Pauline, 30: Sju saker jag lärde mig när jag startade eget

”Bara gör!” Det är Paulines råd till dig som är sugen på att starta eget. Hon kunde inget om att driva företag när hon drog igång sitt första. Nu säljer hon festprylar för sex miljoner per år. Här är tipsen hon önskar att hon hade haft med sig.

Läs mer: Det här är Baaam

Pauline Grindvall, 30, i Karlstad tyckte det var lite klurigt att få tag i festsaker, så hon startade helt enkelt en egen e-handel: My Perfect Day.

Webbshopen var tänkt som en bisyssla, men det visade sig snabbt att Pauline hade hittat ett hål på marknaden och den flög av sig själv bara efter någon månad.

Idag säljer hon för sex miljoner kronor om året och har två anställda. Lagret som först var i hennes garage fick snabbt flytta till en större lokal – som hon växte ur på bara några månader så att hon fick flytta till en ännu större lokal.

Kändes det inte nervöst att starta eget?


– Nej, jag hade en sysselsättning som frilansjournalist som rullade på bra. Jag var dock lite trött på det och kände ett sug efter att göra något annat. Det stora, mer nervösa, steget var när jag bestämde mig för att skaffa ett stort lager och anställa mina första medarbetare. Något som i efterhand är det bästa beslut jag tagit!

Vad vill du säga till andra som funderar på att starta eget?

– Bara gör! Börja någonstans och gör det nu. Det finns ingen anledning till att gå runt och fundera och grubbla. Och heller ingen anledning att säga upp sig och riskera allt – du kan i de allra flesta fall börja ta de första stapplande stegen mot eget under tiden som du jobbar eller pluggar. Testa dig fram, knyt kontakter, fråga och våga pröva!


Paulines sju viktigaste lärdomar:

1. Ingen kommer någonsin göra något åt dig


Det enda sättet att få saker att ske är att kavla upp ärmarna och få det gjort själv! Vissa dagar tar det emot något så fruktansvärt. Du kommer titta dig omkring flera gånger för att hitta någon ”ansvarig” att lämna över till, men det är du och bara du som kan se till att det blir gjort.

2. Dalarna känns djupare, men topparna känns desto högre

Motgångar på jobbet blir helt plötsligt personliga och jobbiga på en helt ny nivå. Samtidigt blir topparna, framgången och glädjen att lyckas så total att det är värt det alla dagar i veckan.

3. Marknadsföring behöver inte vara dyrt

Tack vare sociala medier och många olika typer av nätverk behöver marknadsföring inte kosta en krona i början om du inte vill.

4. Du måste tänka sälj hela tiden


Du kan lägga tid på precis hur mycket olika saker som helst om dagarna. Men om du inte avsätter tid för försäljning och prioriterar det högst på listan är företaget snart ett minne blott. Tappa aldrig fokus på sälj!

5. Att prioritera är a och o

Du måste inte vara med på allt eller tacka ja till allt. Lär dig att prioritera så att du lägger tid och fokus på det som är viktigt här och nu för att ta företaget framåt.

6. Du sätter dina egna gränser


Det är något underbart i att själv kunna bestämma vad man ska göra, hur och när. Frihet!

7. Hitta balansen i livet – fast det är svårt

Du älskar ditt jobb och det går att jobba i princip dygnet runt samtidigt som du ska finnas balansen med familj och vänner, sömn, mat och träning. Det här insåg jag direkt skulle bli svårt, och det är fortfarande min nästan största utmaning.

Foto: Pressbild