Victoria Silvstedt vet allt om ekonomi

Intervju: Victoria Silvstedt om aktier och investering

Modell, tv-profil, entreprenör… och en riktig börshaj! Här ger Victoria Silvstedt sina bästa tips på aktier, investeringar och chans till miljoner.
Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilen
1:06

Efter reklamen: Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilen

(1:06)

Slå på ljud

Victoria Silvstedt har hunnit med mycket under sitt 46-åriga liv. Hon var bara 19 år när hon packade väskorna, lämnade Bollnäs och levde livet som modell i Paris, för att sedan flyga vidare till Los Angeles. Idag är Victoria skriven i Monaco där hon bor större delen av året, men hon äger också fastigheter i bland annat New York, Miami – och såklart Sverige. Bland annat äger hon en skärgårdsvilla i Vaxholm utanför Stockholm som hon byggde för lite mer än tio år sedan. Det är också i skärgården som hon får möjlighet att komma ner i varv i den annars väldigt hektiska livsstil hon lever.

– Sverige när det är fint väder är helt amazing. Det finns inget bättre! Jag får samma känslor som jag fick när jag växte upp. På sommaren luktar allt så gott och igår kväll var jag ute och gick klockan elva på kvällen och det var en fantastisk solnedgång och alla dofter som kommer från syrener... Barnkänslorna kommer verkligen tillbaka! Hur underbart det var. Det har jag nästan glömt bort, säger hon med klockrent hälsingemål.

Och visst finns det en saknad efter Sverige – speciellt på somrarna. Här har hon både mamma, pappa, bror, syster och syskonbarn. Men Victoria ser till att komma på besök med jämna mellanrum.

– Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag var jag kommer ifrån och jag känner mig mer svensk nu och stolt av att vara svensk efter alla år, säger hon och skrattar.

För många är Victoria fortfarande den blonda tjejen som tävlat i Miss World, blivit Playmate of the month och bott i Playboy Mansion. Vad många däremot kanske inte vet är att Victoria är en riktig fena på börsen och tjänar majoriteten av sina pengar på aktier, daytrading och investeringar.

– Jag älskar att spela den blonda och jag har alltid tyckt att det varit roligt att bara slå på den sidan av mig själv. Många tror nog att jag är så day and night och förknippar nog mig inte med något annat än det. Men jag har min public persona och min privata persona. Privat är jag nästan motsatsen. En tom boy som är otroligt disciplinerad när det kommer till jobb och att organisera. Jag är inte en person som klagar och har mycket tålamod.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Det beror helt och hållet på var jag befinner mig. Jag jobbar i Paris, Milano, Rom och så gör jag mycket fotograferingar i Sydfrankrike. Måndag till fredag är jag aktiv på börsen, så jag kollar alltid vad som händer på marknaden. Det första jag gör på morgonen är att kolla hur den asiatiska marknaden går, sen öppnar den europeiska marknaden, sen är det den amerikanska som öppnas. Så det är full circle och jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad om vad som händer.

Victoria köper och säljer aktier varje dag och äger mycket på den amerikanska börsen, men har också gått in i många svenska företag. Trots att dagarna är hektiska och att många timmar går åt till att hålla sig uppdaterad på börsen och de olika marknaderna, är det viktigt för Victoria att hitta balansen för att också hinna ta hand om sig själv – och andra.

– Jag är också ambassadör för en välgörenhetsorganisation i Monaco så varje måndag åker vi till Nice och delar ut mat, bröd, soppa och dryck. Det är alltid en kö på flera hundra personer, familjer med små barn som bor på gatan. Tänk att bara 20 minuter från Monaco så är det så många hemlösa. Vi samlar också in pengar och ser till att några familjer får en lägenhet att bo i. Det känns skönt och bra att kunna ge tillbaka någonting också.

Intresset för investeringar och aktier kom 2008 i samband med bankkraschen. Precis som många andra hade hon pengar som banken helt och hållet investerade åt henne och hon visste inte alls var pengarna var placerade. Finanskrisen gjorde att hon blev av med stora delar av sitt kapital vilket gjorde att hon själv kände att hon ville lära sig mer för att kunna sköta sina egna sparpengar.

– Min första egna investering var en forex-trade (valutahandel reds.anm). Det var min första stora vinst som jag gjorde själv. Innan hade jag haft pengar som banken investerade åt mig, så jag visste inte ens vad jag hade. Bankkraschen gjorde att jag förlorade hur mycket pengar som helst. Då kände jag att jag ville ta hand om alla pengar själv. Jag ville ha kontroll över mina egna pengar, satte mig in i det och lärde mig hur det funkade.

Victorias tips till dig som vill börja med aktier

I dag har Victoria lyckats bygga upp en ordentlig portfölj och blivit en framgångsrik investerare. Men det har också krävt år av träning, några förluster och mycket is i magen.

Vad är viktigt att tänka på om man vill börja med aktier?

– Var jätteförsiktig och läs på innan du köper någonting! Jag har till exempel en app som heter Sprinklebit där man kan gå in och träna. Man får coins som man kan prova att köpa och sälja. Det är inte riktiga pengar, utan man får öva. Där ser man också vad andra har för stocks och varje dag kommer det nyheter om vad som händer på marknaden. Man lär sig jättemycket.

Vad skulle du inte göra när det kommer till aktier?

– Jag skulle aldrig ha alla mina pengar i ett riskerat kapital. Jag har lekpengar men resten försöker jag investera ganska safe. Just nu sitter jag på en del cash, för jag tog ut en stor vinst förra året, men jag vet inte vad jag ska investera i. Allt är så högt, så det är bra att ha is i magen och vänta på vad som händer. Det är viktigt att inte bara hoppa på första investering.

Det senaste året på börsen beskriver hon som en bergochdalbana, därför menar hon också att det är viktigt att tänka igenom vilka risker man väljer vid köp av aktier och vilka risker man väljer.

– Jag tar runt 20 procent i risker, men i början ska man ta mycket, mycket mindre! Riskera inte för mycket för som det är nu så ändrar det så fort hela tiden och each stock is a hype. Det är så annorlunda att trada nu än innan covid! Det är vilda västern där ute.

Hur ska man tänka kring investering inom Sverige?

– Den svenska bostadsmarknaden har verkligen exploderat. Eller svenska aktiemarknaden över lag har exploderat. Sverige ligger i framkant med tech och start ups så den sektorn kommer säkert att fortsätta att stiga. I tech-sektorn finns det alltid något intressant. Och det finns många bolag som också investerar åt en, som man kan hitta genom sin bank. Din bank kan säkert också komma med bra idéer, för det kan vara ganska stressigt att gå och välja och investera i något, om man inte gjort det innan.

Det finns många sätt att investera sina pengar, menar Victoria. Daytrading har till exempel vuxit stort de senaste åren. Daytrading innebär att man öppnar och stänger köp inom en och samma dag. Det kräver också att man hela tiden har koll på hur marknaden är under dagen för att sälja precis när man tror att aktien är värd som mest.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Känner du någon stress över att hela tiden behöva vara uppdaterad och uppkopplad?

– Jag är inne i bitcoins och det är ganska stressigt. En dag kan man vakna och it’s on fire, men så nästa morgon kan allt ha kraschat med 60 procent. Mitt lekportfolio investerar jag med i mer riskfyllda saker som bitcoin och aktier med högre risk. Men i Sverige äger jag många delar i AB-bolag som också är säkrare att investera och som har en långsam, men säker ökning. Dom pengarna känner jag är mer säkra och glömmer nästan bort.

– Det är adrenalinkicken som är det roliga! När man ser att en aktie helt plötsligt ökar med 50 procent. Då är det ’I’m selling. Now I’m going shopping’. Men nästa dag kan det vara en bitcoin som gått ner 50 procent. Så det är verkligen upp och ner!

För två år sedan gick du också in i ditt första start up-företag, skönhetsmärket Base of Sweden. Varför ville du göra det?

– Innan har jag gjort egna grejer med mitt namn, men jag har aldrig varit med i bolagen på samma sätt som jag är nu. Det är bara kvinnor som är med i Base of Sweden och jag älskar att det drivs av kvinnor och att det finns en stark female power! Det är det som är så roligt. Tjejerna jobbar så sjukt hårt och vi har kommit ut på många stora återförsäljare runt om i Europa och i Sverige på kort tid. Det är jätteroligt och extra roligt att det har gått så snabbt och bra för ett ändå ganska litet och kvinnligt ägt företag.

Base of Sweden har blivit kända för sin vattenfasta foundation som gör succé i Sverige och resten av världen. Men när Victoria först blev presenterad för produkten trodde hon inte att det var möjligt – en vattenfast foundation som inte lägger sig som ett tjockt täcke på huden lät för bra för att vara sant.

– Jag träffade grundaren Jasmine första gången på en poddinspelning och hon presenterade hennes produkt som var en vattenfast foundation. Jag tänkte direkt att ’nej, det finns inte’. Men Jasmine sålde in produkten bra, så jag blev ändå intresserad och vi träffades igen. För mig är det jätteviktigt att investera i saker som jag tror på och som faktiskt funkar, som dom här produkterna verkligen gör. Annars skulle jag aldrig investera. Nu är Base verkligen en del av mitt liv! Både jobb eftersom jag investerat men också i vardags eftersom jag använder produkterna varje dag.

Hur kändes det att ta steget att gå in i ett start up-företag?

– Det känns superroligt. Speciellt eftersom jag tror så mycket på produkten och att teamet är så underbart. Att det är veganskt och naturligt. Jag själv vill gärna ha så naturliga produkter som möjligt och jag tror verkligen att det kommer att bli en större trend för folk blir mer medvetna. Men också såklart att det är svenskt! Support Sweden och kvinnor. Jag älskar kvinnligt företagande och jag tycker att kvinnor måste lyfta varandra.

Victorias tre tips till dig som vill börja med aktier!

  • Va jätteförsiktig och läs på innan du köper någonting. Läs på genom appar eller ta kontakt med din personliga bankman. Det är jättesvårt att lära sig själv och det tog mig många år att komma in i det.
  • Investera i ett stort AB-bolag som redan har koll, som Investor AB som i sin tur äger fler hundra företag i det. Det är mer safe än att själv gå och investera alla pengar.
  • Spara varje månad i långtidsaktier. Sätt undan en del av dina pengar varje månad så kanske det någon dag är värt en miljon! Det är bra att spara något som är helt säkert.

Foto: Pressbilder Base Of Sweden, Instagram

Relaterade artiklar
Sofa Börjesson om marknadshyra: ”Är det så härligt med segregation att vi vill öka den?”
Evin Ahmad om raketkarriären, hur hon hanterar ångest – och det nya succéplagget