Off topic med Afrodite och Apollonia

Säg upp dig! Här är 4 tips för ett bra avslut på jobbet

Baaams nya podd ”Off topic” pratar i veckan om hur man säger upp sig på ett bra sätt. Här är deras bästa tips!
TV: Här är Dr Mounas 5 bästa karriärtips
1:30

Efter reklamen: TV: Här är Dr Mounas 5 bästa karriärtips

(1:30)

Att säga upp sig är som att göra slut med en partner - ibland känns det jobbigt, ibland som en lättnad eller väldigt överväldigande oavsett om du väljer att säga upp med dig glädje eller sorg.

I veckans avsnitt av Baaams nya karriärpodd ”Off topic med Afrodite och Apollonia” reflekterar duon kring känslorna som uppstår när man ska säga upp sig. De listar även sina bästa tips på hur du säger upp dig på ett snyggt sätt.

Övertänk inte

Det kan vara sjukt läskigt att säga upp sig. Och eftersom vi båda är överanalyserare delux, så tenderar vi att övertänka ”hur det ska gå” eller ”vad ska vi säga”. Därför är vårt tips att inte förbereda ett tal, eller att i detalj tänka ut vad du ska säga – utan att bara GÖRA DET. Det är svårt att vara nervös OCH komma ihåg vad man ska säga så tala istället direkt från hjärtat.

Ha inte ångest

Man kan lätt få skuldkänslor eller känna sig taskig när man ska säga upp sig. Lite som att man lämnar någon i sticket, särskilt om man gillat sitt jobb och arbetsgivare. Vilket är förståeligt. Men ärligt, bolaget kommer klara sig utan dig och inget kommer att gå bara för att du slutar. Chefer vet att de har duktiga anställda på lån och någonstans (om de är bra ledare) så vill de dig väl.

Avsluta snyggt

Trots att vi alla har haft stunder där vi bara velat göra en mic drop eller en dramatisk utstormning är detta sällan ett snyggt sätt att säga upp sig. När stormen har lagt sig och du inte känner dig lika arg kommer du alltid minnas den pinsamma stunden av att ha ”tappat det”. Säg upp dig när du är lugn, bestämd och känner dig klar i huvudet. Och säg upp dig med tacksamhet; för allt ni har gjort tillsammans och allt du har fått lära dig. Även om det kanske varit skit så bör du vara tacksam för lärdomarna du har fått– nu vet du ju vad du INTE vill ha.

Gå TILL något inte FRÅN något

Det är alltid lättare att säga upp sig när man går TILL något. Det är lite enklare att förklara sin uppsägning med att man ”fått ett erbjudande man inte kunde motstå”. Men även om du säger upp dig innan du har ett annat jobb så kan det vara bra att vara tydlig med varför du valt att gå vidare. ”jag vill resa”, ”jag vill plugga” – även det är att GÅ TILL något.

Off topic-podden med Afrodite och Apollonia hittar ni här!

Foto: Amelia Barklid / AVISUALS

0:52

Efter reklamen: TV: Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

(0:52)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
30 vanligaste yrkena – så mycket tjänar man i snitt
Entreprenören Negin Azimi: ”Jag vill inte jobba ihjäl mig, jag vill leva också”
Här är det perfekta antalet dagar att jobba hemifrån