19 appar alla blivande föräldrar behöver – från graviditet till bebis

19 appar alla blivande föräldrar behöver – från graviditet till bebis

Bebis på g? Här är apparna som gör livet lättare för blivande och nyblivna föräldrar.

Läs också: 8 sätt att stötta din gravida partner – och därför är det viktigt även för dig

Gravid – bästa apparna

Preglife Gravid & Baby: Följ graviditeten vecka för vecka – hur utvecklas fostret, vad händer i mammans kropp, hur kan partnern vara delaktig på bästa sätt?

Graviditet +: Unik app som visar interaktiva bilder i ”Lennart Nilsson-stil” på foster i samma vecka som din egen knodd. Finns än så länge bara på engelska, men är ett kul komplement.

Strong Mom: Träningsapp som hjälper dig hålla igång på en lagom nivå under graviditeten och komma tillbaka på ett säkert sätt efter förlossningen. Bra förklaringar, bilder och förslag på pass.

Babydags – Värktimer app: En dagsslända så att säga – används ju under en (förhoppningsvis) ganska kort tid. Men just då är den guld värld. Hjälper dig att hålla koll på värkarna och det är lite kul att kunna kolla tillbaka på kurvorna senare.

Läs också: Pernilla: Här är det jag önskar jag fått veta när jag var gravid


Bebis är här – bästa apparna

Mammamage: Naprapaten Katarina Woxneruds populära app hjälper dig att återuppbygga dina coremuskler efter graviditeten. Övningarna börjar verkligen från noll och kan kännas ”för” enkla i början, så det kan fresta att hoppa över dem. Men många som använt appen flitigt vittnar om bra mycket starkare magmuskler efter graviditeten än vad de hade före.

White noise baby: Betygen på Appstore säger allt – kanske världens bästa app! Märklig grej egentligen – en app som låter som dammsugaren, tvättmaskinen, duschen och bilen? Men detta är ljud som påminner om hur det låter i livmodern där det faktiskt susar och brusar en hel del. Så ljudet får bebisen att känna sig trygg och sova gott –  länge.

Babydags – amningshjälpen: Uppskattad app som hjälper trötta mammor att hålla koll på hur och när bebisen äter. ”Vilket bröst var det senast?” Funkar även bra för ersättningsbebisar. Har även lite roliga extrafunktioner som hjälper till att hålla koll på andra livsviktiga saker – till exempel vem av föräldrarna som egentligen har bytt flest bajsblöjor?

Babymonitor: En babyvakt i telefonen! Du behöver två enheter (funkar med dator, padda eller mobil), en som du ställer hos bebisen och en hos föräldrarna. Sen kan du både höra och se vad bebisen har för sig inne i sängen medan du pustar ut framför Netflix. Blir bebisen ledsen kan du prova att prata eller sjunga genom babyvakten.

1177: Vad du än undrar – 1177 är alltid ett bättre alternativ än forumtrådar. Finns inte som ”vanlig” app, men det går att fixa ändå genom ett smart knep.

Babytracker: För dig som älskar Excel. Här kan du göra listor och diagram över alltifrån matning, bajsning, tillväxt och sömn. Om du inte väljer att sova själv istället det vill säga.

Försäkringskassan: Kanske föräldraskapets allra tuffaste utmaning. Men kan vara bra att ha, Försäkringskassan kommer vara en stor del av ditt liv framöver.

Knipdags: Knipövningar är viktigt – och lite svårt och lite tråkigt… Den här appen hjälper dig att få dem gjorda, egentligen tar det ju inte lång tid och ditt framtida jag kommer att tacka dig. Med en stark bäckenbotten ökar chansen att du kan hoppa, springa, nysa och skratta utan besvär i framtiden.

Läs också: Så mycket sömn har du förlorat sedan du fick barn – testa dig här


Bebis växer – bästa apparna

Växa och upptäcka världen (Wonderweeks): Utvecklingsfaser är ett ord som kommer prägla ditt liv under barnets första år. Allt går att skylla på en fas/hålla tummarna för att det bara är en fas. Appen coachar dig genom allt stort och omvälvande som händer i din bebis liv det första året och ger en förklaring till varför hen är extra gnällig, närhetstörstande eller sover (extra) dåligt.

Stroller: Hitta andra föräldrar i din närhet att rulla vagn, fika och byta tips och råd med.

Micki Lektipsapp: Lekappar för barn finns det tuuuusentals av – det kommer du upptäcka snart. Men den här hjälper dig som förälder när du sitter där med hålögd blick, regnet öser ner ute och barnet är mer leksuget än någonsin. Ratta in hur många ni är, ålder på barnen och hur dagsformen ser ut så rasslar den fram lektips som passar just er just nu.

Babblarna:  Låten ”Vi flyger över kullarna” kommer snart sitta som en smäck i ditt huvud. Har fått ganska dåligt betyg i Appstore – men antalet middagar (och relationer?) denna app räddat gör allt förlåtet. Gör också att du slipper visa ditt barn Youtube i onödan.

Bolibompa: Säg hej till Bolibompadraken. Den här kommer du garanterat inte undan – den kommer snart att vara en av dina mest använda appar.

Röda korset Första hjälpen: Att något skulle hända ens lilla hjärtegull är alla föräldrars värsta fasa. Men barn gör sig illa, det kommer man inte ifrån. Den här pedagogiska och enkla appen är bra att ha för att hitta konkreta och tydliga tips på hur man ska agera vid alltifrån allergiska reaktioner till mindre brännskador och stukningar. Har även bra tips för allvarligare händelser, något som kan vara bra att läsa in sig på för att inte zona ut totalt medan man ringer ambulansen.

Mindfulness: Mycket uppskattad app när du behöver en stund för dig själv för att snabbladda batterierna eller övervinna stressen. Välj mellan guidade och tysta meditationer från 3 till 30 minuter. Tid- och platsbaserade påminnelser hjälper dig att vara närvarande i vardagen, bra grej.

Läs också: Allt du behöver ha när bebisen kommer – och det du kan skippa

Foto: IBL

 

Artikeln publicerades först på MåBra.