Studie: Bra kollegor är viktigare än hög lön

Studie: Bra kollegor är viktigare än hög lön – enligt svenskarna

Har du bra kollegor? Grattis, då trivs du nog lite bättre på jobbet! En studie visar nämligen att kollegorna är viktigare än att ha en hög lön och en bra chef.
Så når du dina karriärmål
Slå på ljud

Vi tillbringar en stor del av vår vakna tid på jobbet och hur vi trivs där påverkar också vårt välmående i det stora hela. Men vad är egentligen viktigast för att man ska trivas på en arbetsplats? Enligt en studie anser svenskarna att bra kollegor värderas högre än många andra viktiga inslag.

Så förändras arbetsplatsen av pandemin

En majoritet av svenskarna är fortfarande på en fysisk arbetsplats men oavsett om man arbetar hemma eller på kontoret har de flesta påverkats av restriktionerna kring coronapandemin. Utspridda lunchtider, långt avstånd mellan kollegorna och digitala möten har blivit det nya normala.

Men hur lyckas man upprätthålla kontakten med kollegorna när man missar trevliga fikastunder och härligt snack vid kaffeautomaten? Nicolas Jacquemot är kommunikationsexpert och författare. I måndagens Nyhetsmorgon på TV4 gav han sina bästa tips för att inte tappa sammanhållningen på arbetsplatsen.

Eftersom vi levt i en pandemi i snart ett år och arbetat utefter nya restriktioner och råd har många fysiska möten bytts ut till olika videosamtal. Nicolas tipsar om att man ska utvärdera vad årets trevande samtal har lett till. Vad har funkat och vad har inte funkat? De goda vanorna ska man sedan lyfta över till nya året och det som inte gått lika bra ska man istället försöka hitta nya lösningar för. Han menar även att det är viktigt att ersätta det vanliga snacket vid kaffeautomaten med något annat, som till exempel en digital frukost tillsammans med kollegorna. Att blanda formella jobbmöten med frivilliga informella möten är också ett tips för att få möjlighet att småprata och bolla idéer med kollegor.

Bra kollegor är viktigare än arbetsuppgifterna

Men hur viktigt är det egentligen med bra kollegor? Extremt viktigt, om man ska tolka Yougovs undersökning om svenskarna och arbetsplatsen. I undersökningar har nämligen svenskarna värderat bra kollegor högre än bra chefer, intressanta arbetsuppgifter och hög lön. Så om du letar nytt jobb i pandemin – passa på att ställ några frågor om kollegorna och teamet också.

Viktigast på arbetsplatsen – enligt svenskarna

 1. Bra kollegor (66 %)
 2. Intressanta arbetsuppgifter (57%)
 3. Bra chef/chefer (53%)
 4. Bra balans mellan jobb och fritid (39%)
 5. Flexibla arbetstider (31%)
 6. Utmanande arbetsuppgifter (27%)
 7. Att jag känner att mitt jobb tillför något för samhället/bidrar till en bättre värld (22%)
 8. Erkännande (22%)
 9. Nära till hemmet (21%)
 10. Möjligheter till avancemang (17%)
 11. Möjligheter till vidareutbildning (17%)
 12. Bra, ergonomisk arbetsmiljö (16%)
 13. Bra kommunikationer (13%)
 14. Att arbetsplatsen är estetiskt tilltalande (4%)
 15. Annat (3%)

Källa: Nyhetsmorgon och Yougov
Foto: TT

Relaterade artiklar
10 frågor DU kan ställa på en arbetsintervju
Test: Hur många vuxenpoäng får du?
Har du så här mycket pengar på kontot? Då tycker andra att du är rik