Alexsandra Avli

Lanserar ett mansfritt Linkedin: ”Ska mötas på kvinnliga premisser”

Entreprenören Aleksandra Avli har skapat det sociala nätverket Hon, en plattform likt karriärsverktyget Linkedin – men där bara kvinnor är välkomna. Förhoppningen är att satsningen på sikt ska öka andelen kvinnor i samhällets toppositioner.

Her och Hon är namnen på entreprenören Aleksandra Avlis två nätverk. Båda två bygger på samma koncept – en välkomnade plats för kvinnor. Her har funnits i fem år och har under den tiden samlat yrkeskvinnor världen över på middagscirklar, och numera har nätverket omkring 5 000 medlemmar i 20 städer runt om i världen.

Her är kort sagt ett community där kvinnor inte behöver spela alla roller man normalt iklär sig, som mamma, syster, chef, marknadsförare eller kommunikatör. Här kan man komma till bordet och tala om vem man är, vad man behöver hjälp med eller erbjuda sina erfarenheter till andra. Allt med betoning på sårbarhet, berättade Alexsandra Avli i en intervju med Resumé.

Det nya nätverket Hon beskriver Alexsandra Avli som en digital förlängning av middagscirkeln där tanken är att möjliggöra för samarbete kvinnorna emellan – och målet på sikt, det är att öka andelen kvinnor i samhällets toppositioner.

En plattform där man ska kunna visa sig sårbar

Namnet Hon är en förkortning av Her online network, och tanken är att det sociala nätverket ska fungera som ett ”mansfritt Linkedin”. En plattform är man ska kunna visa sig sårbar och samtidigt kunna få ett yrkesmässigt utbyte.

”Det är inte hårda värden som gör oss till människor, som till exempel yrkestitlar. Utan det gör våra mjuka värden. Som intressen, empati och personlighet. Om vi lägger fokus på hårda värden så börjar vi bete oss som män. Men det här är ett nätverk som bygger på femininitet. Här ska vi mötas på kvinnliga premisser”, säger Alexsandra Avli till Resumé.

Det är till exempel inte möjligt att gilla-markera något på plattformen, då det triggar igång en form av tävlingsinstinkt. I stället hoppas Alexsandra Avli att Hon ska komma med en känsla av att vi tävlar tillsammans – för varandra. För att bli medlem i närverket ansöker man om medlemskap på hemsidan.

Backas upp av näringslivstoppen Cristina Stenbeck

En av de som valt att investera i Alexsandra Avlis mansfria plattform är en av Sveriges absolut tyngsta makthavare inom näringslivet – Cristina Stenbeck. I en intervju med Svenska dagsbladet berättar hon att hon är en nykomling på sociala medier – men att det som tilltalar henne men Hon är att nätverket kombinerar det sociala med det professionella:

”Inbjudan till att investera i Hon kom i en tid i mitt liv då jag kände att jag hade mycket erfarenheter som jag ville dela med mig av i trygga miljöer. Det finns en genuin öppenhet, generositet och dynamik i medlemmarnas engagemang”, säger Cristina Stenbeck till Svenska dagbladet.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT 

Läs mer:

Ricki Petrini: 3 saker jag lärde mig som chef i en mansdominerad bransch

Oldfluencer och nio andra framtidsjobb – när tekniken tar över

Ny på jobbet? 5 tips till hur du snabbt kommer in i gänget