Therese Lindgren: "Så tjänar du pengar på Youtube"

Therese Lindgren: "Så tjänar du pengar på Youtube"

Dömmer du också om att tjäna pengar på Youtube och sociala medier? Sveriges största kvinnliga youtuber Therese Lindgren ger dig inspiration för att lyckas.

Sveriges största kvinnliga youtuber är Therese Lindgren, 29, med 325 000 prenumeranter och över 10 miljoner sidvisningar i månaden. Hennes videos är skönhets- och moderelaterade eller handlar om hennes liv. Hon filmar ”follow me around”-klipp där följarna får se vad hon gör om dagarna, veganska matlagningsvideor och ”tjejsnack” med ämnen som berör henne.

För två och ett halvt år sedan började Therese spela in skönhetsvideos. De drog tidigt många tittare och efter några månader började många av hennes följare att skriva till Therese och rådfråga om saker som inte hade med smink eller hår att göra. Det var startskottet på den storasysterroll som hon har axlat för sin unga fanskara. Nu anpassar hon delvis innehållet efter vad de vill att hon ska ta upp.

Therese sa upp sig från sitt jobb för drygt ett år sedan, men har kunnat leva på pengarna från sin Youtube-kanal längre än så. Redan från början investerade hon i utrustning för att kunna göra proffsigare videoklipp, som studioupplysning och redigeringsprogram.

– Jag tror att du ska ha ett brinnande intresse för att antingen stå framför en kamera eller att redigera, om du ska satsa på en Youtube-kanal. Om du istället startar en kanal enbart med målet att bli känd eller få en stor följarskala, ser tittarna att du inte är genuin, säger Therese.

Jobbet som youtuber innebär många långa timmar och mycket hårt jobb.

– Räknar man med att lägga upp foton på Instagram, twittra, gå på möten, bokföra och fundera kring nya videoidéer så jobbar jag nog snarare 70 timmar i veckan. Jag har inte haft en ledig dag sedan förra sommaren.

Pengarna kommer in genom de reklamannonser som visas i samband med Thereses videoklipp. Hon tjänar även pengar på sponsrade samarbeten med Youtube och Instagram. Ett så kallat ”branded content” kan gå ut på att hon recenserar ett varumärkes skönhetsprodukter eller visar kläder från en webbshop. Therese har också en egen webbshop som är en del av hennes inkomst, berättar hon.

Thereses tips till dig som vill starta kanal:

1. Du måste publicera kontinuerligt och se din kanal som ett företag med en plan och en strategi.
2. Investera pengar i det du vill göra.
3. Se även din närvaro i sociala medier som ett jobb.

Läs även:
Så tjänar du extra pengar inför sommaren (knepen du aldrig testat!)
Så mycket pengar lägger du på innehållet i din sminkväska
Så tjänar du pengar på Instagram

Foto: Therese Lindgren