Så många kvinnor låter lönen påverka om de ska bli gravida

En stor undersökning Baaam låtit göra visar att många kvinnor påverkas negativt av löneutveckling. Vi har pratat med en karriärscoachen som dock ser många fördelar med att vara mamma och karriärkvinna.

Läs mer: Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön

När YouGov på uppdrag av Baaam gjorde en stor opinionsundersökning på temat lön framkom att lönegapet mellan kvinnor och män inte bara är orättvist – den påverkar också kvinnor i deras vardag. I studien intervjuades 500 kvinnor i åldrarna 20-35 år. Av dem svarade en av tre kvinnor som inte har barn i dag att deras beslut att skaffa barn påverkas av risken att de kommer få en sämre löneutveckling.

Och av samma anledning svarade 20 procent av kvinnorna som har barn att de antingen väntade med att skaffa barn eller inte skaffade fler barn, trots att de ville, på grund av löneutvecklingsmöjligheterna.

Kolla in klippet från när Baaams chefredaktör Nathalie Mark pratade om undersökningen i Aftonbladet morgon.


Deras oro är inte obefogad men det är såklart inte omöjligt att kombinera karriär och att bilda familj. Baaam har intervjuat Ingela Gullberg som är livs- och karriärscoach, marknadsekonom och har jobbat med jämställdhetsfrågor under ett flertal år och hon ser många fördelar med kombinationen mamma och karriärkvinna.

– Självklart kan du vara en kombokvinna. En glad och nöjd mamma är en bättre mamma och för att känna sig nöjd spelar såklart känslan av att få nå sina drömmar in. Det handlar om att ha bra planering och att komma överens hemma om hur ens egna och gemensamma liv ser ut. Ställ dig frågan: Är det något annat jag måste ta bort eller lägga till för att klara både karriären och familj?

Läs mer: Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen


Karriärcoachen Ingela Gullberg ser fördelar med att vara mamma och samtidigt göra karriär.

Ingela tar upp det som många kvinnor förmodligen räds när det kommer till barn och karriär. Nämligen att uppfattas som att man inte räknas på karriärstegen längre, att helt enkelt bli bortglömd eller överkörd.

Läs mer: Se när svenska kändisarna är med i #nailalönen

– Tänk såhär: du är borta från arbetsmarknaden som högst tre år – men en karriär sträcker sig betydligt längre än så. Löneutvecklingen har inte bara att göra med om du har barn eller ej, utan lika mycket vilken utbildning du har och hur bra du är på att löneförhandla. Uteslut inte barn bara för löneaspekten.

Foto: Thinkstock