Feel-good-serier

10 tv-serier och poddar som får dig att stressa ner (och tänka på annat)

Städning, gapskratt, otroliga efterrätter eller en rätt löjlig tävling i skeppsbrott. Alla blir vi lugna av olika saker. Här är 10 poddar och tv-serier för att tänka på annat och stressa ner i pandemi-tider.

Vi lever i en orolig tid. Vi är mitt i en pågående pandemi vilket av förklarliga skäl skapar mycket stress och oro hos många människor. Enligt min tandläkare säljs bettskenor som aldrig förr just nu. Jag är inte förvånad.

Samtidigt är det semestertider. Den tid på året då vi förväntas njuta som mest. Många känner däremot press att ta vara på sommaren. Och sociala medier kan bidra till den stressen eftersom vi konstant kan se ”hur kul alla andra har” vilket gör det lätt att drabbas av fomo. För att lugna sinnet kan det vara bra att byta ut instagramscrollandet till en mysig tv-serie. Eller varför inte sätta på en podd och ta en anspråkslös promenad? Feel-good när du behöver det som mest helt enkelt!

Här är 10 poddar och tv-serier för att stressa ner:

Ursäkta

Skratt är den bästa medicinen, brukar det sägas. Och skrattar gör man absolut till komikern Johanna Nordström och programledaren Edwin Törnbloms podcast med titeln Ursäkta. Ämnena varierar vitt och brett. Det kan handla om sex, adopterade ankungar eller kritik mot landsbygden. Ett kul inslag är att de ofta ringer sina vänner. Men är det en harmonisk podd helt utan svallande känslor du är ute efter är denna inte för dig.

Flashback Forever

Trion Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia driver en extremt rolig podd om forumet Flashback. Varje vecka diskuteras ett nytt ämne. Avsnitten heter till exempel ”Hjälp! Jag är kär i min handläggare”, ”Att äga skiten ur emokids” och ”30 cm slak jantelag”. Det är kul, förvånande, intressant och grovt till och från. Alltså snarare för dig som vill gapflabba än meditera.

Sommarprat i P1

Det här är ju en gammal goding. Men vad kan vara bättre än den mysiga traditionen med sommarprat? Här finns ju också möjlighet att välja bort de allra tyngsta historierna om det känns för avgrundsdjupt just nu. I år sommarpratar bland annat Klara Zimmergren, Lena Endre och Hedda Stiernstedt. Det går ju också att lyssna på gamla sommarprat. Har du missat läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansens program från 2019 är det ett hett tips. Han pratar på ett utbildande och intressant sätt om varför vi mår dåligt i en värld som egentligen är ganska bra. Aha-moments utlovas!

Queer Eye

Nu snackar jag inte om den gamla tv-serien med Carson och gänget! På Netflix finns den nya uppdaterade Fab 5 som går under titeln Queer eye och är oerhört mysig. Där får personer som fastnat i livet hjälp med allt från matlagning till inredning, kläder och sitt kärleksliv. Men kärnan i det hela är att ge personen de bästa förutsättningarna för att våga vara sig själv. I princip alla avsnitt gör dig varm i hjärtat.

Husdrömmar

Ibland vill man bara titta på något som inte känns som det är uppfunnet vid ett konferensbord fullt med mediefolk i ett ”war-room” för att maximera inkomsterna. Husdrömmar på SVT är inspirerande – utan att kännas allt för krävande. Där får vi följa familjer som valt att köpa hus i alla former. Dessutom finns en specialversion av programmet där vi får följa med paret Bill och Marie till Sicilien. De har köpt någon form av kråkslott, kallat Palazzo Cirillo, som nu ska förvandlas till sommarhus.

Hjälp, vi har köpt en bondgård

Programmet Hjälp, vi har köpt en bondgård beskrivs såhär på SVT Play: ”Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström har länge drömt om att byta liv, att lämna all ångest och stress i stan och flytta till landet med familjen”. Och det är helt enkelt vad de gör. På något sätt är det väldigt skönt att se någon fundera på hur de ska lösa problemen med att fåren rymmer, ha beslutsångest kring färgval i köket och behöva tampas med en hare som äter upp alla grönsaker.

Say I do

Samma skapare som gjort nya Fab 5 ligger bakom Netflixserien Say I do. Där får vi följa åtta par som får varsitt överraskningsbröllop. Om inte det här är feel-good så vet jag inte vad som är det! Det är rörande, det är vackert och det känns framför allt modernt eftersom vi får följa många typer av människor och förhållanden. Raka motsatsen till typ Handmaids tale där varje avsnitt illustrerar en fruktansvärd dystopi (obs, missförstå mig rätt. Handmaids tale på HBO är otrolig, men kan absolut framkalla ångest).

Crazy delicious

Ibland tänker jag på vad människor förr hade känt om de visste hur stort ”mat-tv” skulle bli i framtiden. Sjukt många älskar att se andra laga mat. Både för inspiration och ren wow-faktor. Nya Netflix-serien Crazy delicious passar i wow-kategorin. Vi får helt enkelt ta del av matskapelser som är utöver det vanliga och ser helt galna ut. En fröjd både för det kreativa sinnet och ögat. Och på något sätt väldigt prestationsfritt eftersom man redan från start inser att det är omöjligt att själv försöka sig på godsakerna som de tävlande i tv-serien lyckas skapa.

Golvet är lava

Det här är det perfekta ”låt hjärnan koppla av”-programmet! Titeln Golvet är lava är direktöversatt från den amerikanska leken ”floor is lava”, vilket är det vi på svenska skulle kalla för Skeppsbrott. Man får helt enkelt inte nudda marken och måste klara en bana genom att hoppa på saker. Tv-serien som finns på Netflix är extremt amerikansk och tre lag tävlar i varje avsnitt. För att vinna en summa pengar måste de klättra på saker i helt galna banor – den som ramlar plumsar ner i orangefärgat vatten som ska likna lava. Det är i princip så dåligt att det är bra.

Konsten att städa med Marie Konto

Marie Kondo har blivit världskänd för sin förmåga att städa. Men hon städar inte som andra. ”I love mess”, säger hon. I sin tv-serie på Netflix hjälper hon människor att organisera sina hem. Ofta utifrån perspektivet att de ska behålla saker som gör dem glada. För dig som mest blir stressad av att rensa kanske detta är tokfel. Men det finns många som njuter av att titta på när andra städar. Annars skulle inte fenomenet ”speed-clean” (folk som filmar sig själva när de städar och sen lägger upp det online i uppsnabbat tempo) existera.

Läs mer:

Quiz: Hur mycket minns du från 90-talets tv-serier?

Jag hade aldrig sett tv-serien Vänner – här är 5 saker jag undrar

Trött på nyheter? Här är 10 gamla tv-serier som fortfarande är bra

Mer livsstilsinnehåll från oss på Baaam: