10 julklappar under granen som verkligen gör skillnad

Utbilda barnmorskor, köp mensskydd till unga tjejer eller bevara den svenska urskogen. Bidra till en bättre värld med dessa julklappar!

Runt om i världen kämpar drivna eldsjälar för en ljusare framtid. De erbjuder vård i krigsdrabbade områden, skyddar hotade djur och forskar för att rädda liv. Hjälp dem i deras arbete och avsluta 2018 med en gåva som faktiskt gör skillnad!


ActionAid – för kvinnors och flickors rättigheter

Stöd kampen för kvinnors rättigheter i utsatta områden med ActionAids julkampanj Rättiggetter. Stoppa kvinnovåldet med Tryggeten eller välj Frigeten för ekonomisk självständighet. Läs om fler getter som stångas för rättvisa och vad din slant används till här.

I ActionAids gåvoshop kan du även skänka pengar till mensskydd och utbildningen av barnmorskor. Bland annat!

Barncancerfonden – backa forskning för de minsta

Varje år drabbas cirka 300 barn av cancer. Med en julklapp från Barncancerfonden stöder du forskningen och räddar liv. Väl mellan allt från nallebjörnar till smycken och kalendrar.

Erikshjälpen – skapa en mer hållbar värld

Många familjer i fattigdom drabbas också hårdast av världens klimatförändringar. Ge bort frön av motståndskraftiga grödor i julklapp som säkrar mat och inkomst för de som har det svårt.

Erikshjälpen har flera andra insamlingar i sin gåvobutik. Bland annat kan du bidra med att utbilda lärare eller bygga rena toaletter.

Frälsningsarmén – ge fler en god jul

Långt ifrån alla i Sverige firar en god jul i år. Särskilt utsatta är hemlösa, barn i fattiga familjer och ensamma äldre. Gör skillnad med ett bidrag till Frälsningsarmén.

Läkare Utan Gränser – klappar som räddar liv

I över 45 år har Läkare Utan Gränser bistått med vård på platser där inget annan stöd finns. Hjälp de utsatta vid krig eller naturkatastrofer med kolerakit, snabbtester för malaria eller värmande filtar.

Naturarvet – bevara den svenska urskogen

Ge bort en gran som får stå kvar där den hör hemma även efter jul. Genom att köpa en gran via Naturarvets skogsbutik bevarar du 30 kvm gammelskog och möjliggör ett fortsatt liv för de djur och växter som lever i granens närhet. Förutom granar kan du även skänka en bit gammelskog med ett flertal träd – och ett troll!

Naturskyddsföreningen – för djur och natur i Sverige

Med en julklapp från Naturskyddsföreningen värnar du om den svenska miljön. Skänk en slant till våra bin, bevara djurens strövtåg i blåbärsrisen eller bidra med renare hav. Det är bara några förslag på föreningens gröna klappar.

UNCHR – hjälp människor på flykt

FN.s flyktingorgan UNCHR bistår med hjälp till alla de människor som drivits på flykt från sina hem på grund av krig, katastrofer eller andra konflikter. Just nu är behovet av värmande filtar stort, men i gåvoshopen finns även skolpaket, vinterkläder och värmekaminer.

UNICEF – en bättre värld för alla barn

Sammanlagt 28 miljoner barn befinner sig just nu på flykt runt om i världen, en farlig resa som blir än svårare med vinterns intåg. Här kan du bidra med överlevnadspaket, bebiskläder och vaccin.

WWF – Bli djurfadder

Värna om planetens biologiska mångfald med ett fadderskap till ett djur vars framtid är hotad. Tigern, orangutangen och isbjörnen är några av arterna som söker WWF-faddrar i jul.

Läs mer:

Från Die Hard till Ensam Hemma – nu är världens 50 bästa julfilmer utsedda

Se trailern till årets julfilm på Netflix – The Christmas Chronicles

Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT

Foto: IBL