Emily i Emily in Paris sitter på ett café.

Ovärderliga karriärtips från Emily in Paris, Djävulen bär Prada och Sex and the city

De framgångsrika och starka kvinnorna i Sex and the City, Emily in Paris och Djävulen bär Prada har inspirerat och gett oss ovärderliga karriärtips. Här är åtta exempel!
Dr. Mounas 5 bästa karriärtips
1:30

Efter reklamen: Dr. Mounas 5 bästa karriärtips

(1:30)

Slå på ljud

Även fast de är fiktiva (och välgjorda) karaktärer som vi aldrig träffat så känns det som om vi står dem nära och genom att följa karaktärerna så har de kommit att påverka oss.

Serien och filmerna om de fyra kvinnorna från New York i Sex and the City, Emily in Paris och Andy Sachs i Djävulen bär Prada har tagit oss med på olika livsresor och äventyr. Men alla har de bjudit på en hel del viktiga karriärtips som vi kan lära oss av.

Ovärderliga karriärtips

De här kvinnorna tar sig fram med hjälp av självsäkerhet, starka värderingar, positiv attityd och en påminnelse om att jobbet inte är allt. Så varför inte utnyttja deras yrkeskunskap?

Här är åtta ovärderliga karriärtips från Emily in Paris, Djävulen bär Prada och Sex and the City.

Behåll (oftast) en positiv attityd

Emily anländer till Paris för att jobba vid marknadsföringsbyrån som hennes Chicago-baserade företag har förvärvat henne till. Hon möts av nya chefen Sylvie som redan dömt ut Emily på förhand.

Men hennes obarmhärtiga optimism och tron på sig själv gör att hon vinner chefens motvilliga respekt och lyckas inta en självklar plats i teamet med bravur. Anledningen? Emily har alltid en positiv attityd och ger aldrig upp vilket blir hennes nyckel till framgång! Men kom ihåg att du inte ska låta din positiva sida bli överkörd av andra människor, du ska bli bra behandlad av vänner, familj och arbetsgivare!

Jobba med något du älskar att göra

Det ligger mycket sanning i det talesättet! Om du jobbar med något du älskar att göra så kommer du aldrig känna att du ”bara jobbar”. Carrie i Sex and the City älskar sitt jobb som skribent och finner inspiration i sitt vardagliga liv genom egna upplevelser.

Carrie börjar jobba som en lågbetald krönikör med en passion för att skriva, vilket tar henne till drömjobbet som skribent för Vogue. Och så småningom blir hon även författare. Hon slutar aldrig att inspireras och levererar alltid bra texter. Hon ser aldrig sitt jobb som ett jobb, utan något hon älskar att göra.

Håll fast vid dina värderingar

Precis som i alla delar av livet är det viktigt att stå upp för sig själv i alla lägen. Så även på jobbet! Om du säger eller gör något som strider mot vad du egentligen tycker så kommer det förmodligen inte landa bra hos dig.

Var alltid trogen dina egna värderingar, och lirar det inte väl med din arbetsplats kan det vara läge att se sig om efter andra uppdrag. Var trogen dina värderingar och det kommer att leda dig framåt i livet och karriären. Det är något vi lärt oss av Andy Sachs i Djävulen bär Prada. När hon gav upp jobbet som ”andra skulle döda för att få” hittade hon istället rätt karriärväg som låg i linje med hennes verkliga drömmar och värderingar.

Klä upp dig på hemmakontoret

Under coronapandemin har de flesta av oss upplevt vad det innebär att jobba hemifrån. Med ”arbetsplatsen” en meter från sängen har det varit utmanande att skilja på vad som är jobb eller soffhäng. I början av hemmarbetandet var vi många som tyckte det var soft att inta skrivbordet iförd pyjamas eller morgonrock.

Men vi insåg snabbt att vårt arbete och inspiration även påverkas av vad vi har på oss. Genom att kliva upp på morgonen, byta om och inta datorn med en ”jobboutfit” blir det lättare att skilja på vad som är arbete och vad som är ledig tid.

Någon som också är bra på det är Carrie Bradshaw, i serien ser vi henne ofta sitta hemma vid skrivbordet och knappra på datorn. Iförd en glammig outfit med gnistrande paljetter, Manolo Blahniks och accessoarer. Kanske behöver vi inte glittra på hemmakontoret, men det påminner oss om vikten att skilja på soff-looken och arbetstiden vilket förhöjer vårt arbete och påverkar hur vi levererar.

Var öppen för nya möjligheter

Genom att vara öppen för nya möjligheter kan vi våga ta en paus och tacka ja till något nytt som kan leda oss till nya platser och äventyr.

Emily i Emily in Paris är ett utmärkt exempel på detta, hon är alltid öppen och letar hela tiden efter nya möjligheter som hon snabbt tackar ja till. Det tar henne framåt i karriären och livet utan rädsla.

Hitta en balans mellan arbete och privatliv

Emellanåt kan det kännas som en omöjlighet att balansera vardagen med arbetet. Särskilt i vår digitala tidsålder där vi förväntas vara nåbara under dygnats alla timmar. Men det är viktigt att våga stänga av jobbet och njuta av vardagen och livet.

Att ta sig tid till att umgås med vänner och familj och hitta på saker som ger energi (som inte handlar om jobbet), det är något som Andy Sachs i Djävulen bär Prada lärt oss. När hon är helt dränerad av sitt arbete kändes allt runt omkring henne som en katastrof och hon var djupt olycklig. Och det är inte vad vi kallar livsnjutneri!

Behåll ditt självförtroende i alla lägen

Sex and the Citys Samantha Jones är känd för flera av sina starka karaktärsdrag. Men en av hennes mest avgörande egenskaper är självförtroendet. Som framgångsrik entreprenör lyckas hon ta sin verksamhet till höga höjder, och det tack vare sitt självförtroende, färdigheter och förmågor som hon ständigt tror på!

Våga förhandla

I vissa situationer kan det kännas svårt att våga visa sin rättvisa och hårda sida. Någon som inte har problem med det är Miranda i Sex and the City. Hon är en framgångsrik advokat som inte är rädd för att uttala sig på arbetsplatsen.

I filmen använder hon även den sidan i privatlivet när hon hjälper Carrie att förhandla tillbaka lägenheten som hon sålt. Och en sak har hon lärt oss – om det är något du verkligen vill uppnå i din karriär ska du inte vara rädd för att förhandla om det. Och resultatet kommer förmodligen att överraska dig positivt!

Foto: TT

Artikelinspiration: Vogue

Relaterade artiklar
5 tecken på att du bör säga upp dig
Kändisarnas drömjobb innan de slog igenom
30 vanligaste yrkena – så mycket tjänar man i snitt