Så skriver du 2.0 på högskoleprovet – proffset ger sina bästa tips

Ska man plugga kvällen innan, vad är bästa taktiken på provet och hur fixar man egentligen matten? Baaam ger dig tipsen du behöver inför högskoleprovet.

Läs mer: 9 populäraste utbildningarna – och poängen du behöver på högskoleprovet

Flera tusen skriver högskoleprovet varje halvår och det kan vara ett av sätten att säkra platsen på drömutbildningen. Men hur gör man egentligen för att få full pott?

Katarina Streberg jobbar som coach på högskoleprovskurser.se och hjälper andra att nå ett bra resultat. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att skriva ett lyckat prov.

Öva på gamla prov

Det finns massor med gamla högskoleprov på nätet som du kan öva på. Skriv det som om det vore ett riktigt prov: stäng av mobilen, sätt dig i ett eget rum och sätt 55 minuter för varje delprov. Du får in vanan och upptäcker vilka delar du behöver öva mer på.

– Man upptäcker hur det känns att skriva det, så blir man inte förvånad på själva provet. Du får in en känsla i kroppen på hur mycket tid man kan ägna åt varje uppgift, säger Katarina.

Fräscha upp matten

Matten har många svårt med, men det är också enkelt att läsa upp.

– Se till att du har koll på hur man löser ekvationer, hur man multiplicerar och dividerar bråk och lite enkel geometri.

Om du anstränger dig har du goda möjligheter att lära dig matten, och det räcker gott att låna två gymnasiematteböcker på biblioteket.


Kattis Streberg delar med sig av sina bästa pluggtips. Foto: Jens Alvin

Kattis Streberg delar med sig av sina bästa pluggtips. Foto: Jens Alvin

Få ordentligt med sömn och energi

Se till att sova ordentligt de sista dagarna innan provet, och ta med dig bra mat när det väl är dags.

– Maten betyder mer än vad man tror. Ha med dig frukt och något bra att dricka. Tryck inte i dig cola och godis för då åker blodsockret upp och ner och du kommer krascha mot slutet.

Om du fastnar – gå vidare

– Fastna inte i tal. Du har bara 55 minuter, känner du att det är för svårt så vänta med det till slutet, säger Katarina.

Hon tipsar även om att läsa frågorna först på läsförståelsen.

– Där finns det olika åsikter, men jag tycker att läser man frågan första får man en uppfattning om vad texten handlar om och kan snabbläsa lite. Och man ska alltid svara eftersom man inte kan få minuspoäng!

Ta det lugnt

Det är lätt att känna sig överväldigad, stressad och inte veta var man ska börja. Försök ta det lugnt, få lite frisk luft i pauserna, och kom ihåg att du inte kan göra mer än ditt bästa.

– Man behöver jaga upp sig på 2.0, det är långt ifrån alltid som 2.0 krävs, säger Katarina.

Foto: Alexis Brown/unsplash.com