbromsen på förbrukningsvaror och sonen växer fortfarande så naturligtvis måste ha få nytt när han behöver, till exempel nya skor eller så. Men vi försöker slita på det vi har hemma och använda det vi har. Och är det något som går sönder, försöker vi laga det eller köpa second hand om vi verkligen behöver.


Eftersom Åsa inte har slutat shoppa på grund av ekonomiska anledningar har de även bestämt sig för att det är okej att gå på restaurang eller gå ut och dricka vin med vännerna.

– Vi vill inte dra ner på trevligheterna, så lite undantag har vi gjort. Även födelsedagspresenter har vi haft på undantagslistan. Men samtidigt kan vi då tänka på hur vi slår in presenten. Istället för att köpa presentpapper kan vi slå in den i tidningspapper, till exempel.

Vad är svårast med att inte shoppa som du brukar?

– Jag tycker inte att det är svårt. Det har ju inte gått så lång tid än, men exempelvis under mellandagsrean gick jag en sväng på stan för att döda tid. Då var det 70-procentiga reaskyltar överallt men jag gick ändå runt och kände mig rätt nöjd. ’Den där tröjan är snygg, men jag behöver inte en tröja till’, tänkte jag.

Nu har det gått två månader. Hur har det här påverkat dig hittills?

– Bara positivt hittills. Vi har mer pengar kvar i plånboken och vi märker att vi har blivit mer kreativa och försöker diskutera lösningar istället för att köpa nytt.


Det var Björns idé att skapa Facebook-gruppen ”Köpfritt år 2017” för att inspirera andra att shoppa mindre. Där peppar medlemmarna nu varandra och kommer med tips på hur de kan minska konsumtionen. Alla har olika förutsättningar, en del har köpstopp av ekonomiska skäl, andra för att minska överkonsumtion, berättar Åsa.

– En del i gruppen har haft ett genomtänkt köpstopp och lyckats sparat så pass mycket pengar att de till och med kan jobba mindre och vara hemma med barnen mer. Andra berättar om hur mycket pengar eller tid de sparar. För det är ju det också! Att man får tid över. Det är faktiskt mycket tid som annars går åt att handla.

Vad skulle du säga till andra som blir sugna på att testa?

– Det är klart du ska testa! Du behöver inte köra ett helt år om du inte vill. Du kan prova i en eller tre månader. Det tycker jag att man kan försöka både för miljön och för sin egen plånbok. Om du håller igen på massa saker som du inte behöver köpa så kanske du till slut kan köpa det där som du verkligen skulle vilja ha. Till exempel en resa. Då konsumerar du ju ändå, men du lägger pengar på något som du verkligen vill ha.

Foto: IBL