Artikeln innehåller reklamlänkar
Odla på balkongen

10 prylar för att odla smart på balkongen

Drömmer du om en prunkande balkong, fylld av blommor och kanske något gott att äta? Drömmen kan lätt bli sann. Här tipsar vi om 10 prylar för att odla smart på balkongen.

Vill du odla, men saknar en trädgård? Då är det bara att gör i ordning balkongen i stället. I dag finns det massor av roliga odlingsprylar anpassade för små ytor!

Vad ska man odla på balkong?

Det tyngsta jobbet är att släpa upp säckar med jord, sen är du nästan hemma. Finns det plats kan en odlingslåda vara kul. Då kan du lätt så sallad, rädisor, polkabetor och morötter. Kryddor trivs ofta bra i kruka, blommor likaså. Vill du odla bönor eller haricot vertes, kan det vara bra med en spaljé. Men svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Se till att ha gott om plats, uppluckrad jord och sen vattna, vattna, vattna!

Hur odlar man på balkong?

Tänk på att driva upp dina grönsaker och blommor inomhus, om du börjar tidigt eller vill ha en snabb start. Då hjälper den jämna värmen dina frön att trivas i jorden. Du behöver inte köpa några dyra hjälpmedel, använd en gammal glassburk eller liknande, fyll med jord och ner med fröna. Det är viktigt att jorden hålls fuktig. När du sedan får små plantor kan du efterhand plantera ut dem i krukor, balkonglådor eller odlingslåda.

10 bra prylar för att lyckas med odling på balkongen

Här är prylarna som hjälper dig odla fina blommor och god mat på din egen balkong:

1. Drivhus från Granngården skyddar dina krukor och odlingar från skiftande väderförhållande, stark sol och vind. Enkel att sätta på en odlingslåda eller bara över krukor som behöver lite extra omtanke. Jordgubbar och sallad är två goda grödor som mår bra av lite skydd. Här kan du köpa den (länk till butik)

2. För att lyckas med odlingen är vattning a och o! Så se till att ha en snygg vattenkanna, då den kommer att åka fram ofta. Den här vattenkannan kommer från Stelton och får gärna stå framme som en snygg detalj på balkongen. Här kan du köpa den (länk till butik)

3. Du kan i princip odla vad du vill i kruka, men se till att den är anpassad efter vilken grönskas/blomma du vill odla. Potatisar behöver mer plats medan paprikor vill ha uppluckrad jord och gärna planteras med en basilikaplanta. Dessa snygga krukor gör det möjligt att odla allt från stora plantor till små blommor. Här kan du köpa dem (länk till butik)

4. Även om du är duktig på att vattna, åker vi alla iväg på utflykter eller någon kort semester. Då kan det vara skönt att ha självbevattning på de mest kritiska odlingarna. Denna dekorativa glaskula kommer från Lagerhaus. Här kan du köpa den (länk till butik)

5. En spaljé, som den här från Granngården, kan du lätt fästa i krukor eller i en lång blomlåda. Här kan en vacker klematis växa tillsammans med sockerärtor och smågurkar. Hitta en solig plats som har lä på din balkong, så kommer den snabbt vara fylld av grönska, blommor och godsaker. Här kan du köpa den (länk till butik)

6. Ett snyggt sidobord, från Åhléns, kan göra omplanteringar enkelt. Det är så skönt att ha avlasting då. Men ska man köpa ett bord vill man gärna kunna använda det mer än i sin odling. Detta snygga bord funkar lika bra i vardagen till dryck, mat och mysiga ljus. Här kan du köpa det (länk till butik)

7. Snygg odlingslåda från serien Urban Garden från SMD design. Du kan enkelt justera längden på lådan beroende på vart på balkongen den ska stå. Det finns även spaljé att köpa till. Här kan du köpa den (länk till butik)

8. Ett djupt odlingsbord från Granngården är gjort av återvunnen plast och fungerar riktigt bra att odla blommor, sallad eller rädisor i. Bordet har en väldigt skön arbetshöjd. Här kan du köpa den (länk till butik)

9. Exempel på ätbart som går enkelt att odla själv är bland annat rädisor och sallad. Det går riktigt snabbt också, så du får njuta av din odling rätt direkt. Morötter och lök är två andra goda tips! Här kan du köpa det (länk till butik)

 

10. Ett tråkigt men viktigt tips är växtnäring! Det här är en KRAV-märkt variant från Odla som ger en naturlig fruktbarhet till alla sorters växter. Här kan du köpa den (länk till butik)

Foto: TT

LÄS MER:

Fixa mysigaste balkongen – fina saker till budgetpris