Artikeln innehåller reklamlänkar
boktips jämställdhet

15 böcker du BÖR ge din partner på Alla hjärtans dag

Det släpps mängder med bra böcker som lyfter kvinnor, jämställdhet och vågar vara normkritiska. Ge din partner en utbildning i samtiden istället för choklad på Alla hjärtans dag. Vi tipsar om 15 böcker alla bör läsa!

Snart är det dags för Alla hjärtans dag. Den 14 februari uppmärksammas verkligen olika av alla. Vissa går loss på röda ting, rosor och choklad medan andra aktivt inte firar alls. Några föredrar att fira Galentines Day istället, inspirerade av kult-serien Parks and Recreation, som syftar på att fira sina kompisar istället för en partner.

Böcker om starka kvinnor och jämställdhet

Hur man än väljer att fira är det aldrig fel att ge bort böcker. Det är både allmänbildande och underhållande. Så varför inte slå flera flugor i en smäll och ge din partner en present som i längden även gynnar dig. Vi tipsar om 15 böcker du bör ge din partner på Alla hjärtans dag.

1. Einsteins nya fru

En seriesamling av Liv Strömquists verk. Hon ställer sig frågan hur kul det var att vara ihop med Einstein? En fantastisk bok som med humor visar hur kända och okända kvinnor negligerats av historien. Här kan du köpa den (länk till butik)!

2. Familjens projektledare säger upp sig

Många kvinnor kan nog känna igen sig i Gunilla Bergenstens bok. Är det du som planerar semestern, köper ytterkläder när de gamla blivit för små och ser till att barnens matsäck är packad? Ge den här boken till din medförälder! Här kan du köpa den. (länk till butik)

3. Flickan och skammen

En flicka som tar plats får ofta epitet som slampa eller hora. Katarina Wennstam har gjort en djupdykning i detta reportage om sexualitet, ryktesspridning och skam. En bok ALLA borde läsa. Här kan du köpa den. (länk till butik)

4. Allt jag inte minns

I Jonas Hassen Khemiris bok berörs ämnen om vänskap och våld, kärlek och ekonomi. En roman om priset vi måste betala för att leva tillsammans. Här kan du köpa den (länk till butik).

5. Gretas historia

Att läsa Valentina Camerinis bok om Greta Thunberg är ett måste för den samhällsintresserade. En bok om barn som trotsar de vuxnas ointresse och brinner för en bättre framtid. Här kan du köpa den (länk till butik)!

6. Tjänarinnans berättelse

Även om ni sett serien A Handmaids Tail så är den här boken läsvärd. Få gåshud av obehag när Margaret Atwoods bok rör vid händelser som även utspelar sig i vår verklighet, här och nu. Här kan du köpa den (länk till butik).

7. Klubben

En skildring av makten i kulturvärlden som är ett måste att läsa. Matilda Gustavsson skrev ett reportage om kulturprofilen Jean-Claude Arnault som blev starten till Svenska Akademiens upplösning. Här kan du köpa den (länk till butik)!

8. Folk med ångest

Här ställer sig författaren Fredrik Backman frågan ”vad är det egentligen för fel på folk nu förtiden?” En bok som med humor berör ämnen som ångest och ilska. Här kan du köpa den (länk till butik)!

9. Livsviktigt: En handbok om kroppspositivt föräldraskap

Hur räddar man sitt barn från utseendehets och kroppsförakt? Går det ens? Kajjan Andersson berättar om sin resa från självhat och ätstörningar till att acceptera sin kropp. Viktig för alla att läsa. Här kan du köpa den (länk till butik)!

10. Not that kind of girl

När tv-serien Girls kom blev den genast en succé. Lena Dunham, som själv spelade huvudrollen, spinner vidare på samma tema serien rörde vid. Om att älska sig själv, våga ta för sig och känna sig tillräcklig. En modern Carrie Bradshaw som utan skam berättar om hur det är att växa upp som kvinna i dagen samhälle. Här kan du köpa den (länk till butik)!

11. Alltings början

Det är inte alltid lätt att leva upp till sina egna ideal. Karolina Ramqvist skriver om Saga som vill vara feminist och hamna i en relation som går rakt emot allt man lärt sig om hur man ska vara. Här kan du köpa den (länk till butik)!

12. Rich boy

Med mörk humor skriver Caroline Ringskog Ferrada-Noli denna skildring av kvinnoliv över generationer. Boken landar i Stockholm på 2000-talet där hon konstaterar att det är lättare att vara kvinna på vissa sätt. Men svårare på andra. Här kan du köpa den (länk till butik)!

13. Svenska hjältinnor

Den här boken är rolig för alla att läsa. Ensam hemma i soffan eller högläsning för barnen. Alla bör känna till dessa 100 hjältinnors historier. Här kan du köpa den (länk till butik)!

14. Vi ska ha barn, handbok i jämställt föräldraskap

Går ni i väntans tider är den här boken den perfekta presenten till din partner. Förbered er noga så är det svårare att gå i de klassiska fällorna som uppstår när man blir förälder. Här kan du köpa den (länk till butik)!

15. Så jävla trött

Ännu en måste-bok att ge bort till alla män och partners. Gemma Hartley djupdyker i allt obetalt arbete kvinnor utför i hemmet, bland annat det känslomässiga. Här kan du köpa den (länk till butik).

LÄS MER:

Maxa njutningen – 8 sexleksaker som får plats i väskan

Sömn under mensen – 5 tips för att sova gott