Plattformen samlar verksamma filmarbetare från hela landet, som rasifieras.

Ny plattform ska öka mångfalden i svensk film

Grundarna till plattformen People of film vill skapa bättre representation i svensk film genom att öka den etniska mångfalden och bidra med fler perspektiv.

I början på november var det dags för lanseringen av den nya plattformen People of film, vilken samlar människor i Sverige som alla arbetar inom film – som rasifieras.

På plattformen finns nu flera verksamma filmarbetare som är redo att arbeta, men som sällan blir erbjudna ett jobb trots att de sitter på rätt kompetens.

– Nu är det bara att gå in på People of film. Jag hoppas det kommer vara dit man vänder sig när man ska börja rekrytera sina produktioner framöver. Det är ju lätt att hamna i gamla hjulspår och bara rekrytera folk man känner eller ser ut som man själv. Nu hoppas jag man vågar kliva ut ur sin comfort zone, säger en av plattformens initiativtagare Hawa Sanneh till TT enligt SVT.

Rannsaka sitt bolag – hur ser det ut med mångfalden?

Enligt skaparna av plattformen så är det idag alltså en väldigt homogen grupp som får ta plats när det kommer till att skildra berättelser.

Plattformen People of film blir nu en grund för att skapa en bredare representation för alla dem som står bakom kameran, detta för att fler perspektiv ska lyftas och även för att få en ökad etnisk mångfald i den svenska filmbranschen.

– Man får rannsaka sig själv och sitt bolag eller organisation och fråga sig hur det ser ut med mångfalden. Har man misslyckats inom det området får man fråga sig vad kan man göra åt saken. Det här är en väldigt konkret grej, det är ingen som kommer till skada. Vi vill inte putta bort någon, det handlar om att bredda, bjuda in och inkludera, säger skådepelaren David Nzinga som också är en av initiativtagarna till den nya plattformen till TT enligt Dagens nyheter.

Projektet har stöd av flera filmaktörer, som Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet.

Foto: TT/Pressbild/People of film

LÄS MER:

Mia Skäringers ilska mot de manliga författarna efter påhoppen

Experten tipsar: Här finns jobben du bör söka just nu

Här är företagen som flest unga vill arbeta på