Artikeln innehåller reklamlänkar
28 perfekta julklappsböcker att önska eller ge bort

28 perfekta julklappsböcker att önska eller ge bort

Böcker är den perfekta julklappen. Här tipsar vi om 28 böcker som passar perfekt att ge bort eller önska sig i jul oavsett om du gillar gripande romaner, skrämmande deckare eller spännande biografier.

Alla vill ha hårda julklappar, eller hur? Och de bästa hårda klapparna innehåller böcker. Därför tipsar vi här om 28 fantastiska böcker som du kan önska dig i julklapp eller ge bort till någon som du tycker att de passar till.

Vi önskar dig en mycket trevlig läsjul!

Skönlitteratur som passar som julklappar

Ge bort (eller önska dig) en upplevelse där du hemifrån kan ta dig vart som helst genom romanens förtrollande kraft.

Gileads döttrar av Margaret Atwood

Den sedan länge efterlängtade uppföljaren till Tjänarinnans berättelse, mer känd även för oss i Sverige som The Handmaid’s Tale. Boken utgör en fortsättning på historien om Gilead och måste-läsning för alla Handmaid’s Tale-fans.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Järnskallen/Den blinde konungens spira av Nils Håkanson

Storslagna äventyr som utspelar sig i ett historiskt Stockholm under sent 1910-tal och 1920-tal. Vi får lära känna en oförglömlig samling karaktärer i denna roman som i mycket högt tempo berättar en historia som är som en vild blandning mellan galna äventyr ur Marvel-universat och klassiska spionromaner.

Här kan du läsa mer och köpa Järnskallen (länk till butik).
Här kan du läsa mer och köpa Den blinde konungens spira (länk till butik).

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

En bok av 2018 års Nobelpristagare i litteratur ska väl ligga under granen i år? Och ska man välja en av Olga Tokarczuks verk, så varför inte denna historiska roman som utspelar sig i 1700-talets Ukraina där vi får följa den judiske Jakob Frank vars liv ger en bild av dåtidens Europa.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Knutby av Jonas Bonnier

Vi var många som andlöst följde det tragiska dramat i Knutby vintern 2004. Här får vi i romanform hela bakgrunden till händelserna i den lilla Filadelfia-församlingen i Uppland. Historierna om manipulation, religion, sex och svek är nästan för osannolika och fruktansvärda för att vara sanna. Spännande som en thriller.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates

En alldeles ny roman av en av nutidens allra största författare. Historien kretsar kring en tolvårig flicka som får veta att hennes bröder har begått ett rasistiskt mord. När hon berättar om detta och bröderna grips blir hon utfryst av familjen och allt ställs på sin spets. Vad är egentligen viktigast – att tala sanning eller vara lojal?

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Resten av allt är vårt av Emma Hamberg

Längtar du att få krypa upp i soffan med en kopp rykande glögg och en rejäl laddning feelgood? Här är boken för dig. Emma Hamberg har skrivit en bok om lycklig kärlek och sorg med hjälp av en rejäl dos humor. Boken tar avstamp i verkliga händelser som hon själv var med om under ett år av sitt liv.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist

Liv Strömquist är illustratör och författare och den här boken är svår att placera, det är inte en ren illustrerad roman, utan mer betraktelser om kärlek och relationer. Träffsäkert, sylvasst, roligt och tragiskt. Allt på en gång i en och samma fantastiska bok.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Novellix noveller av Selma Lagerlöf

Har du någon bökig släkting som är omöjlig att komma på en present till? Problemet är nu löst – alla blir glada av noveller! Bokförlaget Novellix har specialiserat sig på att ge ut snygga noveller av hög kvalitet, en och en eller i små boxar. Det finns något för alla, men varför inte börja med den första kvinnan som fick Nobelpris i litteratur – Selma Lagerlöf.

Här kan du läsa mer och köpa böckerna (länk till butik).

Böckerna som blev film och som passar som julklappar

Passa på att läsa böckerna som ligger bakom filmerna och tv-serierna du har sträcktittat på.

Call me by your name av André Aciman

Den italienska långfilmen blev en dundersuccé och nominerades till en Oscar – och här har du boken! Den handlar om den 17-årige Elio som upplever sin första förälskelse med den unga forskaren Oliver. Sexuellt uppvaknande och ungdomligt sökande spelar huvudrollen.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse, eller The Handmaid’s Tale som den heter på originalspråk, behöver knappast någon närmare presentation. Atwoods skrämmande aktuella dystopi om det kristna fundamentalistiska samhället Gilead där fertila kvinnor hålls som slavar av härskarklassens män, är en måstebok, både för både alla som sett HBO-serien och alla andra.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

Kampen om järntronen av George R R Martin

Hörde du till dem som satt som klistade framför tv:n när upplösningen på Game of Thrones äntligen avslöjades? Då är det dags att ta itu med böckerna bakom succéserien. Den första delen heter Kampen om järntronen och är med sina 736 sidor en rejäl tegelsten full av magiska äventyr, så boken räcker ända till Tjugondedag Knut.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Fantastiska vidunder och var man hittar dem av JK Rowling

Nu är det här förstås inte boken bakom filmen, men om du har sett filmerna om Newt Scamander och hans äventyr i den magiska världen så kommer du att vilja läsa om alla varelser han bär med sig i sin väska. En vackert illustrerad utgåva som funkar lika bra för barn som för äldre Harry Potter-fans.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Spänningsböcker att önska sig i julklapp

Vem vill inte ha en jul med nagelbitande spänning? Läs och njut!

1793/1794 av Niklas Natt och Dag

De två böckerna om det sena 1700-talets Stockholm är två av de mest uppskattade spänningsromanerna under de senaste åren. Intrigerna och vändningarna är många, spänningen påtaglig och den realistiska skildringen av livet för drygt två hundra år sedan är inget för den kräsmagade.

Här kan du läsa mer och köpa 1793. (länk till butik)
Här kan du läsa mer och köpa 1794. (länk till butik)

Hon som måste dö av David Lagercrantz

David Lagercranz avslutade sitt jobb med Millennium-serien med Hon måste dö. Vi får följa med Lisbeth Salander till Moskva och därifrån utvecklas ett invecklat nät av politiska skandaler och organiserat näthat. Du som har läst de andra böckerna i serien kommer att känna igen dig.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

I hemlighet begravd av Viveca Sten

Morden i Sandhamn-serien firar tioboksjubileum med I hemlighet begravd. Skelettdelar hittas på en ö i skärgården och Nora Linde kastas åter in i ett nytt fall som rör försvunna kvinnor och som gör att hon riskerar sin vänskap med Thomas Andreasson. Svensk småstadsdeckare när de är som bäst.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Facklitteratur, biografier och reportageböcker att ge bort i julklapp

Få en jul full av aha-upplevelser och lärdom. Att läsa facklitteratur är som mat för hjärnan och ger också bränsle till spännande samtal kring matbordet.

Bli hälsoklok av Lovisa Sandström

Satsa på din hälsa under nästa år, men gör det vettigt och klokt med Lovisa Lofsan Sandströms Hälsoklok. Du får träningstips, men också tips på hur du ska göra för att få din nya livsstil att hålla – på riktigt.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

I allmänhetens tjänst av Edward Snowden

En sann historia som skrämmer mer än de flesta thrillers. Edward Snowden avslöjade 2013 att USA hade utvecklat ett system för att kunna avlyssna alla telefonsamtal och läsa alla mejl över hela världen – ett system han själv hjälpt till att ta fram. Snowden har skrivit boken i exil.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

438 dagar av Martin Schibbye och Johan Persson

Skräckberättelsen om hur två journalister på plats i Etiopien kastas i fängelse, oskyldigt dömda för terroristbrott och deras kamp för att bli fria från det helvete som fängelset och ovissheten innebär.

Läs mer och köp boken här (länk till butik).

Your best life av Margaux Dietz

Margaux skriver med humor och glimten i ögat om hur du ska lyckas leva ditt bästa möjliga liv och ta vara på de möjligheter som ges. För den som följer Margaux som influencer är det här den självklara julklappen.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

En sprakande biografi om Ester Blenda Nordström, normbrytande journalist och äventyrare som i sitt arbete bland annat uppfann wallraffandet, innan det blev ett begrepp. Historien om Ester Blenda går knappt att lägga ifrån sig när man väl tagit upp den.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

No one is too small to make a difference av Greta Thunberg

Den här lilla skriften innehåller ett urval av tal från Greta Thunbergs, världens mest omtalade svensk. Boken kom ut i våras och blir bara mer och mer aktuell för varje dag.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

 

Tre kvinnor av Lisa Taddeo

En reportageskildring av tre kvinnors liv som har blivit en feministisk succé. Lisa Taddeo har följt kvinnorna hon skriver om i åtta år och kommit riktigt nära in i deras liv, deras önskningar och deras lust. En gripande skildring av helt vanliga kvinnor och kampen mot konventionerna.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Biografin över Selma Lagerlöf visar på många sätt hur nytänkande och modig hon var. Vi får komma bakom den gängse bilden av en äldre dam som vann Nobelpriset och berättade sagor. Boken berör också dåtidens kvinnokamp som Selma Lagerlöf var en viktig del av.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Husmoderns död och andra texter av Sara Danius

Den här samlingen av essäer och artiklar skrivna av Sara Danius, som gick bort tidigare i höstas, visar på den bredd hennes skrivande hade. Hon rör sömlöst sig mellan dokumentära texter, litteraturanalyser och underhållande essäer som inte lämnar någon besviken.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Tidlös skönhet av Emma Wiklund

Vad händer med kroppen, huden och håret när man närmar sig 50 år? Det här har Emma Wiklund försökt svara på samtidigt som hon ger handfasta råd och lösningar på vad man kan göra för att ta hand som sig på bästa sätt när hormonerna spelar oss spratt.

Här kan du läsa mer och köpa boken (länk till butik).

Svenska hjältinnor: 100 berättelser och starka och modiga kvinnor av Colette Van Luik och Anna Nordlund

Boken är tänkt för barn mellan 9 och 12 år, men den är lika bra läsning för vilken vuxen som helst. Man får lära sig mer om 100 kvinnor som lämnat betydande spår i den svenska historien. Allt från banbrytande läkare, rösträttskämpar, musiker och uppfinnare.

Här kan du läsa mer och köpa boken. (länk till butik)

 

Läs mer:

4 feministiska gärningar vi minns Sara Danius för

Tips till dig som inte vet vad du ska köpa i julklapp

10 billiga och fina julklappar att lägga under granen