Annons
 

Läkemedelsverket varnar: ”Ögonfransserum kan vara farligt”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Läkemedelsverket varnar för att ögonfransserum kan vara skadligt.

Läkemedelsverket varnar för att ögonfransserum kan vara skadligt.

Läkemedelsverket stoppar nu försäljningen av de ögonfransserum som innehåller det hormonliknande ämnet Isopropyl Cloprostenate (IC). Ämnet är en prostaglandinanalog, som används i läkemedel mot grönstarr för att sänka trycket i ögat och öka utflödet av vätska. En av ämnets positiva bieffekter är att ögonfransarna växer sig längre och fler, men de mindre trevliga effekterna är att det kan orsaka klåda, irritation, rodnad och förändringar av ögonfärgen.

Annons

NeuLash, RapidLash och NeveauBrow använder sig alla av prostaglandiner. De dras inte tillbaka helt från marknaden, men företaget Cosmetika i Skandinavien som distribuerar produkterna i Sverige måste stoppa sin försäljning inom två veckor. Tillverkaren kommer att ersätta IC med ämnet Myristoyl Pentapeptide-17, som är ett godkänt ämne för kosmetika. De vidareutvecklade produkterna kommer att finnas på den svenska marknaden om ett par veckor.

Har du testat ögonfransserum, och i så fall vilken sort? Fungerade det och/eller upplevde du några besvär? Kommentera!

Uppdaterat! Läkemedelsverket tillåter nu åter försäljningen av NeuLash, RapidLash och NeveauBrow, sedan de uppdaterat sin formula. Företaget bakom produkterna vill också förtydliga att produkterna i sig aldrig ansetts utgöra någon fara för användaren, utan försäljningsförbudet och varningen har endast gällt ingrediensen IC som nu alltså är borttagen och ersatts med en ny och godkänd ingrediens.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: RapidLash