Annons
 

Kostym, frack eller smoking – så tyder du klädkoden på bröllopet

Vad betyder klädkoden för kvinnor på bröllop? Baaam reder ut alla frågetecken, och förklarar vad du ska ha på dig när det står "mörk kostym" eller "sommarfin" på inbjudan.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Läs mer: ”Något gamalt, något nytt…” – vad betyder vad på bröllop?

När en inbjudning till ett bröllop trillar ner i brevlådan betyder det att det är dags att börja fundera på vad du ska ha på dig. Med inbjudan följer ofta en klädkod som är viktig att följa för att respektera brudparet, men att avläsa en klädkod som kvinna är inte alltid helt enkelt – eftersom den trots allt fokuserar på mannens klädsel.

Annons

Så vad ska du egentligen ha på dig när det står ”mörk kostym” i inbjudan? Baaam listar vad som gäller och vad som bör undvikas när det kommer till klädkod på bröllop.

Klädkod på bröllop – vad betyder vad?

Kavaj
När det står kavaj som klädkod är det klänning, kjol eller byxdress som gäller för kvinnor. Rent generellt kan du tänka att du ska klä dig lite finare än till vardags. Långklänning bör du dock undvika – det är för uppklätt.


1. Klänning med knytskärp i midjan från Sparkz. Läs mer och köp här.
2. Jumpsuit från Topshop med öppen rygg. Läs mer och köp här.
3. Wrapklänning från & Other Stories. Läs mer och köp här.

Mörk kostym
Satsa på en finklänning eller kjol, snäppet mer uppklädd än om det står ”kavaj” på inbjudan. Klänningen eller kjolen bör vara längre än knälång, men inte hellång. Om det är en kyrklig vigsel kan det vara en god idé att ta med en sjal, axlarna ska vara täckta i kyrkan.


1. Blommig wrapklänning från & Other Stories. Läs mer och köp här.
2. Gul klänning från Lost Ink med djup ringning i ryggen. Läs mer och köp här.
3. Spetsklänning från Vero Moda. Läs mer och köp här.
4. Klänning med knytning framtill från Topshop. Läs mer och köp här.

Smoking
Smoking betyder för dig som kvinna en klänning som går ner till vaderna. Klänningen behöver inte vara lika uppklädd som om det står ”frack” på inbjudan, men ska ändå vara elegant.

1. Mönstrad klänning från Rodebjer. Läs mer och köp här.
2. Klänning med detaljer i spets och mesh från Three Floor.
3. Mönstrad klänning från By Malene Birger. Läs mer och köp här.
4. Klänning med blombroderier från For Love & Lemons. Läs mer och köp här.

Frack
Frack betyder all in när det kommer till att klä upp sig. Klänningen ska vara golvlång och i ett elegant material, och mer strikt än om det står ”smoking” i klädkoden.

1. Klänning med bara axlar och slits från Jarlo. Läs mer och köp här.
2. Blå klänning med fina detaljer i ryggen från Halston Heritage. Läs mer och köp här.
3. Broderad klänning med djup ringning i ryggen från Chi Chi London. Läs mer och köp här.
4. Glittrig klänning med slits från Lauren Ralph Lauren. Läs mer och köp här.

Valfri klädsel, sommarfin, cocktail
Det finns flera ”nya” klädkoder som går emot traditionella regler. De kan du i regel tolka mer fritt än annars, och om du känner dig osäker – fråga brudparet eller toastmastern på bröllopet helt enkelt.

Läs även: Blir trendigast på sommarens bröllop – fyra färdigmatchade looks

Generellt om klädkoder
Att ha för urringat eller för kort klänning är nästan alltid emot klädkoden på bröllop. Om du ska vistas i kyrkan bör du ha axlarna täckta av tradition.

Vanliga frågor

Är det okej att bära svart på bröllop?
Nej, vitt och svart ska du undvika. Svart är sorgens färg och vitt är traditionellt brudens färg – om de inte uppger något annat i inbjudan.

Kan man ha rött på bröllop?
Förr sade man att om du som kvinna bar rött på ett bröllop betyder det att du har legat med brudgummen, så enligt gamla seder är det inte okej att bära rött på bröllop. Däremot kan du självklart fråga brudparet hur de ställer sig till den gamla sägnen – många vet nog inte ens om den numera.

Får man ha pastelliga färger på bröllop som påminner om vitt?
En tumregel kan vara att om du känner dig osäker på om färgen kan tolkas som vit, skippa den. Pastellfärger är självklart helt okej om du är gäst på bröllop, men försök undvika champagnefärger eller ljust beige som kan förväxlas med cremevitt.

Får man ha en vit klänning med mönster?
Nja är svaret. Om mönstret utmärker sig mer än den vita färgen är det med största sannolikhet okej, men fråga bruden för säkerhetsskull. En vit topp med en annan färg på underdelen går självklart bra!

Foto: Mondadori