Artikeln innehåller reklamlänkar
10 bra böcker att läsa i sommar 2021

Från Kamala Harris till Billie Eilish – 10 böcker att läsa i sommar

Har ni slut på tankar och idéer i bokklubben? Vill du läsa de senaste böckerna som alla snackar om just nu? Här tipsar vi om en rolig kortlek att kicka igång bokklubben med och 10 bra böcker som toppar listorna i sommar.
Baaams populärkultur-redaktör: 3 boktips för helgen
2:13

Efter reklamen: Baaams populärkultur-redaktör: 3 boktips för helgen

(2:13)

Slå på ljud

Trenden kring bokcirklar och digitala bokklubbar växer starkt. Men det är inte alltid lätt att prata fritt om en bok och ibland tar tankarna slut. Det var därför som Linnéa Skogqvist-Kasurinen och Tina Kratz valde att skapa en boksamtalskortlek. Något som de länge själva har saknat i sina egna bokklubbar.

– ”Vi gör en egen”, sa vi till varandra. Ibland är det sådant en bara säger, men den här gången gjorde vi det! Det är Tina som skapade de vackra illustrationerna, men tankearbetet, det gjorde vi tillsammans, säger Linnéa Skogqvist-Kasurinen.

Hon är SFI-lärare och driver eget företag inom konst och retorik. Tina är konstpedagog och bildlärare.

Tips till bokklubben: boksamtalskortlek

Kortleken består av 52 olika frågor och uppslag till bokprat och är indelad i fyra olika kategorier.

– Inför boksamtalet har ni läst hela eller delar av er bok. I boksamtalskortleken finns frågor och så kallade ”fnurror”. Kategorierna är: På raden, Mellan raderna och Bortom raderna. Dessutom finns Fnurror som bryter det allvarsamma med lek och skratt, förklarar Linnéa.

De fyra kategorierna i boksamtalskortleken: På-, Mellan-, Bortom raden samt "Fnurror".

I kategorin ”På raden” diskuteras det påtagliga som hör till bokens struktur, i "Mellan raderna" tolkar man författarens intentioner och i kategorin "Bortom raderna" pratar man om det som sker i samtalet mellan läsaren och boken. Dras ett kort med en ”fnurra” väntas roliga utmaningar och upptåg.

Tanken är att kortleken ska användas i bokklubbar, på bibliotek, i skolor, eller helt enkelt av alla oss som älskar att läsa böcker. Här kan du läsa mer och köpa boksamtalskortleken.

10 bra böcker att läsa i sommar

Det kommer att släppas en hel del bra böcker den närmsta tiden. Baaam har lusläst bokförlagens nyheter och snappat upp vilka böcker som har fått bäst betyg och vilka titlar det snackas om mest just nu. Och vi lovar, du kan vänta dig några riktigt bra böcker att läsa i solstolen i sommar.

Här är våra tio bästa boktips i allt från relationsdraman till klimatfrågor och självbiografier. Varsågod att välja och vraka!

1. Hennes Söner

Hennes söner

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Sogand Sasanpor

Handling: I kvarteret Linjalen på Södermalm i Stockholm bor Fru Darija, hennes make och två tonårssöner. På kvällarna sitter Fru Darija vid köksfönstret och fantiserar om att lämna allt och börja om, samtidigt som hennes söner är allt annat än laglydiga. I Hennes söner skildras ensamhet och fattigdom, mitt i storstaden. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

2. Kamala Harris Memoarer

Kamala Harris memoarer

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Kamala Harris

Handling: Kamala Harris är USA:s första afroamerikanska och första kvinnliga vicepresident.

Hennes memoarer The Truths We Hold hamnade direkt på New York Times bästsäljarlista och nu finns boken i en svensk översättning. Med en mamma som var genforskare och en pappa som var professor i ekonomi växte Kamala upp i Kalifornien. I boken berättar hon om sin uppväxt och sitt liv fram till år 2019. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

3. Eufori

Eufori

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Elin Cullhed

Handling: Boken Eufori är en fantasi om poeten Sylvia Plaths sista år i livet, innan hon trettio år gammal begick självmord. Författaren Elin Cullhed lånar av sina egna erfarenheter och fantiserar fram Plaths omtumlande liv i denna roman om moderskap och skapande. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

4. Billie Eilish

Billie Eilish

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Billie Eilish

Handling: Tidigare i maj släppte Billie Eilish sin första bok med samma titel. Boken är en visuell resa genom artistens egna liv där hon för första gången delar med sig av tankar och hundratals bilder som aldrig tidigare setts. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

5. Allt vi inte sa

Allt vi inte sa

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Sara Osman

Handling: Vännerna Amanda, Sofia och Caroline lever livet i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra, men undertill pågår något helt annat. I Allt vi inte sa som utkommer i slutet av maj utlovas en samtidsroman med psykologisk spänning. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

6. Mellan raderna

Mellan raderna

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Johanna Scheiber

Handling: Johanna Schreiber har i rask takt skrivit en rad succéböcker. Mellan raderna är den första delen i hennes nya serie som utspelar sig i bokförlagsvärlden. Boken handlar om PR-strategen Emily som träffar den karismatiske serietecknaren Herman på firmans sommarfest, samtidigt som en stark maktkamp råder på förlaget. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

7. Anteckningar om sorg

Anteckningar om sorg

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie

Handling: Mitt under Coronapandemin förlorar Chimamanda Ngozi Adichie sin pappa. I Anteckningar om sorg skriver hon om saknaden efter sin pappa och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra människor världen över. Boken utkommer den 28 maj. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

8. Befriad: Femtio nyanser av frihet enligt Christian

Befriad: Femtio nyanser av frihet enligt Christian

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: E L James

Handling: Den 8 juli släpps Befriad: Femtio nyanser av frihet enligt Christian. Boken är den avslutande delen i E L James trilogi ur Christians perspektiv. De tidigare titlarna i denna serie är Grey och Mörkare. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

9. The Hills we climb and other poems

The Hills we climb and other poems

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Amanda Gorman

Handling: Amanda Gorman blev namnet på allas läppar efter att hennes dikt "The Hill We Climb" lästes vid kröningen av USA:s 46:e president Joe Biden. Den 21 september debuterar hon med sin nya diktsamling The Hills we climb and other poems och hon väntas bli en oförglömlig ny röst inom amerikansk poesi. Boken släpps i första hand med engelsk text. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

10. ”Er tystnad är nästan värst av allt”

er tystnad är nästan värst med Greta Thunberg

Klicka på bilden för att komma direkt till boken!

Författare: Anders Hellberg

Handling: På treårsdagen från starten av Greta Thunbergs klimatstrejk släpps en berättelse i bild och text om Gretas globala klimatrörelse. Miljöjournalisten Anders Hellberg gick förbi riksdagen varje dag under Greta Thunbergs första tre veckor av skolstrejken. Boken är hans version av dessa första tre veckor. Boken finns att köpa här! (länk till butik)

Relaterade artiklar
Femtio nyanser-serien: Nu släpps tredje boken ur Christians perspektiv
Margaux Dietz skriver erotisk roman – det handlar den om
Säg hej till Baaams nya true crime-blogg – Hanna Lönegren!