Vet du inte vad du ska plugga? 5 tips för att lättare välja utbildning

Vet du inte vad du ska plugga? 5 tips för att lättare välja utbildning

Klockan tickar på – om några timmar stänger antagningen till högskolans vårtermin. Baaam hjälper dig som fortfarande har grov beslutsångest.

Läs mer: Dags att plugga vidare? Här finns jobben om fem år

I dag vid midnatt är det sista chansen att ansöka till högskolans vårtermin. Flera tusen personer sitter med största säkerhet just nu och bläddrar bland skolor och program. Juridik eller sociologi? Uppsala eller Umeå? Om du, precis som vi en gång i tiden gjort, sitter och sliter ditt hår över alla valmöjligheter kommer här fem frågor du bör ställa dig själv för att bestämma vad tusan du ska plugga.

Funderar du över arbetslivet? Här hittar du alla våra karriärtips!


Vad har jag för intressen?

Om du är helt vilse i utbildningsträsket är en god idé att börja med vad för ämnen som intresserar dig. Vilka ämnen har du haft lätt för i skolan? Vad tycker du om att göra på fritiden? En smart grej är att göra ett intressetest för att få en hint om vilka yrken och utbildningar som kan passa just dig. De finns bland annat här och här.

Försök att inte låsa fast dig vid en specifik titel, det finns ofta liknande yrken i samma område som kan intressera dig. Inte tillräckliga betyg för att komma in på psykologprogrammet? Plugga till socionom istället och vidareutbilda dig, då kan du jobba som kurator och psykoterapeut.

Missa inte! 9 populäraste utbildningarna – och poängen du behöver på högskoleprovet

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Okej, så du har spanat in några potentiella yrken. Dags att vara lite realistisk. Det är superspännande att jobba som fotograf – men det är också riktigt tuff konkurrens om jobben. Skaffa dig själv en rättvis bild av hur arbetsmarknaden ser ut om några år för att veta exakt vad det är du ger dig in i. Det kan hjälpa dig att ytterligare skala bort några yrken.
Läs mer om var jobben finns om fem år.


Hur ser arbetsförhållandena ut?

Många jobb som följer efter en högskoleutbildning är helt vanliga kontorsjobb. Nio till fem, kontorslandskap och datorskärm. Men det finns såklart gott om undantag. Om du till exempel vill jobba inom vården får du räkna med att arbeta på kvällar och helger. Som jurist kan du förväntas jobba närhelst det behövs och som presskontakt kan du inringd så fort en kris dyker upp. Fundera över vad som är viktigt för dig.

Vad vill jag ha i lön?

Vad du tjänar varje månad är inte helt oviktigt. Var vill du bo? Hur ser dina utgifter ut? Har du eller vill du skaffa familj? Det är lite väl cyniskt att välja yrke endast efter lön, men det är smart att ta hänsyn till det. Här hittar du lönestatistik för olika yrken.

Var vill jag plugga?

Glöm inte bort allt det där andra som hänger ihop med studietiden. Längtar du efter klassiskt studentliv? Kolla närmare på Uppsala och Lund. Mer sugen på en småstad? Det finns gott om mindre högskolor runt om i landet. Är det viktigt för dig med en egen och billig bostad? Välj för guds skull inte Stockholm. Tänk efter hur du vill att ditt liv under den här perioden ska se ut i form av fritid, vänner, aktiviteter och boende.


Vet du fortfarande inte vad du vill plugga? Bara sök! Du kan alltid hoppa av en utbildning och börja på en ny, det är inte hela världen. Du bränner lite CSN-pengar men i nio fall av tio har du tillräckligt kvar för att börja på nytt.

Foto: IBL/Shutterstock