Kostym, frack eller smoking – så tyder du klädkoden på bröllopet
 

Kostym, frack eller smoking – så tyder du klädkoden på bröllopet

Vad betyder klädkoden för kvinnor på bröllop? Baaam reder ut alla frågetecken, och förklarar vad du ska ha på dig när det står "mörk kostym" eller "sommarfin" på inbjudan.

 
 
Annons
 
 
 
 

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Läs mer: ”Något gamalt, något nytt…” – vad betyder vad på bröllop?

När en inbjudning till ett bröllop trillar ner i brevlådan betyder det att det är dags att börja fundera på vad du ska ha på dig. Med inbjudan följer ofta en klädkod som är viktig att följa för att respektera brudparet, men att avläsa en klädkod som kvinna är inte alltid helt enkelt – eftersom den trots allt fokuserar på mannens klädsel.

Annons

Så vad ska du egentligen ha på dig när det står ”mörk kostym” i inbjudan? Baaam listar vad som gäller och vad som bör undvikas när det kommer till klädkod på bröllop.

Klädkod på bröllop – vad betyder vad?

Kavaj
När det står kavaj som klädkod är det klänning, kjol eller byxdress som gäller för kvinnor. Rent generellt kan du tänka att du ska klä dig lite finare än till vardags. Långklänning bör du dock undvika – det är för uppklätt.

klädkod bröllop kvinna kavaj
1. Volangklänning från La Redoute (reklamlänk via Awin) i härlig cerise till budgetpris. Läs mer och köp här (reklamlänk via Awin) .
2. Snygg festklänning – perfekt till sommarbröllop. Från Daisy Grace (reklamlänk via Adtraction) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Adtraction) .
3. Wrapklänning från & Other Stories (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .

Mörk kostym
Satsa på en finklänning eller kjol, snäppet mer uppklädd än om det står ”kavaj” på inbjudan. Klänningen eller kjolen bör vara längre än knälång, men inte hellång. Om det är en kyrklig vigsel kan det vara en god idé att ta med en sjal, axlarna ska vara täckta i kyrkan.

mörk kostym på bröllop klädkod kvinnor
1. Gul chiffongklänning från Day Birger et Mikkelsen (reklamlänk via Tradedoubler) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Tradedoubler) .
2. Budgetklänning från Make Way (reklamlänk via Apprl) i snygg puderrosa nyans. Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
3. Fodralklänning från Ax Paris (reklamlänk via Apprl) i mörkblått. Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
4. Rosa klänning från Chi Chi London (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .

Smoking
Smoking betyder för dig som kvinna en klänning som går ner till vaderna. Klänningen behöver inte vara lika uppklädd som om det står ”frack” på inbjudan, men ska ändå vara elegant.
klädkod bröllop kvinnor smoking
1. Budgetköp! Pastellgrön chiffongklänning från Make Way (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
2. Långklänning i fin satin från Bubbleroom (reklamlänk via Apprl) till budgetpris. Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
3. Pastellgul spetsklänning från Nly Eve (reklamlänk via Apprl) i spets. Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
4. Mörkblå maxiklänning från Vero Moda (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .

Frack
Frack betyder all in när det kommer till att klä upp sig. Klänningen ska vara golvlång och i ett elegant material, och mer strikt än om det står ”smoking” i klädkoden.
frack klädkod för kvinnor betyder
1. Tyllklänning från Marchesa Notte (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
2. Enärmad pastellklänning från Lockton (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
3. Lyxig frackklänning från Maria Lucia Hohan (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .
4. Enkel blå frackklänning från Halston Heritage (reklamlänk via Apprl) . Läs mer och köp här (reklamlänk via Apprl) .

Valfri klädsel, sommarfin, cocktail
Det finns flera ”nya” klädkoder som går emot traditionella regler. De kan du i regel tolka mer fritt än annars, och om du känner dig osäker – fråga brudparet eller toastmastern på bröllopet helt enkelt.

Läs även: Blir trendigast på sommarens bröllop – fyra färdigmatchade looks

Generellt om klädkoder
Att ha för urringat eller för kort klänning är nästan alltid emot klädkoden på bröllop. Om du ska vistas i kyrkan bör du ha axlarna täckta av tradition.

Vanliga frågor

Är det okej att bära svart på bröllop?
Nej, vitt och svart ska du undvika. Svart är sorgens färg och vitt är traditionellt brudens färg – om de inte uppger något annat i inbjudan.

Kan man ha rött på bröllop?
Förr sade man att om du som kvinna bar rött på ett bröllop betyder det att du har legat med brudgummen, så enligt gamla seder är det inte okej att bära rött på bröllop. Däremot kan du självklart fråga brudparet hur de ställer sig till den gamla sägnen – många vet nog inte ens om den numera.

Får man ha pastelliga färger på bröllop som påminner om vitt?
En tumregel kan vara att om du känner dig osäker på om färgen kan tolkas som vit, skippa den. Pastellfärger är självklart helt okej om du är gäst på bröllop, men försök undvika champagnefärger eller ljust beige som kan förväxlas med cremevitt.

Får man ha en vit klänning med mönster?
Nja är svaret. Om mönstret utmärker sig mer än den vita färgen är det med största sannolikhet okej, men fråga bruden för säkerhetsskull. En vit topp med en annan färg på underdelen går självklart bra!

Foto: Mondadori

 

Annons