Annons
Därför varnar Läkemedelsverket för den här tandblekningen
 

Därför varnar Läkemedelsverket för den här tandblekningen

Det finns otaliga produkter för att bleka tänderna hemma, men de starka kemikalierna kan göra skada. Nu varnar Läkemedelsverket för en tandblekning som innehåller hundra gånger högre halt av väteperoxid än vad som är tillåtet.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Stort test: Tandblekning – vilken metod är bäst?

Att bleka tänderna hemma istället för hos tandläkaren har länge varit populärt – men du bör välja tandblekningsprodukt med försiktighet. Nu går Läkemedelsverket ut med en varning för tandblekningsprodukten ”Crest 3D White Dental whitening strip supreme flexfit”. Vid en analys visade det sig att produkten innehåller hundra gånger högre halt väteperoxid än vad som bedöms säkert.

Annons

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att produkten utgör en hälsorisk och är en olaglig kosmetiskt produkt. I vanliga fall går myndigheten ut med ett försäljningsförbud för att skydda konsumenter, men i det här fallet kan de inte spåra någon verksamhet som ligger bakom den webbsida som säljer produkten i Sverige.


– Det innebär att vi inte kan använda våra vanliga tillsynsverktyg, som saluförbud och anmälan av misstänkt brott och därför är vi nödgade att gå ut brett och varna för produkten och de besvär den kan orsaka, säger Kerstin Kahlén på Läkemedelsverket.

Den högsta tillåtna halten väteperoxid i tandblekningsprodukter är 0,1 procent inom EU. Men i ”Crest 3D White Dental whitening strip supreme flexfit” uppmättes halten väteperoxid till 10 procent, alltså hundra gånger mer än vad som är tillåtet. Läkemedelsverket har varit i kontakt med märket bakom tandblekningsprodukten, Procter & Gamble, som menar att de inte står bakom någon försäljning i Sverige då den inte är anpassad till EU-regler. Tandblekningen är dock vanlig i butiker i USA.

Varningen är en del i en större kontroll som Läkemedelsverket genomför av tandsblekningsprodukter på den svenska marknaden. De rekommenderar personer som funderar på att bleka tänderna att prata med sin tandläkare om vilken metod som är bäst.

Foto: Thinkstock, Procter & Gamble

 
Annons Laddar nästa artikel…